Mina 21 på Spotify

Jag ger dig Mina 21 på Spotify. 21 låtar som jag tycker är bra, och har betytt en hel del för mig. 21 låtar som berör. Minnen från händelser,  människor, eror och annat i ditt liv.

Vilka är de 21låtar du skulle välja som ditt ‘soundtrack of your life’? Välj ut låtar och gör din Mina 21 på Spotify och lägg in din länk i en kommentar nedan. Har du en blogg vore det kul om du länkar till den,  gör som jag och berättar varför du valt musiken. Det behöver inte vara bra musik, bara de representerar något som passar i listan.

Varför 21 låtar? Tja, det sägs väl vara oslagbart, och det passar väl i sammanhanget, eller?

Det här är mina:

Jeff Healey – See the light

Det var ett sportlov då jag och min kompis Roger gick till Forum, den lokal biografen i Folkets hus, för att se Road House. Filmen där Patrick Swayze spelar en utkastare. På klubben där han jobbar finns en blind gitarrist som spelar musik utan att någon egentligen bryr sig. Det gjorde jag och Roger. Till den grad att vi stannade kvar för att få se vem artisten var. Dagen efter åkte jag ned till den lokala skivhandeln, Hylte Radio & TV, och beställde ett exemplar av hans skiva ‘See the light’. Sedan dess är han min hus gud, och jag har haft förmånen att få se honom flera gånger. Tyvärr är han avliden, men hans musik lever vidare.

Wilmer X – Vem får nu se alla tårar

Wilmer X är en av de få grupper som gör rock och blues på svenska och samtidigt får rätt känsla. Den första Wilmer X skivan i samlingen var’ Mambo feber‘ som gick väldigt varm hos mig. Inte lätt att välja någon låt, men denna är ändå speciell. Det kanske inte är en typisk Wimler-låt, men den är bra. Får mig att tänka på alla sommarnätter vi tillbringade i vår UNF-lokal. Jolle plockade fram munspelet och spelade i princip lika bra som Jalle. Tyvärr tog jag nog fram mitt munspel för många gånger också. Är inte så musikalisk som jag skulle önska…

Dire Straits – Calling Elvis

En av mina tidigaste CD-skivor. Vet att jag lyssnade mycket på den i den bärbara CD-spelaren när jag åkte buss. Tänker på de orangea SJ-bussarna en grå oktober dag. Flera resor till Tvååker, och Munkagård, där Hanna pluggade på Naturbrukslinjen.

Eric Clapton – Wonderful tonight

Eric Clapton har gjort massor av bra blues musik som jag lyssnat på. Denna tog jag med för att jag vet att jag lyssnade på den på ett av mina kassettband. Undra om det inte var en sådan där typisk inspelning från Tracks eller något liknande.

Depeche Mode – Personal Jesus

Återigen… Vilken av all de bra låtarna skall man välja. Tänker på alla er Varbergs UNF:are som diggade detta; Toby, Bärgman, Leif osv. Minns jag rätt spelade Vbg UNF:arna Dpeche Mode i bussen på väg ner till Bjärnum, när vi skulle se M1:ans musikal. En utflykt som gjordes under en UNF-kurs som hölls i Lia ’89. Försdta gången jag och Hanna träffades.

Rolf Wikström – Så långt från nån jag älskar

Wikströms gitarrspel är speciellt. Det hör man när han gästar andra artister, som LeMarc. Gillar hans texter och sköna blues.

Peter LeMarc – Så gott att må gott igen

Nästan lika bra som Jeff Healey, men inte riktigt. Har betytt ofantligt mycket, och jag kan verkligen inte säga vilken som är min favoritplatta, än mindre favoritlåt. Jag visste väl vem LeMarc var, men inför en konsert på High Chaparal köpte jag ‘Hittegods’ gör att lyssna in mig lite på honom. Tänkte inte mer på det, för där uppträdde fyra andra band; Highway Stars (70-tals discolåtar), Triple’n’Touch och så de två banden vi åkte för att se Freda’ och Wilmer X. Att få stå i publiken på LeMarc ‘Det finns inget Bättre”-turné blev en upplevelse av hur live-musik skall vara. Från den stunden var jag fast och jag har köpt all skivor jag fått tag i. Texterna är så briljanta och poetiska och saknar motstycke inom svensk musik.  Glädje & sorg, vemod & lycka. Allt finns där och berör varje gång man lyssnar. Kanske jag borde valt ‘Sång för April‘; Vi blev tillsammans i April -91, förlovade oss i April -94 och gifte oss i April -01.

Freda’ – I en annan del av världen

Freda’, eller skall man skriva Uno Svenningsson, gör också bra svensk musik. Gillar soundet somd e har. Att jag valde den här låten beror på att den var med tidigt i den närradioverksamhet som jag var med i; UngRadio. Under ett antal år från hösten 88 var UngRadion en stor del av mitt liv. Fantastiskt roliga år som jag saknar. Alla vi som arbetade med programmen och all den varierande musik vi spelade. Luciasändningar, som pågick i flera dygn, där det ringde så mycket lyssnare att telefonerna brann upp.

Anastacia – Left outside alone

Får vara med för att varje gång jag hör den tänker jag på min fru. På ett sånt där sätt att man känner sig varm inombords.

Bryan Adams – Run to you

Från LP ‘Reckless‘ finns många låtar som är bra. Jag hade inte skivan, men varje gång jag hör låtarna tänker jag på trevliga kvällar, i UNF-lokalen och hos vänner. Den här låten gjordes senare i en en nytappning i någon slags disco-version som vi spelade på de mellanstdiedisco som Hyltebruks UNF:arna turnerade runt med. Vi var ett gäng på 6-7 personer som åkte runt på fritidsgårdar och godtemplarlokaler och hade disco. Vi satsade hårt, och hade bland annat Michael Brinkenstjärna som föreläsare när vi drog igång. Vi kom med innerväggar och byggde om lokalen med ett ljud och ljus värdigt betydligt äldre. Ett slit och släp som man idag inte riktigt förstår att vi tyckte var så kul. Vi skapade något som heter Hot Space Disco, vilket som än i dag drivs inom Junis.

Duffy – Mercy

En låt som får representera både ny och gammal musik på samma gång. Soundet är gammalt och artisten och låten ny. Markerar också en ny era i musikätandet. Med Spotify lyssnar man helt plötsligt på musik igen, och man konsumerar artister och grupper man inte skulle våga köpa. Lätt och smidigt kan jag lyssna på musiken hemma och på resande fot i mobilen. Efter ett par år med mindre antal inköpta skivor och inte lika mycket lyssnade på musik har Spotify öppnat den vyn igen.

Elton John – Saturday night’s alright for fighting

Låten får symbolisera live-konserter, framför allt på Fäsningsrundan i Varberg. Den här låten avslutade nog Björn Skifs en av sina Badrock med. Det var en riktigt bra show, med bra artister som gjorde bra versioner. Finns inga som några upp till samma standard tycker jag. Visst är det speciellt att stå på Färstningsrunda, se solen gå ner i havet när dagen övergår i sommarnatt.

Alphaville – Sounds like a melody

En av de första skivorna jag fick. En julklapp från faster Eva med ett rim som avslutades med punkter som skulle bytas ut med ‘Forever young‘. En grymt bra skiva, med flera bra spår.

Kylie Minogue – Can’t get you out of my head

Jag och min studiekamrat Henrik startade ett företag tillsamman när vi tog examen i Datorsystemteknik på Högskolan i Halmstad. Vi fokuserade på att skapa tillbehör till handdatorer, och hade lite idéer. Tyvärr tog vi en en investerare som ville över ta hela världen. Hade jag, Henrik, Micke och Tomas fått lunka på som vi ville hade vi nog suttit och utvecklat applikationer för smart-phones nu. Kylie spelades flitigt på radion på vårt kontor där vi satt och slet.

Black box – Ride on time

Under gymnasietiden pendlade jag de fem milen från Hyltebruk till Halmstad var dag. När jag inte lyssnade på referensband från UngRadio-sändingar var det bland annat Ulf Elvings och hans ‘Efter tre‘ i min Sony Walkman med radio. ‘Ride on time ‘ var ett tag en av de mest spelade låtarna på radio, och får mig att tänka på alla resor mellan  Hylte och Halmstad man gjorde.

Toni Braxton – Un-break my heart

Denna låt får representera tiden i projektrummen när jag läste till Elektroingenjör. Vi satt där många nätter(Istvan (Eztrellaz” , Eliasson, Jonas, mfl) och knackade hemsidor och lyssnade på radio, eller MP3:or som laddats ned över nätet.

Roxette – Listen to your heart

Representerar också UngRadio-tiden. Den här låten var den allra första 1:an på vår lista som vi hade nästan varje vecka… Mer eller mindre manipulerad. Vi spelade rätt mycket Roxette, så en låt av dem hör till listan.

Black Sabbath – Paranoid

En av mina kompisar Jolle och Rogers favoriter, som de spelade flitigt. Härligt distade gitarrer och ett enkelt riff.

Iron Maiden – Run to the hills

Jag har inte många hårdrockskivor. Det behövdes inte, för mina vänner Jolle och Roger stod för den musiken, tillsammans med min bror. Det var Metallica, Iron Maiden, AC/DC, Magnum, och vi kanske skall nämna Pearl Jam. Massor av bra grupper och musik. Tack vare Spotify kan man leta upp flera av de skivorna de hade.

Guns’n’Roses – You could be mine

En låt från ‘Use your illusion‘-skivorna som spelade sönder och samman i UngRadio. Denna får mig att tänka på en tid då vi tittade på rätt mycket film i studentlägenheten, med Bjäre och Thunwall. Dessutom är det ledmotivet till Terminator 2, och då tänker jag lite på UNF och vår egna Arnold Jörgen A Hammarqvist.

Gary Moore – Still got the blues

En låt från en av mina mest omtyckta skivor; ‘Aboslute blues‘. Låten får mig att tänka på Titalfesten som vi Hyltebruks UNF:are arrangerade.  En fest som där man med fördel kom utklädd till något tiotal, och musiken sedan hade olika tiotal under kvällens gång.


 • Johan Thunwall

  Hej Christian, här kommer mitt bidrag.

  http://open.spotify.com/user/thunwall/playlist/

  Rainbow – Starstruck
  Börjar med en låt från året då jag föddes (1976). Redan då skapade Ronnie James Dio underbar musik. Det tog ca ett och ett halvt decenium innan jag hörde honom första gången i form av hans egna band Dio. Har även fått se honom med Heaven and Hell (Black Sabbath) på Sweden Rock Festival 2007. Kommer sakna honom efter hans bortgång i år 2010.

  Owe Thörnqvist – Torsten På Skorsten
  En av mina första kontakter med Rock and Roll måste ha varit via min far och min farbror som hade plattor med Owe Thörnqvist. Dagny, Lula Lej, Alptoppens Ros och denna var några av mina favoriter. Denna hade min far som singel.

  Duran Duran – A View To A Kill
  Min första skiva blev denna singeln som jag köpte i början av 80-talet på dåtidens största skivaffär i London. Tre våningar med vinylskivor, kassettband och videofilmer var riktigt häftigt.

  Accept – Shake Your Heads
  Även om jag och min bror kanske inte var med när hårdrocken föddes så var vi tidiga ut och detta började bl.a. med att vi köpte kasettband med Accept nån gång runt 1984. Restless and Wild, Balls to the Wall och Metal Heart spelades flitigt i Luxor-stereon.

  Whitesnake – Slow An' Easy
  Det kom massor av bra plattor 1984. En av dem är Slide It In där denna var med. Tror det var min och brorsans kompis Erik som hade denna på vinyl. Vilken dynamik, vilken sångare, vilken video!

  Cover Guru – Super Mario Bros.
  Vill inte tänka på hur många timmar jag och ”Lankan” spenderade nere i vår källare framför mitt Nintendo NES 8-bitars TV-spel. Ofta även när det var sommar ute. Blev mycket Zelda II, Castlevania, Pro Am Racing och Gradius.

  Iron Maiden – Wasted Years
  Passande namn på en låt med tanke på allt TV-spelande. Denna låt får mig att tänka på min bror, Mats. Jag har väldigt få plattor jämfört med honom. Ibland fick man sitta med på hans rum och lyssna på låtar som denna från albumet Somewhere In Time (1986). Han var dessutom på konserten i Scandinavium på den efterföljande turnén.

  Judas Priest – Heavy Metal
  Om Iron Maiden var min brors favoritband så är detta absolut mitt om dock från början ”påtvingat” av brorsan…han lurade mig även att hålla på Djurgårdens hockeylag så han kunde hålla på SSK, men detta glömmer vi ehrrrmmm… Denna låt är hämtad från albumet Ram It Down (1988), plattan då bandet bytte tillbaka till de distade gurorna efter de syntiga gitarrerna på Turbo-plattan två år tidigare. Jag införskaffade plattan i Gislaved då jag följde med min mor för att handla på ICA Magnum i Gislaved. Minns ännu idag hur jag satt och studerade omslaget inne på systembolaget medan jag väntade på morsan. Min första konsert blev på den efterföljande turnén då Judas Priest kom till Frölundaborg och jag var såld.

  The Specials – Concrete Jungle
  Säger man ordet skinhead eller skinnskalle i Sverige så tänker nog gemene man på nynasism eller rasism. Men slå upp ordet på Wikipedia och lär dig mer om denna subkultur som växte vidare från modsen i Storbritannien. Jag, ”Lankan” och brorsan råkade se dokumentärern ”Skinheads” på SVT och skrattade gott åt några Stockholmsungdomar med Dr Martens, hängslen på byxorna och pikéskjortor från Fred Perry som festade och skrämde folk med sina rakade huvuden. En låt som spelades i dokumentären var denna av ett band med både svarta och vita musiker.

  Eddie Meduza – Termosen
  Våren 1992 gick jag ut högstadiet i Tranängsskolan i Tranemo. Om man kunde spela instrument eller spexa fanns möjlighet att få vara med i Nians revy. Jag fick vara med i orkestern på elgitarr och en av de få låtar jag minns från revyn var denna.

  Depeche Mode – A Question Of Time
  Redan i högstadiet klippte jag av det långa håret och när Nirvana, Metallica och Guns N' Roses släppte plattor som gjorde att alla kunde säga att de gillade hårdrock så kändes det som det inte spelade någon roll längre om man var hårdrockare eller syntare. Brorsan kom över nått kassetband med Depeche Mode som jag nog hörde första gången i baksätet på hans Volvo Turbo på väg till nån IFK-match 1993. Vissa av låtarna var ju ganska rockiga trots avsaknaden av gitarrer.

  Ace of Base – Wheel Of Fortune
  När jag gick på gymnasiet i Gislaved slog denna grupp igenom med sin reggae-baktakts-pop och man föll lätt för sångerskorna Jenny och Linns ”Göteborgstjejer-med-skinn-på-näsan-attityd”.

  SNAP! – Rhytm Is A Dancer
  En annan låt man minns från dansgolven under gymnasietiden i Småland är denna.

  Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This)
  Ännu en låt från 1984, men jag associerar denna med 1996 och en karaokebar på Ayia Napa på vår muckarresa. Lumpen lärde mig att hålla ordning på min utrustning, slå ihjäl tid medan man väntar samt fördelen med att gå upp tidigt och äta rejäl frukost.

  Kraftwerk – Computer Love
  Mina första kontakter med datorer var med ITT Xtra, Macintosh, C=64 och Amiga 500. Och på Högskolan i Halmstad blev det 1996 Unix och den ”nya flugan” Internet. Flera kompisar började ”cyberdejta” via chat, dessutom med stor framgång. Kraftwerk visste vad de snackade om redan 1981.

  Björk – Play Dead
  På högskolan lärde jag känna Magnus K. som lyssnar på en massa musik som jag hade noll koll på, speciellt inom smal elektronisk musik. Måste nämna Björk som går sina egna vägar.

  Yngwie Malmsteen – You Don't Remember, I'll Never Forget
  Ångrar än idag att jag inte hängde med Landqvist och brorsan på Yngwie 1990. Fick dock se honom live på Sweden Rock Festival 2005 och mådde som en kung när han rev av denna klassiker från 1986. I'll Never Forget, jag glömmer aldrig!

  Mobile Homes – Nostalgia
  Nostalgi – är denna lista för mig. Mobile Homes har hållit liv i den gamla syntpopen. Om Judas Priest spårade ur med Turbo-albumet så gjorde dessa grabbar det på plattan Mobiles Homes, fast tvärtom bytte de syntar mot gitarrer… Här är de tillbaka i gamla gängor (2001). Mobile Homes och även Sahara Hotnights har jag otroligt nog båda sett på den lilla kårpuben i Halmstad.

  The Cardigans – A Good Horse
  I Halmstad lärde jag känna Christian och Hanna. Har blivit många besök på gården i Sundhult sen dess. En platta som passar bra i bilen hem efter en helg i skogen är Cardigans album Long Gone Before Daylight. Svårt att välja en låt då hela plattan är riktigt bra, men A Good Horse skulle kunna vara Jullan, den svarta nordsvenska brukshästen på gården.

  Sex Pistols – God Save The Queen
  Samma år som blivande Kronprinsessan Victoria föddes 1977 gjorde punkarna Sex Pistols denna låt om sin engelska drottning. Dags att damma av mitt vinylexemplar inför det kungliga bröllopet 19:e Juni 2010. Finns det nån framtid för Victoria och Daniel? Turister är ju pengar!

  Sabaton – Metal Machine
  Dags att runda av. Är du hårdrockare? Lyssna på texten och se hur många av referenserna till gamla klassiker du känner igen. Primo Victoria är en bättre låt, men Metal Machine passade bättre i detta sammanhang.

 • Pingback: Sammmanställer #Mina21 – drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.()

 • Pingback: Mina 21 på Spotify – drpeel's blogg : geocaching, musik, konst, mtb m.m.()

 • drpeel
 • Alqvist

  Grym idé. Det är extra kul med listor som inte bara är bra, utan som har en betydelse. Livslåtar är suveränt. Det ska jag genast skapa en lista av och lägga upp här. Ska bara resa tillbaka i tiden en sväng. För några år sedan fick jag för mig att jag skulle skriva om alla CD jag har i hyllan hemma. Jag kom till bokstaven F innan orken tröt. Här har du den. En brokig blandning. Men sån är jag 🙂
  http://www.cdhyllan.blogspot.com

 • Påminner om mitt lilla projekt jag påbörjade i höstas att helt slumpmässigt dra en vinylskiva ur samlingen och sedan skriva ned lite kommentarer om den. http://vinyl.drpeel.se