Vi gör det tillsammans med Waze

Jag tycker du skall ladda hem appen Waze, och sedan aktivera den medan du är ute och kör bil. Då kommer du göra nytta!

Min kompis Daniel Sjöberg (@e95dj) har snackat om appen Waze tidigare, men jag har inte riktigt kommit mig för att använda den. Nu har jag laddat ned den, och grundidén är genial.

Den bygger på att du kör med appen igång. Vägarna du kör på registreras och används som underlag i för navigation. Tillsammans underhåller man sträckorna, och ser till att gatunamn och annat är korrekt.  Är det många som gör det behöver du knappt ta hand om mer än vägen utanför ditt hus.

Appen finns för både Android och iPhone, bara att ladda ner och kör igång.

När du kör märks det direkt om du hamnar i en bilkö. Detta rapporteras upp till servern som visar detta för alla andra som använder Waze och man kan undvika köbildning. Dessutom kan du rapportera om hinder och andra problem utmed din färdväg.

Det hela är gratis och bygger på att vi användare tillsammans förser appen med data. Det betyder att man inte behöver förlita sig på betalappar, eller reklamfinanserade appar. Så för att det skall fungera bra för mig, så hoppas jag att du laddar ner och användr appen Waze när du kör till jobbet, åker och handlar eller tar en tripp till vänner.  Då skall jag se till att de vägar jag kör på skall finnas med och vara i inlagda korrekt, så det fungerar bra när du skall ut och åka.


 • Har precis börjat använda Waze! Skrev också litegrann om hur det funkar, hoppas bara det blir fler användare här i närheten!

 • Jag gör det lite lättare att hitta till ditt inlägg:
  http://www.stefanlindblom.nu/2010/12/wazers-needed-here-in-stockholm/

 • Som jag nämnt på twitter under dagen gjorde jag ett försök med Waze under färden från Norrköping till Oskarshamn i fredags men det slutade med att programmet kraschade ganska omgående. Jag gjorde ett nytt försök idag när vi åkte hem igen plus att jag testade det lite under söndagen utan att jag var ute och körde. Mina upplevelser var dock inte det minsta angenäma. Jag kommer inte fortsätta använda programmet av en rad orsaker.

  Kartunderlaget i Waze är sanslöst dåligt. Om det är så otroligt dåligt underlag i en stad av Norrköpings storlek, vill jag inte använda det i någon mindre stad, vilket är de flesta i Sverige. Det är alldeles för mycket kartdata att dessutom bygga upp anser jag. Jag har faktiskt ingen aning varför de väljer att inte använda Open Streetmap-data. Det känns som det självklara valet utan att göra någon djupare research.

  Applikationen för Android är ingen vidare historia, åtminstone inte på min rootade HTC Desire. Det låste sig, krashade och jag hade problem att göra de saker jag ville uträtta. Det är dock något som kan förändras men kartdatats brister är så pass undermåligt att jag inte ser någon vits i att fortsätta använda programmet, åtminstone inte om inget mirakulöst händer på den fronten.

  Sen är jag principiellt emot att man satsar på att låta användarna bygga upp ytterligare en communityuppbyggd kartdatabas istället för att förfina befintliga, som t ex Open Streetmap. Hellre en bra än flera dåliga. Så min förhoppning står till att någon bygger en grym app på samma tema då jag gillar idén, men att det bygger på Open Streetmap istället. Tills dess fortsätter jag att bidra med underlag till Open Streetmap med applikationer som t ex: OSMTracker http://bit.ly/fnA6uv

 • Jag får väl undersöka OSM Tracker.

  Det jag gillar med Waze är att informationen kommer in live från de som är ute och kör just nu, i form av rappoorter om trafikstockningar, olyckor som rapporteras osv.

  Min kompis som jag nämner i texten kör Desire vad jag vet, och för honom fungerar det (för han har ju försökt få mig att börja använda Waze).

 • Laddade in OsmAnd, och imponeras av att de har med vägnumret på vägen utanför vårt hus (828). Dock försvann vägen precis hemmavid, där Waze faktiskt har data. 😉

  Det saknas mycket kartdata runt där hemma.

 • Daniel S

  Oj oj oj, det saknas kartdata för att du inte har lagt in den Christian 🙂

  Jag har inte försökt använda Waze som en navigator ännu, utan ser mer programmet som en hobby som kan göra bilresorna lite skojigare. Jag håller med dig att det inte borde finnas mer än en open source kartdatabas att underhålla (skall genast kolla upp OSMTracker).

  Det bör tilläggas att det finns ett rankingsystem som ger dig poäng för varje körd/kartlaggd väg plus mycket mer.

  För min del så har jag med stört mig på det ofantligt dåliga editeringsverktyget som körs via webbläsaren för att fixa till det sista i kartan (se cartouche). Programmet är buggigt och ofantligt långsamt.

  Waze fungerat felfritt på min Desire, och om vi blir fler så är snart även mindre ställen uppdaterade med namn och husnummer på varje gatstump.

  //Daniel