Jag har tagit en tugga av det förbjudna äpplet

Erkänner. Jag har gjort det. Tagit en tugga av det förbjudna äpplet som Steve Jobs odlat i sitt paradis. Många har talat om den goda frukten, alltid lagom mogen när man vill äta den. Kan det verkligen vara så bra?

Vad innebär nu detta då? Jo, jag har köpt oss ett antal Apple produkter den här veckan. Vi skaffade en Macbook Pro till Sobra|tankar för att gör det ännu lättare att direktsända över nätet. Jag och Johnny Mostacero (@JohnnyMostacero) skall se till att det finns ett paket som är simpelt att rigga så att föreningar lätt kan använda sig av den nya tekniken som erbjuds.

Snabbt övertygad

Macbook Air - Magic MouseJag fick till uppgift att köra igång datorn, och det gick lätt. Under fyra vardagskvällar använde jag den datorn och det fungerade riktigt bra. Jag hade sett Pierre Anderssons (@pierrea) Macbook är när han var på knytkonferensen. Jag bestämde mig för att beställa en, men avvaktade tills dess att Tim Cook höll Apples keynote en oktobertisdag. Eftersom inga presenterades för Macbook Air, MBA, så la jag en beställning.  Tyvärr var det så att Steve Jobs fick ge upp för cancern bara dagen efter.
Jag förstår de som pratar väl om Apple. Den är gjord för att passa för ett visst  användande. Den passar nog inte alla, men för mig är den perfekt. Datorn är en Macbook Air  med 11,6″ skärm (1366×768 pixlar), Intel core i7 processor på 1,7 GHz, 4 GB internminne, 128 SSD som hårddisk (inga rörliga delar).  De är små saker som ger det där lilla extra som:

  • Upplyst tangentbord (så skönt i mörkret framför tv:n)
  • Magnetsikt anslutning av ström (skulle någon snubbla på sladden lossnar den utan att datorn åker i golvet)
  • Stryplatta med multitouch (det är så lätt att med ett, två eller tre fingrar styra datorn)

Sedan är den riktigt, riktigt tunn. Se bara på videon här hur tunn den är! Det är sann ingenjörskonst. Exempelvis finna ingen anslutning för nätverkskabeln, för en RJ45-kontakt är alldeles för hög!

Fler Apple-produkter

Magic MouseTill datorn inköptes också en blåtandsmus, Magic Mouse. En mus som är helt slät och har multitouchyta på, så man gör gester med fingarna på musen ungefär på samma sätt som på styrplattan. Musen har en stor knapp.

Visst, det är en del att lära om, med ny tangentbordslayout, kort kommandon och annorlunda gränssnitt, men det går riktigt fort att hitt ovh vänja sig vid det, nya.

Apple TV G2En tredje Apple-pryl har det också blivit. En Apple TV generation 2, ATV2, som är en mediaspelare. Det billigaste stället i Sverige var i Torup och Fyndbörsen, som ligger på vägen till arbetet. Storleken är ca 10×10 cm och 2 cm hög. Den är byggd för att fungera speciellt bra tillsammans med iPod/iPhone/iPad vilket vi inte har i det här huset. iTunes är huvudskalig mediabiblioteket för enheten, vilket inte passar oss, för vi har inte handlat därifrån. Man kan hyra film, spela musik och annat från sina enheter.

Annars var dt bara att plugga in. Enheten har en HDMI-anslutning, optiskt ljudutgång. Bara att koppla in strömmen och köra igång. ATV2 styrs med den lilla fjärrkontrollen som följer med.

Jag önskade att kunna spela bland annat SVT-play, så jag gjorde en jailbreak, vilket är att hacka den. Sedan installerade jag mjukvaran XBMC som finns i en speciell version för ATV2.Apple TV G2 med XBMC När detta skulle göras blev man påmind om att OSx bygger på Unix, för jag anslöt med terminalfönster och ssh för att fixa XBMC-installationen. Det hela gör att det dyker upp en ny meny, XBMC, som gör att man kan starta XBMC på ATV2.

Det öppnar andra möjligheter att strömma musik och film från andra enheter på vårt nätverk. Dessutom kan vi spela SVT-play, om bara nätet vill fungera. Apple TV G2 med XMBC och SVT-play

Jag har inte försökt att få igång de andra play-kanalerna, men vad jag förstår skall det gå att få igång ett par till av dem. SVT-play var väldigt läät, abara installera ett plugin via det grafiska gränssnittet.

Vi har en ganska dålig uppkoppling via Net1 som gör att det hackar. Nu skall vi se över abonnemanget  eftersom bindningstiden går ut nu till årskiftet. Vi får se vad vi skall hitta på då (3G eller rent av 4G?).

Jag tog en tugga av den förbjudna frukten, och tror jag har fastnat för smaken…