Så direktsände vi Accent direkt

Accent direkts studio längst bak i förhandlingssalen.
Eva Ekeroth sitter i Accent direkts studio längst bak i förhandlingssalen.

Det blev väldigt intensiva direktsändningar med Accent direkt under IOGT-NTO rörelsens kongresser i Borås.  Jag hade många uppgifter under sändningen. Det bäddade för att göra en del misstag, men var också väldigt lärorikt. Jag tänkte berätta om ett antal saker som jag skulle kunna gjort bättre. Eller vi, för vi borde nog varit åtminstone en person till som skötte tekniken på utsändningen.

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg om Sanningen bakom Accent direkt, där jag berättade om hur vi arbetade med ett reporterkit med en iPhone som bas. Förutom det arbetet skötte jag alltså all teknik under direktsändningen. Den uppgiften hade varit mer lämpade för en bläckfisk med stor simultanförmåga. Jag hade några roller för mycket för att det skulle bli bra egentligen.

  • Jag var kameraman och skulle se till att få bra bildsnitt.
  • Jag var bildproducent och jobbade hela tiden med välja vilken kamera som skulle sändas ut.
  • Jag skulle också se till att rätt inslag låg klara och klipptes in.
  • Jag var ljudtekniker och ansvarade för att efterhand justera så ljudet lät bra.

Jag berättade för er att det var några saker som jag skulle vilja ha gjort bättre under sändningen, men först en beskrivning av tekniken som användes.

Den här utrustningen sände vi med

Ljudet kom från väskan

Sändningsväskan är packad, med ljud- och enklare videoutrustning.
Sändningsväskan är packad, med ljud- och enklare videoutrustning.

I ett projekt som körts i Halland har vi fixat en väska innehållande komplett ljudutrustning för webbsändningar. Exakt vad den väskan innehåller kan ni läsa i Nu sänker vi rösten för att höras som jag skrev för ett par år sedan.

Den väskan fungerade mycket bra under sändningen. Inte minst ur den synpunkten att man lyfter upp mixerbord med allt ljud inkopplat på en gång. På så sätt slipper man hålla på att koppla sladdar och sådant var gång. Eftersom vi sände från förhandlingslokalen som var ganska trång fick vi riva hela uppställningen (förutom stolar och bakgrund) för varje sändning. När förhandlingen var slut hade vi en halvtimme på oss att rigga ljud, ljus och bild. Stressigt värre.

I det första avsnittet hade jag lite dålig koll på vilka mikrofoner som gästerna hade fått. Det lärde vi oss undvika till de senare avsnitten. Det tog en liten stund att få till bra ljud. Vi sände nog med lite väl låg volym.

Till det sista avsnittet fick vi byta lokal beroende på att förhandlingar drog ut på tiden, så det vi hade lärt oss och ställt in under de tre första avsnitten omkullkastades.

Vi hade de två headseten från väskan, och kompletterade med två myggor som Accent äger.  Jag tycker det var knepigt att få till bra ljud i myggorna, och man borde lagt ner mer tid och labbat med ljudinställningar för att få till riktigt bra ljud. Det kan också handla om att få myggan på rätt plats. I sista avsnittet så har Per, som är gäst, myggan fäst högt upp på skjortan. Den råkar vinkla sig så den ligger mot hans hals, vilket ger ett knäppljud när den studsar mot skäggstubben, speciellt när han pratar.

Blandade bilder

Bilderna plockade vi in från två olika kameror. Dels Accents fina Panasonic AG-HPX250, och sedan en liten billig Canon HV40. Båda kamerorna har Firewire -utgångar som vi nyttjade. De kopplade vi in i en Firewire-hubb som kopplades in i en MacBook Pro.

Christian sköter kameror, mixar bild och reglerar ljud i direktsändningen av  Accent direkt
Christian sköter kameror, mixar bild och reglerar ljud i direktsändningen av Accent direkt. Fot: Eva Ekeroth, Accent

Ljudet från mixerbordet kopplade vi in via XLR-kablar till Panasonic-kameran. Som jag skrev tidigare fick vi riva kamerorna varje gång, och kanske vi skulle märkt upp mer exakt hur vi hade en uppställning som fungerade. Ett annat problem med det var att det inte fanns någon tid att leka och lära känna kamerorna. Det hade gjort mycket om man hade provat zooma, ställa in stativen så de är lagom tröga att vrida och jobbat mer med att ställa in vitbalanserna så att det matchade bättre mellan kamerorna.

Jag upptäckte att det var skillnad på de två zoom-reglagen på Panasonic-kameran. Tittar ni på avsnitten kan ni se att det ibland blir hackigt eller omotiverat snabba zoomningar, vilket jag skyller på det. Det märktes speciellt under sista dagen när vi bytte lokal och jag hamnade på ett annat sätt bakom kameran än tidigare. Denna kameran användes för helbilden av studio, och inzoomning av gäster. Den lilla billiga Canon-kameran  användes som bild på Pierre Andersson (@pierrea) som var värd för Accent direkt.

Hur mixade vi bilderna?

För att mixa bilderna så använde vi oss av Wirecast, ett ganska lättanvänt program för att sända video. Det krångliga är kanske att när man ”bygger” bilder måste man tala om bildkälla och ljudkälla. I vårt fall vara ljudkällan alltså Panasonic-kameran. Det är idé att se till att källinställningarna för video är korrekt. I vårt fall begränsade vi oss till 720×525 px, för vi hade lite problem att få HD att fungera över firewire på Panasonic-kameran. Vi hade som sagt inte mycket tid att laborera med utrustningen på. Så här i efterhand skulle vi lagt ner mer tid före kongressen, men det var inte så lätt eftersom utrustningen var spridd, och det var inte förrän i Borås vi hade alla komponenter ihop.

De inspelade inslagen lägger man in som egna bilder i programmet, precis som signaturen. I de bilderna såg vi till att ljudsignalen bara kom från filen, men tänker man sig att programledaren skall kunna prata samtidigt som inslagen går måste man tänka på att bygga in mikrofonljudet också.

Pierre Andersson intervjuar Andrine Winther i Accent direkt. Foto: Eva Ekeroth Accent
Pierre Andersson intervjuar Andrine Winther i Accent direkt. Foto: Eva Ekeroth Accent

När man klipper kan man välja lite olika övergångar. Där hade jag det lite jobbigt, för jag missade att ändra från mjuka övergånger till raka klipp ett par gånger. Ibland, som mellan inslag och studiokamera vill jag ha mjukare övergång, medan när man klipper mellan kamerorna i studion snabba raka klipp. Det hade inte blivit lika många misstag om man kunnat koncentrera sig på bara mixning av ljud och bild.

Vi sände direkt via tjänsten Bambuser och samtidigt spelade vi in på disk. Nu körde vi ganska låg kvalité ut, men har man högre kvalité kan man sända i en lägre kvalité och samtidigt spela in i en högre för senare bearbetning och uppladdning. Det var en himla tur att vi gjorde så, för tredje sändningen gick inte ut, trots att det såg ut så i Wirecast. Eftersom vi var så få var det ingen som verifierade att sändningen gick ut.

Förresten gjorde jag signaturen helt själv, med hjälp av Garageband (musiken), bilderna i Inkscape och animering/redigering gjorde jag i ScreenFlow (för att det är det programmet jag kan bäst).

Här kan ni se avsnitten

Det var fantastiskt roligt att arbeta med redaktionen

Accent direkt redaktionen under Borås kongressen (Pierre Andersson, Christian Dahlqvist och Eva Ekeroth). Foto Karl-Erik Hjalmarsson
Accent direkt-redaktionen under Borås-kongressen (Pierre Andersson, Christian Dahlqvist och Eva Ekeroth). Foto Karl-Erik Hjalmarsson

Det var väldigt roligt att få jobba med Pierre Andersson och Eva Ekeroth under dagarna på kongressen. Vi lärde oss otroligt mycket, och jag vet att det finns tankar att på utveckla det hela. Inte bara till nästa kongress, utan Accent direkt kanske dyker upp innan dess.

Det jag tar med mig är att man bör vara fler nästa gång. Man behöver också få tid att lära känna utrustningen, och helst hitta en lokal där man kan ha utrustningen uppkopplade så långt det går (man får ta bort de dyra delarna).

Vem vet? Kanske är jag med och sänder Accent direkt från IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Lund 2015. Kanske inte.