Att leda med glädje - spela på bästa fot, Pia Sundhage & Elisabeth Solin

Pia’s ledarskap är ren glädje

Vilken bok! Jag har precis avslutat boken ”Spela på bästa fot – om att leda med glädje” av förbundskaptenen Pia Sundhage och Elisabeth Solin och tankarna virvlar runt. Boken är spännande skriven i en blandad form av dagbok och analys. Verkliga fall av ledarskap för att få USA:s damlag i fotboll att ta OS-guld 2008. 

En bok som jag starkt rekommenderar.

Att leda med glädje - spela på bästa fot, Pia Sundhage & Elisabeth Solin
Att leda med glädje – spela på bästa fot, Pia Sundhage & Elisabeth Solin

Jag har sneglat på den här boken under en tid, men väntat på ljudboken. När jag såg att Ida Hedberg satt på ett tåg och läste den bestämde jag mig att göra precis samma sak på ett tåg till Stockholm. Vilken resa det blev, och då tänker jag inte på tågresan utan boken.

Pias dagbok är grunden

Bokens grund är den dagbok som Sundhage skriver, från det att hon avslutar sitt uppdrag som assisterande förbundskapten för Kina 2007, tills dess att hon blir olympisk guldmedaljör med USA:s damlag. Dagboken ger perspektiv på problemen som en ledare ställs inför. I detta fall är det ett fotbollslag, men det skulle lika gärna kunna vara ett arbetslag ute i näringslivet. Frågorna är det samma, om hur laget skall svetsas samman och hur du som ledare ska kommunicera för att nå de mål som är uppställda.

Skapa motivation

Givetvis gäller det att hitta vägar för att motivera teamet. Hur hjälper vi varandra att bli bra? Pias filosofi är att spela på bästa foten, att hjälpa sina medspelare att nyttja den fot som är bäst. Fokusera på det som är bra, snarare än det som kan förbättras hela tiden. Det senare ger fokus på det negativa, att bara fokusera på att förbättra den dåliga foten. Om jag blir bättre med den bra foten drar den med sig den dåliga så att jag blir bättre på bägge fötterna.

Elisabeth analyserar

Efter avsnitten med dagboksberättelserna analyserar Elisabeth Solin coachning från Pia. Det är här boken blir så spännande. De verkliga fallen som Pia ställs inför och löser beskrivs alltså från en mer faktabaserad vinkel. Det blir en dynamik som ger spänst. Jag vill hela tiden veta hur det går med förberedelserna inför OS och hur hon tacklar utmaningarna.

Delegera mera

Förutom att göra varandra bra och spela på bästa fot, så ser Sundhage till att delegera ansvaret på flera olika sätt. Hon ser till att skapa ett ledarteam, där varje persons expertkunskap tas till vara. Varje spelare har också ett ansvar att göra sig själv bra för att nå lagets mål. Det gäller att ha fysik att orka spela en tuff OS-turnering, när du skjuter ett skott gäller det att det sitter. Även om det är den bästa foten så måste den tränas och bli så bra att skottet går in.

Jag kan inte undgå att tänka på Bengan Johansson, när han som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll ofta överlät många beslut till spelarna under matchen. Han förberedde spelarna så gott det gick på träningar, och för att få engagemang och delaktighet fick spelarna ta ett stort ansvar under matcherna.

Kommunikation skapar laget

Om och om igen återkommer boken till vikten av bra kommunikation. Den sker på så många sätt. Det kan vara snack mellan ledare och spelare, spelare och spelare, och lika mycket genom kroppsspråk. I Pias fall är det även genom sång, vilket hon tar till som ett annorlunda sätt att få fokus på en fråga eller uppgift.

Ett sätt är att dialogen vara nyfiken, ställa frågor och låta laget eller den individuella spelaren komma med svaret.

Läs denna annorlunda bok

Jag kan inte annat än rekommendera dig att läsa den här boken. Jag lovar att du får följa med på en spännande resa mot OS-guld, och samtidigt får du lära dig massor om ledarskap, en hel del om genustänk och du förstår ditt ansvar att skapa en miljö där du kan utvecklas.

Det är omöjlighet att inte känna av Pias passion för damfotboll och viljan att vinna. Jag skall också hitta den där rätta passionen och se till att vinna inom mitt område.

Jag hoppas att boken kommer som ljudbok, och jag skulle verkligen vilja att Pia och Elisabeth själva läser in boken, men innan det händer tycker jag du skall läsa den.

Om du inte orkar läsa kan du titta på den här inspelningen av en föreläsning med Pia Sundhage.