Fiber i form

Enkelt, saftigt och gott. Precis så jag vill ha ett vardagsbröd. Ett bröd man vill ha var dag helt enkelt. Om det sen är nyttigt och fullt av fibrer så ska man väl inte klaga. Jag använder en bakmaskin (assistent) när jag bakar, men det går säkert att kompensera med lite muskler.

Macka
Frukostmacka med kirskål

Fiber i form

2 st formbröd

Dag 1, kväll

100 g surdegsgrund av råg
120 g fint rågmjöl
200 g vatten, 40-gradigt

Fiberskållning
Skållade fibrer

Blanda surdeg, rågmjöl och vatten i assistentens/bakmaskinens bunken. Täck och låt stå i rumstemperatur.

90 g vetekross (1 dl)
70 g linfrö (1 dl)
80 g havregryn (2 dl)
300 g kokande vatten

Lägg vetekross, linfrö o havregryn i en skål. Häll över kokande vatten. Lägg över ett lock eller tallrik och låt stå i rumstemperatur.

Dag 2, morgon

350 g vetemjöl special
250 g vetemjöl
20 g kruskakli
350 g vatten, 40-gradigt
50 g honung

Häll i alla ingredienser i bakbunken (jag ställer den på vågen och nollställer vågen efterhand). Det är inte så noga med förhållandet mellan mjölsorterna, det får bli lite vad som finns hemma. Vilken sorts kli som används spelar inte heller någon roll.

Kör bakmaskinen 5 min på låg hastighet och därefter 5 min på hög hastighet. Låt degen vila i ca 10 min.

20 g flingsalt (eller vanligt salt)

Tillsätt salt och kör 3-5 min snabbt. Degen kommer vara lös men elastiskt. Täck och låt jäsa till dubbel storlek (3-6 timmar beroende på väderlek och rumstemperatur). Häll ner degen i två smorda brödformar (vanliga 1,5 liters). Jag tycker det funkar bäst att smörja med smör. Strö över mjöl och täck med bakduk.

Jäs i ca 1 timme medan ugnen blir varm, 250-275 grader. Snitta bröden med vass kniv innan de ställs in i ugnen, något lägre än mitten. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min och stick in en stektermometer. Bröden är klara när de är 98 grader. Ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler.

Fiber i form