Varje är är det samma sak, när fläderblommorna hos grannen är redo att plockas så finns det inga citroner hemma. Och när man åker till affären så finns det i värsta fall inga ekologiska att köpa.
I år när vi plockade blommorna så fick vi även med oss ett rejält fång med rabarber hem. Då låg det nära till hands att prova något nytt med endast de ingredienser som alltid finns hemma. Oj, vilket lyckat resultat det blev! En god läskande sommarsaft som vi definitivt kommer göra fler gånger.
Flädersaft med rabarber
ca 2,8 liter oblandad saft, ger ca 9 liter färdig saft
40 klasar fläderblommor
1,5 kg rabarber
1-1,4 kg socker
2 liter vatten
Spola rent fläderblommorna med kallt vatten. Skiva rabarber-stjälkarna i små bitar. Lägg fläderblommor och rabarber i ett stort kärl som har lock, t ex en stor kastrull. Jag brukar använda assistentbunken till flädersaft. För att kunna koka marmelad på rabarbern när saften är klar så lägg rabarbern på en sida i bunken och fläderblommorna på den andra. Häll sockret över rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över socker och rabarber. Rör lite så att allt socker löses upp. Det går naturligtvis även att lösa upp sockret i vattnet innan man häller det i bunken.
Lägg på locket och ställ kärlet svalt i 3-4 dagar. Plocka upp rabarbern med en hålslev och lägg i en kastrull. Häll resten genom en saftduk. Förvara saften i burkar i frysen. Går att skeda upp direkt i glaset för att automatiskt få en kall saft. Blandas ca 1+2. Ett myntablad i glaset förhöjer smaken ytterligare!
Rabarbermarmelad med smak av fläder och mynta
Rabarbern från safttillverkningen
1 kvist mynta
400 g ”Syltsocker 1+3”
Koka rabarbern på medelhög värme med en myntakvist tills rabarbern faller sönder. Plocka upp myntan. Mosa rabarbern med en potatisstöt. Tillsätt 400 g syltsocker av sorten ”1+3” som är tänkt till lättsockrad sylt. Eftersom rabarbern redan är söt ifrån safttillverkningen skulle det säkert egentligen räcka med att tillsätta pektin utan något extra socker. Koka ca 5 min under sakta omrörning. Skumma av eventuellt skum. Häll upp på varma burkar och sätt genast på locket. Jag brukar värma burkarna i 150 graders ugnsvärme för att dels sterilisera de, dels för att vissa etiketters lim släpper vid hög värme. (OBS! Ej locken, då går gummipackningen sönder.) Ställ sen fram burkarna och låt de svalna något, annars börjar marmeladen koka då den hälls upp och då bildas det luftbubblor som minskar hållbarheten.