Nu stiger solen sakta över nejderna kring Kärnebygd. Hagarna väntar ivrigt på de nya gästerna som skall komma och lufsa omkring och se till att mångfalden av växter, insekter och djur gör Falkenbergs inland så fantastiskt.
På gårdarna tar solskensbönderna igen sig efter ett lagom gott dagsverket, och tänker att det blev en härligt bra dag i dag också.
Det är den livsstilen som vi i Sundhult vill vara med och skapa i grannskapet. Det gör vi med uppstarten i projektet ”Ko-kooperationen”.
Under en längre tid har jag och Hanna funderat på hur vi bättre kan utnyttja det gården har att erbjuda oss. Ni som följer vår blogg har hängt med på vissa delar när vi provar med lite självhushållning och liknande. Vi har också diskuterat om vi skulle skaffa egna djur att förädla på ett sätt som är bra för vår miljö och ger ett mervärde för den som vill köpa. Just den där biten med egna djur har avfärdats av oss med tanke på hur upplåsta vi skulle bli när vi har ansvar för hantera djur på det sätt vi vill.
Vi fick frågan att göra det tillsammans
Vattnet har fortsatt att rinna i kanalerna på våra ägor tills en dag när vi grannar samlades vid den årliga städdagen vid Kärnebygd Kvarn & Såg. Då steg grannen Jerry från Kvarnlyckan fram och undrade vad vi tänkt med vår gård i framtiden. Det gjorde att vi en dag på sensommaren gick ner till Kvarnlyckan och satte oss i skuggan under äppelträdet och åt paj med vaniljsås för att utbyta idéer om framtiden och ett tänkbart samarbete.
Det är då Jerry säger:
Jag vill bli solskensbonde. Hur är det med er?
Solskensbonde? Vad är det frågar vi Jerry.
Han förklarade att skillnaden är att i stället för att vara månskensbonde, driva lantbruk/skogsbruk på fritiden, göra det som en av huvudsysslorna och göra det på ett sätt som gör att du har solsken i sinnet.
Vi smakar på ordet. ”Solskensbonde”. Det är så det skall vara. En glädje i att få vara tillsammans med moder jord och se till att andra får ta del av det bästa hon har att erbjuda.
Det är det vi vill vara. Solskensbönder!
Hur blir vi soskensbönder?
Diskussionerna fortsatte under hösten, och vi hittade en möjlighet att söka pengar till en förstudie för att hitta former för samarbete. Vi frågade ett par till av granngårdarna och tillsammans lämnades en ansökan in, och blev ett av de projekt som fick vara med och dela på de 250 000 kronorna som fördelades på intressanta projekt.
Allt eftersom tiden till projektstarten för förstudien har gått har fler visat intresse. Vid första träffen var vi folk från sex gårdar i bygden som träffades för att funderade på vad vi vill göra och lite hur vi kan göra det, och inte minst vilka kompetenser och resurser vi har och behöver. Vi har träffats under ledning av en processledare från Coompanion, som är specialister på att driva processer som dessa och organisera i form av ekonomiska föreningar.
Jösses, vad med kompetenser vi har bland de som bor på gårdarna här i skogen. Det och det höga engagemanget gör att vi har svårt att se att det skall vara några hinder att tillsammans bygga ett nytt företag för solskensbönder här.
När finns det ett företag?
Nu kommer var och en ta med sig tankarna hem från den inledande träffen och fundera på vad det innebär för deras gård och livsstil.
Sedan skall vi träffas igen och vrida och vända lite på det till, för att i slutet av januari 2016 ha ett förslag på hur vi kan organisera oss, vad vi skall göra och hur vi kan vara delaktiga.
Något som gjort mig glad är att vi sagt att det skall vara lönsamt, men att det inte är det som varit i huvudfokus. Fokus har varit att hitta en livsstil som solskensbonde, där vi bevarar vårt fantastiska landskap och tillsammans utnyttjar vad Falkenbergs inland har att erbjuda. Att vi kommer tycka det är roligt och meningsfullt kommer göra att vi blir lönsamma.