Det är inte helt lätt att sätta sig in i laddning för elbil. Laddning hemma, laddstolpar och laddstationer är en sak, men alla dessa olika kontaktdon! Går det att reda ut vad det är så att det går att jämföra mellan bilarna?
Vi gör ett försök.
Olika typer av kontaktdon
Det vi först och främst ser är att det finns olika typer av kontaktdon som skiljer sig rent fysiskt.
Type 1
Type 1 är ett kontaktdon för enfas växelspänning, AC, som klarar 32 Ampere. Bilar som har den typen av kontakt är exempelvis Nissan och Kia.
Type 2
Type 2 är en kontakt som EU säger skall bli standard till 2019. Den klarar enfas eller trefas med 70 Ampere. Det betyder att de flesta europeiska elbilar har den här standarden, som Renault, BMW, Volkswagen, Europeiska versioner av Tesla mfl.
De två övre stiften kommunicerar med laddaren och bestämmer sedan funktion för de resterande stiften. Där bestäms hur stor ström som laddare kan ge/vad bilen önskar med enfas/trefas växelspänning . Det finns också som en del i CSS, som är Type 2 kombinerat med en egen likspänningsmatning.
CHAdeMO
Detta är den japanska standarden för snabbladningsstationer, som kan leverera upp till 62,5 kW.
Namnet är en förkortning av CHArge de MOve. Bilar som har den här kontakten är bland annat Nissan, Kia andra japanska märken.
CHAdeMO kommer i Europa att ersättas av CSS som standard till 2019.
CSS – Combined Charging System
Det här är ett kombinerat kontaktdon, som har type 2 plus en likspänningskontakt, DC-kontakt, som klarar 200 kW. Utveckling pågår och tanken är att det skall gå att öka effektuttaget till 350 kW via CSS i framtiden.
Det är en europeisk standard, och även Tesla har gått med i samarbetet för att använda den här standarden.
Vad är det här med Mode då?
Som om det inte vore nog med alla olika typer av kontaktdon talar man också om olika Mode som bilen/kontaktdonet klarar av.
Mode 1
Mode 1 är för långsam laddning, exempelvis från ett vanligt vägguttag, med upp till 16 Ampere på en fas. I detta läge finns ingen övervakning av laddningen.
Mode 1 finns för Type 1.
Mode 2
Mode 2 är laddning med övervakningskrets som sitter på kabeln och klarar upp till 32 Ampere på en fas. Denna fungerar för laddning hemma, med högre effektuttag än mode 1.
Mode 2 finns för Type 1 & 2.
Mode 3
När vi kommer till mode 3 börjar det hända grejer, för nu kan bilen och laddstationen/stolpen kommunicera med varandra för att övervaka laddningen. Det här läget klarar trefas 400 Volt och upp till 32 Ampere.
Mode 3 finns för Type 1, 2 och CSS
Mode 4
Mode 4 är för snabbladdningsstationer via likspänning och klarar hög effekt, där övervakning styrs i huvudsak från laddstationen.
Mode 4 finns för CHAdeMO och CSS.
Sammanfattning
Vi kan sammanfatta allt i den här tabellen.
När du är ute på långresa och vill ladda snabbt är det alltså en laddstation som klarar mode 4 du är ute efter, för att kunna ladda fullt snabbt, under förutsättning att bilen har en kontakt för likspänning. Det är också det som många av oss vill se när det pratas om laddstationer runt om i Sverige. På många ställen sätts istället laddstolpar upp, som visserligen fungerar utmärkt om du skall stå parkerad några timmar. Fast många gånger vill vi nog ha något som är snabbare.
Hemma, där bilen står parkerad över natten fungerar det bra med mode 2.
Dessutom verkar det smart att tänka på att kunna koppla sig till Type 2 kontaktdon, då det verkar bli Europastandard för laddkontakter.