Nu är det dags att börja planera för att få in fiber i huset. Då är det dags att skaffa ett bra robust nätverk här hemma. Utrustningen som kommer att användas blir UniFi-serien från Ubiquiti.
Det här är något som jag gått och väntat på länge, att få byta ut den billiga och instabila utrustningen mot riktig utrustning.
Den gamla routern ersätts med tre delar
Det kan se ut som att det blir många prylar, och det beror på att den gamla hemmaroutern kommer ersättas med tre delar, i stället för den allt-i-ett-maskin vi har idag. Det är en brandvägg, en switch och till sist en kontroller som övervakar nätet, vilka ofta sitter ihop i en enhet i billig hemmautrustning.
Det betyder att varje del har en egen processor som styr enheten. I en billigare tre-i-en enhet sköts allt oftast av en processor.
Dessutom kommer jag byta ut Apple Airport Extreme mot accesspunkter från Ubiquiti som bland annat har bättre räckvidd.
UniFi Security Gateway – brandväggen
Basen i nätet blir en USG, som är brandväggen. Den skyddar ditt interna nätverk från intrång genom att undersöka trafiken och se om någon av dina enheter pratar med de som adresseras.
Som du ser har den få portar. En WAN för inkommande nät, en LAN för ditt interna nätverk och en VOIP för telefoni. På nyareversioner står det WAN2/LAN2 på den här porten. Den porten kan bli en extra WAN och koppla in en extra inkommande nätverksanslutning. Det går då att lastbalansera mellan de två internetanslutningarna, alternativt kan du låta enheter koppla över till den extra anslutningen om den första skulle sluta fungera. Extraanslutningen skulle kunna vara en mobilanslutning.
Det går också att konfigurera om den porten till att vara en extra LAN-port för mer avancerad routing i ditt interna nätverk.
UniFi Switch 8 150W – US8-150W
Eftersom vi vill ansluta flera olika saker till vårt nätverk räcker det inte med ett uttag. Det löser vi genom att sätta dit en switch som kan fördela datatrafiken vidare.
Den switch som vi kommer ha i Sundhult är en UniFi US8-150W som stödjer power-over-ethernet, POE, vilket gör att utrustning kan spänningsmatas direkt från switchen. Alla portar på den här switchen har POE enligt standarden IEEE 802.3af/at PoE/PoE+. Den har också den egna standarden passive 24V från Ubiquiti.
UniFi US8-150W har också två SFP-portar, till vilken det går att ansluta optofiber. Det betyder att om du skaffar en extra switch i framtiden skulle du kunna ansluta de båda switcharna via fiber.
Har du utrustning som kan anslutas via nätverkskabel och är stationär skall du försöka ansluta den direkt till switchen. Det ger bättre prestanda och mer robust drift. Dessutom frigör det utrymme för alla de trådlösa enheter som du kommer köra i ditt nätverk. Det kan vara en stationär dator eller en mediaspelare som Apple TV.
UniFi CloudKey – kontroller/övervakning
UniFi CloudKey är en liten pryl som du ansluter i nätverket till en nätverksuttag med POE, vilket ser till att enheten får spänningsmatning. CloudKey fungerar som gränssnitt för inställningar till alla enheter i UniFi-serien. Enheterna har inga egna webbgränssnitt, utan det måste finnas en kontroller på nätverket som du gör inställningarna via.
Istället för att köra den här lilla lådan går det att köra ett program på en dator eller liknande. Fördelen med den här är att den hela tiden är igång, och är med och hanterar ditt nätverk och dina enheter på nätverket.
Har du flera UniFi enheter i ditt nätverk ser programvaran i CloudKey till att enheterna samarbetar och ger bästa prestanda till inkopplade enheter, inte minst när du har flera trådlösa accesspunkter i ditt nät.
En CloudKey gör det också möjligt att komma åt och underhålla ditt nätverk på distans. Det kan vara en bra funktion om du vill ha hjälp av någon annan när ditt nätverk krånglar.
Det går också lätt att säkerhetskopiera alla inställningar till ett SD-kort som medföljer. Det gör det lätt att återställa nätet om något skulle hända.
UniFi AP AC Pro – trådlöst nätverk
För att få trådlöst nätverk ansluts en accesspunkt till nätverket. Här har vi valt UniFi AP AC Pro som är en högpresterande enhet.
Accesspunkten ser ut lite som ett tefat och kan monteras i taket. Har du möjlighet kan du dra kabeln ner genom taket till enheten så att den döljs helt. Det går också bra att montera den på en vägg om det skulle passa bättre. Det finns också ett extra uttag där du kan koppla vidare till en nätverksbunden enhet.
En av fördelarna med accesspunkter i UniFi-serien är att de går att spänningsmata via POE. Det betyder att det räcker med att ansluta en nätverkskabel på switchen till accesspunkten. Ingen apparatkabel till något vägguttag behövs. En annan fördel med detta är att du genom att ansluta switchen till en UPS, ett batteri som automatiskt startas vid strömavbrott, får ett nätverk som fortsätter att fungera även om du har strömavbrott.
Om man inte har en POE-switch går det istället att använda en POE-injector som sitter mellan switchen och accesspunkten. Injectorn behöver strömförsörjas via ett vägguttag. En injector följer med i paketet.
Den här modellen har 3×3 MIMO antenner för både 2,4 GHz och 5GHz banden. Räckvidden är 122 meter, under förutsättning att det inte finns hinder (som väggar exempelvis).
Redan idag har vi en UAP AC Pro i vår ekonomibyggnad, som kommer ingå i vårt nät.
Fler accesspunkter om det behövs
Du kan ansluta flera accesspunkter för att skapa bästa möjliga täckning runt om i ditt hus. När du kör gränssnittet i CloudKey kan du få en en bild som visar ungefär hur täckningen är om du lägger in en karta över huset.
Det finns andra accesspunkter i UniFi-serien också, bland annat en som monteras i en infälld apparatdosa (Ø 70 mm, den heter UniFi AC AP InWall (se bilden intill) . Det det finns också rena utomhus antenner för dig som vill få bra täckning utomhus. en UAP AC Pro klarar även utomhusmiljö.
Det finns också en som heter UniFi AC AP LR, där LR står för long range, vilket skall ge extra lång räckvidd. Det du kan tänka på är att enheten som accesspunkten skall kommunicera med också behöver vara ”long range”. I många fall är det nog bättre att sätt dit två vanliga accesspunkter i stället.
Bra saker kostar pengar
Att bygga upp ditt nätverk med den här utrustningen från Ubiquiti kostar en slant. Bra saker som är robusta och driftsäkra kostar pengar. Det finns många alternativ som säljs billigare än detta, men vill du ha ett bra nät är det idé att lägga lite pengar i infrastrukturen. Speciellt om du nu går från en dålig kopparledning eller mobil uppkoppling till en fiberanslutning.
Det här är vårt grundpaket
Inköpslistan för grundpaket ser alltså ut så här:
- UniFi Security Gateway – USG
- UniFi Switch 8-150W – US8-150W
- UniFi CloudKey
- UniFi AC AP Pro – UAP AC Pro
Tankar kring alternativ
En mindre switch
För den som vill få det lite billigare och inte ser nyttan med att ha åtta portar med POE på switchen kan alltså välja en UniFi US8-60W, som bara har fyra. En POE-port kommer användas för CloudKey, och en för en UAP AC Pro, så då finns det två över att expandera på.
UniFi har några videokameror i sitt sortiment som också kör passive 24V POE.
Det finns också några andra inställningar som bara den större modellen har, fast för de flesta skall det inte ha någon betydelse.
En mindre accesspunkt
Det finns en billigare accesspunkt som heter UniFi AP AC Lite. Den modell som säljs idag har POE med passive 24V, så då gäller det att ha rätt switch som klarar det om man vill slippa extern strömmatning via POE-injector. Det kan vara idé och räkna på att skaffa US8-60W med en UAP AC Pro jämfört med en US8-150W med UAP AC Lite. Håll också utkik efter om UAP AC Lite kanske uppdateras med ”riktig” POE.
UAP AC Pro har bättre antenner på 5 Ghz-bandet och högre hastighet än UAP AC Lite. Det är så att accesspunkten kör trådlöst över två band, 2,4 Ghz och 5 Ghz. Den lägre frekvensen går genom väggar bättre, men ger lägre hastighet.