Woodland Mills WC88 - Flishuggen ihopfälld för att vara kompakt vid förflyttning och förvaring

Nu kan vi jobba hårt och få flis

Woodland Mills WC88 - Monterad och klar för användning

Vi konstaterade att vi vill ha flis i gångarna mellan våra odlingsbäddar. Frågan var om vi skulle köpa flis på något sätt eller skaffa en flishugg för att fixa det själva.

Vi har tidigare använt spån och bark från vedhanteringen i gångarna vid odlingstunnlarna så vi vet att det behövs fyllas på varje år och det vi får från vedmaskinen räcker inte till de nya bäddarna. Eftersom vi har en del ställen vi vill städa upp ris på så blir en flishugg extra intressant.

Dessutom skulle vi kunna använda flis i egen kompostmix för att ge bra jord för bäddarna i framtiden.

Flis till djuren

Dessutom vill vi laborera för att se om vi kan göra en flis som kan användas för att ströa för Solskensfarmarnas djur. Här i skogsbygden har vi inte halm, men gott om skog, så för att vara mer hållbara och använda det vi har här skulle det passa bra om det fungerar.

Valet föll på en kanadensisk hugg

Jag såg ett videoklipp från Swedish Homestead där Simeon berättade om en polsk flishugg han skaffat. När jag läste i kommentarerna till det klippet hittade jag ett tips om en kanadensisk hugg som säljs i Sverige.

Jag hoppade in på den svenska webbsidan för Woodllands Mills och konstaterade att den här maskinen kändes helt rätt. En mindre välbyggd maskin som passar vårt behov och en svensk återförsäljare med reservdelar i lager som kan skickas snabbt.

Leverans på tre arbetsdagar

Efter tre dagar fick vi hem ett stort paket. Flishuggen var paketerad på en specialbyggd pall av järn, med en skyddsbur runt som också var av järn.

För att få en kompakt transportformat krävs en del montering innan flishuggen kan användas Det är bland annat inmatningstratten, som består av fyra plåtar som behöver monteras ihop. Utkastaren skall också skruvas dit.

Alla skruvar som behövs finns i den vattentäta tuben på huggen. Där finns också instruktionsboken med beskrivning på hur allt skall monteras och hur den hanteras.

Det tar en timma eller två att montera ihop flishuggen. Utkastaren kan vridas 360°, och längst upp finns en deflektor för att styra hur långt flisen skall kastas. När maskinen skall förflyttas kan den fällas ihop för att ta sig fram bättre i trånga utrymmen. Det gör också att utrymmesbehovet vid förvaring blir mindre.

Överdelen på på skyddet kring svänghjulet kan fällas ned för att komma åt och göra service på knivarna. Främre delen kan också fällas för att komma åt de tre remmarna som överför kraften från axeln till svänghjulet.

På svänghjulet finns det fyra knivar. Knivarna är vändbara för att snabbt kunna arbeta vidare även om en egg skadas. Dessa lossas enkelt med en invändig sexkantsnyckel.

I botten av maskinen finns en hydraultank som rymmer 20 liter. Inmatningshjulet drivs av en hydraulpump (du ser den ovanför tanken) och en hydraulmotor.

Hydraulmotorn har en riktningsventil som styrs av ett stort rött handtag vid inmatningstratten. Den har tre lägen, framåt – neutral – bakåt. Strax intill hydraulmotorn finns en hastighetsreglering för hur snabbt inmatningshjulet skall gå.

Inmatningen tar trädimensioner upp till 20 centimeter. Maskinen drivs av kraftöverföringen på en traktor, och det ingår en kraftöverföringsaxel i leveransen.

En annan finess som finns är ett fäste för att kunna ta med sig en motorsåg.

Bara att fylla på hydraulolja och justera höjden så att kraftöverföringsaxeln har en bra vinkel, sedan provade vi att göra flis på en gång.

Här nedan kan du se en genomgång av flishuggen av Woodland Mills, när de kör med en liten traktor på 32 hästkrafter. Flishuggen är designad för traktorer på 30 hästkrafter och uppåt.