Jag har precis läst Brit Staktons bok Politik 2.0 – konsten att använda social medier. De politiker som inte har läst den borde göra det igår. Alla andra borde läsa den på en gång.
Den beskriver vad som håller på att hända på nätet, och vad begreppet 2.0 står för i alla nät tjänster. Min sammanfattningen är att 2.0 innebär direkt dialog. En dialog mellan två parter; privatperson till privatperson, politiker till väljare, kund till företag och medborgare till myndighet. En direkt dialog där båda parter deltar, ställer frågor och svarar. Det är stor skillnad. För pratade partierna till oss. Med sociala medier har vi som väljare möjlighet att diskutera direkt med våra förtroendevalda.
När sociala medier nämns är det tjänster som Twitter, Facebook, Flicker, Gowalla, Slideshare med flera som menas. Istället för att passa på när ett parti har en valstuga på torget, kan du nu ställa din fråga till din politiker direkt via exempelvis Twitter. Om din politiker finns med på Twitter. Det är klart, det kräver att du också finns med, men det är du väl? Twitter fungerar i så gott som alla mobiltelefoner, så du kan ta en minut du har över att kika lite på vad som hänt.
Twitter är en mycket bra kanal att hänga med på vad som händer omkring dig, och inom olika intresse områden. Gå till Twitter.com och öppna ett konto. Sedan kan du välja att följa olika personer. Jag har en lista på personer jag följer. Om du väljer att följa mig (@sundhult) kan du se vilka jag följer (Following) och välja att följa de personer du tycker är intressanta. Du behöver inte skriva något, utan bara se vad andra skriver; politiker, myndigheter och samhällsdebattörer. Titta gärna på min sida om Twitter.
Det händer mycket kring sociala medier, och för att försöka förstå det är boken Politik 2.0 en mycket bra bok att läsa. Där används politiken som exempel, men det kan lika gärna gälla hur företaget du jobbar på kan kommunicera och så vidare.
Är du osäker, så hör av dig så hjälper jag dig att komma igång med Twitter.
//Christian