En bra gallringsdag i skogen

Jag har turen att ha en arbetsgivare som tillåter att jag kan vara hemma och arbeta en del i skogen, vilket jag har gjort idag. Det blev en riktigt bra dag i gallringsskogen idag.

Måndag och tisdag denna vecka har jag och Hanna (@HannaDahlqvist)(på bilden) arbetat tillsammans i skogen med motorsågar för första gången (vad jag kan komma ihåg). Speciellt idag blev det en mycket bra, där vi i fint väder har gallrat en skogsbestånd. Vad innebär det då?

Ett bestånd, eller avdelning, i skogen är ett område. Ofta är det idag skog som är planterat vid ett tillfälle, och växer på samma marktyp. I detta fallet är beståndet en 30-årig granskog ståndortsindex G32. G32 innebär att träden beräknas vara 32 meter vid 100 år.

Varför gallrar man då? Jo, det är precis som i morotslandet, där man tar bort dåliga och mindre morötter för att ge plats åt andra så att de kan växa till sig och bli stora. Vi tar bort träd som är undertryckta av större, och försker skapa en jämn bra fördelning i beståndet, så att det skall bli många fina, grova och långa granar som blir fint timmer någon gång när det nått en ålder på cirka 80 år.

Tyvärr har vi två olika motorsågar. Den ena, en Stihl MS200, är en underbar såg att ha i gallringsskogen. Vi funderade på att skaffa en till, men de görs inte längre, vilket beror på skärpta avgaskrav.. Den andra är en tyngre, Husqvarna 346XPG, som jag tycker är slitsam att gå med en hel dag i skogen. Får invänta Stihls nya variant av sågen , som klarar kraven.

Idag har det gått bra, och vi har fällt och apterat en hel del. Aptera är när man bestämmer längden biten när man kapar av den. I vårt fall är det massaved som skall bli pappersmassa i Värö. Vi gör alla bitar 3 meter långa.

Nästa steg är att brossla ihop det vi fällt, alltså lägga det i höger. Där efter tar vi skotaren och skotar ut det ur skogen. Skotaren är en specialbyggd traktor för skogsbruk. Den har midjestryning och en stol som kan roteras, så man vet knappt vilket som är framåt och bakåt på maskinen.

Tänkte det kunde vara lite kul att berätta lie mer vad vi gör i skogen. Undrar du något så skriv gärna en kommentar så skall jag svara.