Skapa bättre presentationer

Under knytkonferensen Sobra|tankar höll jag ett föredrag om att skapa bättre presentationer. Här är en inspelning av föredraget, och kompletterande länkar och källansvisningar.

Jag tycker det personligen är kul att föreläsa och hålla föredrag, och det gör att man hela tiden vill bli bättre och förstå hur jag kan nå ut med mitt budskap och fånga intresse bland åhörare. När det dykt upp länkar om presentationsteknik har jag läst med stort intresse. De gånger jag lyssnat på föredrag som varit bra har jag funderat varför jag tyckt att just detta föredrag varit bra.

Det är de intrycken, samt mina egna erfarenheter jag samlat för att göra den här föreläsningen. Jag har bäddat in massor av filmer att titta på som är värda att analysera med fokus på  presentation. Fast… innehållet i de flesta presentationerna är fantastiskt intressanta och värda att se bara för det. Bokmärka den här sidan och beta av filmerna.

I slutet finns det några filmer som visar hur presentationsverktyget Keynote kan användas.

Inspelning från föredraget

Keynote-presentation

Några källor

I presentationen nämner jag Carmine Gallo som skrivit boken Presentation secrets of Steve jobs. Jag kan rekommendera att titta på den här intervjun. Den har tyvärr försvunnit från nätet, så jag lägger in en länk till en föreläsning med honom istället.

The Presentation Secrets of Steve Jobs – Carmine Gallo

I föredraget refereras det till bland annat Jobs iCloud presentation, som tydligt visar hur Steve jobbar med problem/lösning i faser, och grupperar om tre. Dessutom hur han använder bilder, och knappt ingen text (utom saker han verkligen vill understryka.

Nancy Duartes föredrag från TED kan ni se här:

I den berättar hon att hon undersökt Jobs första iPhone presentation.
Notera hur det pratas i bilder (även om det är fler bilder i iCloud presentationen), berättar om problem/lösning och hur det grupperas om tre igen.

Här är Martin Luther Kings tal som hon också refererar till.

Fler källor

En riktigt bra talare är Johan Ronnestam (@Ronnestam) som på sin blogg har listat 15 bra tips för den som skall hålla presentationer.

Här är också föredraget Från Upprop för Digital delaktighet han höll 2010.

Titta gärna på en av Sveriges talare Fredrik Härén från 2007. Notera här hur han har en berättelse han förmedlar, när han själv träffat folk. Försök också att se hans bilder bakom honom (inte texten):

Några sätt att använda presentationsverktyg

Keynote är fantastiskt bra, eftersom den tillåter dig bygga en speciell presentatörsvy.

Presentationen jag höll är gjord i Apples Keynote, och jag använde appen Keynote Remote på min iPad. Den går med fördel att köra från en iPhone också.

Här berättar jag hur man kan använda en iPad och AppleTV för presentationer.

Den kombinationen använde jag på Wendelsberg när jag pratade sociala medier.

Prezi

Prezi är ett webbaserat verktyg för att skapa presentationer. Utmaningen ligger att du jobbar mot en enda yta som man zoomar in och ut i.