Christian läser Retorikiska i solen

Nystuderat språk: Retorikiska

Christian läser Retorikiska i solenAndra semesterboken är nu läst, det mesta samtidigt som jag försökt fånga några av sommarens soligaste dagar. Den heter Retorikiska av Camilla Eriksson (@retorikiska), och har underreburiken  i Om kommunikation i allmänhet och retorik i synnerhet. Sugen på att utveckla mitt användande av språket kastade jag mig över boken för att lära mer. Gjorde jag det?

Boken innefattar djupare teoretiska genomgångar och en hel del fackuttryck som jag upplevde ganska tunga emellanåt. Samtidigt behövs det säkert för att ge en förståelse på vad som är det bakomliggande för en bra text eller ett framförande. Det görs ett försök att lätta upp det tyngre akademiska delarna med exempel, vilket det kunde varit mer av. Exemplen ger möjlighet att se och fundera på hur man manipuleras med rätt ord, upplägg och argumentation. Visst blir vi påverkade av hur en text läggs upp och framförs för oss.

Retoriken är viktig för demokratin

Eriksson menar att retoriken är viktig för demokratin. Där tror jag hon har rätt. Det gäller kunna argumentera för att nå förståelse för det man själv är övertygad om är rätt. Det handlar också om att kunna se hur hållbar argumentationen från andra är. Kunskap ger oss inte bara möjlighet att argumentera bättre själv, utan och också förmåga hur andra navigerar för att få fokus på det positiva.

Hon ger oss verktyg att bli bättre, bland annat de sju frågornas metod. Här kan vi se i en video där Camilla testar metoden på en oförberedd Gudrun Schyman.

Slutet lyfter

Det är exemplen och analyserna i sista tredjedelen som gör att boken lyfter. Där läser jag med intresse, nyfikenhet och högre tempo. Tror att även de första delarna skulle fungera bättre med utgångspunkt från bra exempel och sedan bygga varför det är bra ur ett retoriskt perspektiv.

Camilla ger oss också möjligheten att följa retoriska analyser på bloggen www.retorikiska.se, bland annat partiledartalen från Almedalen. Mycket intressant att se hur talskrivarna arbetar för att få oss minnas rätt budskap, och hur skickliga talarna är på sitt framförande.

Lärde jag mig mer om hur jag skall använda språket? Det boken gav mig var bakomliggande fakta till den magkänsla jag haft och en ökad förmåga att själv analysera egna tal och texter. Det i sin tur gör att jag kommer bli en bättre föredragshållare med bättre utnyttjande av språket, så svaret blir nog Ja.