Nästa år är tid att ta vara på

ÅRSKRÖNIKA 2012: Då var vi här igen. Året har kommit till sitt slut, och det är dags att sammanfatta vad som egentligen hänt. Självklart är min mors bortgång en tung och stor händelse, men det har hänt mycket annat också. Inte minst tänker jag mer på vad jag egentligen vill.

Nya lokaler på arbetet

HMS huvudkontorÅret inleddes med att vi på arbetet flyttade in i nya riktigt fina lokaler. Under året köptes den firma jag arbetar på helt upp av HMS Industrial Networks, där också Hanna arbetar. Det betyder att vi idag sitter i samma byggnad, dock så långt ifrån varandra man komma där. 🙂 Fördelen är att vi hinner ses då och då vid lunchen, och att vi lättare kan prata om arbetsrelaterade saker hemma. Nackdelen är att vi på ett sätt har ”alla ägg i en korg”.

Min titel är interaktionsdesigner, vilket handlar om att göra vår webbtjänst mer användbar. Dock har stora delar av min arbetstid gått till att dokumentera våra produkter och tjänster, men jag hoppas nästa år bjuder på möjligheter att få förbättra användbarhet.

I det nya kontoret sitter jag på andra våning i en nybyggd del av HMS, mot Stationsgatan i Halmstad. Så går ni förbi kan det hända att ni ser mig slita i mitt anletes svett. 😉

En låga släcktes, så ljuset tändes

Mors gravMin mor gick bort under våren efter ett antal år med besvärande KOL. På något sätt är jag lättad att hon slipper plågas mer, för hon har inte varit sig själv under många år. Vi får baka lite kakor, minnas och ta vara på den tid vi själva har här. Tänker mer ofta nu på att man bara låter åren gå utan att göra det man verkligen vill. Göra något gott inte bara för mig själv och de närmaste, utan i ett större perspektiv. Det handlar också om att lära mig att pengar inte betyder allt, även om det har stor betydelse. Det handlar också mycket vad man gör med de medel som står oss till buds.

Så när en låga släcks på detta sätt försöker jag se framåt och tänka på var dag som ges mig. Jag tränar på det, för jag är mindre duktig på det.

Nätverkande har gett mig press

SSWC2012Under året har jag haft förmånen att vid ett flertalet tillfällen träffat vänner från de olika sociala medierna. Har bland annat varit på Webcoast i Göteborg och tankat energi, åkt till en ö i Blekinge skärgård för att vara bland underbara människor på SSWC som sprider glädje och kunskapsdelar och varit på Internetdagarna i Stockholm. Innan jag åkte till SSWC på Tjärö skrev Hallands Nyheter om min kommande resa. Det har också varit andra möten i spontana tweetups och mer organiserat som Tweetup Vimle. Jag har redan nu bokat in Webcoast och SSMX till våren för att få träffa alla dessa trevliga smartskallar igen. Hoppas på att jag kan göra ett återbesök på Tjärö också.

Artikel ur Hallands Nyheter vid bildandet av Byafiber
Artikel ur Hallands Nyheter vid bildandet av Byafiber

Hallands Nyheter har också skrivit om ett annat nätverkande jag ägnat mig åt under året, som ordförande i vår ekonomiska förening som skall bygga fibernätverk i bygden. En speciell resa, som inte är så rak som alla kan tro. Framförallt handlar det om att många förväntar sig att andra skall göra saker åt dig. Många känner sig besvikna över kommun och statliga myndigheter som man anser skall skapa förutsättningarna för oss. Jag tänker på alla våra förfäder som inte tog det för givet, utan som via olika typer av kooperativ såg till att det fanns butiker, bensinmackar, bygdegårdar & samlingslokaler och vägar genom vägsamfälligheter. Då gick man samman och skapade och bidrog så mycket man kunde på sitt sätt. Idag vill många sitta hemma, titta på TV och låta allt plötsligt bara finnas utanför dörren. Jag vet. Jag hårddrar lite, men känslan är lite åt det hållet.

Samtidigt vill man att det skall gå blixtsnabbt, men allt tar tid. Vi tar steg för steg och kommer få vårt nät. Även om det tar lite tid, för det skall bli bra också.

Publikt folkbildande

Christian i studion hos P4 Halland
Foto: Sara Hector, Sveriges Radio P4 Halland

Jag har haft förmånen att få åka runt i landet och, som jag uttrycker det, vara digital folkbildare. Lära fler lite mer om hur digitala medier och teknik kan användas. Inte minst inom nykterhetsrörelsen, men också till andra. Under hösten har jag också varit detta i P4 Halland, där jag varannan vecka spanat och svarat på frågor om sociala medier och teknik under en programpunkt kallad DiggIt.  Jag hoppas på att det kan bli en fortsättning av det under det kommande året. Det har varit kul och jag hoppas jag låtit fler få upp ögonen på att tekniken skall vara ett hjälpmedel och inte ett självändamål.

Andas ut, andas in

Skogen 2012

Nu året går mot sitt slut tar jag en stund och andas in, andas ut och stannar till en stund. Förutom allt det som jag berättat om här har det varit full fart på gården. Hanna har förmånen att numer arbeta halvtid, och då i perioder vara ledig för att jobba i skogen och med andra gårdssysslor. Jag hade lite semester på vårvintern och hade ett antal underbara dagar i skogen med motorsågen tillsammans med Hanna. Jag gillar verkligen att få gå där med motorsågen, krama träden lite. Bara vara med dem. Det ger energi, och gör att jag tänker extra mycket på att vi har planeten till låns. Inga pengar i världen kan köpa en ny planet.

Jag hoppas på att någon gång hitta ett arbete där jag kan balansera mellan att kunna arbeta lite i skogen och sedan få sitta på ett kontor och vara kreativ den andra delen. Känna naturens biologiska klocka och känna hur viktig den är, och sedan stimulera hjärnan genom att få lära mig mer och gärna lära ut.

Kan undra om det är så mitt 2013 kan komma att se ut?