Stevenson screen

Hemmabygd Stevenson screen

Stevenson screenFör att förbättra temperaturmätningarna i Sundhult har jag byggt en en egen Stevenson screen. Det är ett skydd som skall hindra att direkt solstrålning skall påverkar avläsningen av sensorn.

Tanken är alltså att sensorn hela tiden skall befinna sig i skugga, men att luften inte skall stå stilla utan ha möjlighet  cirkulera. Finare Stevenson screens har en fläkt i botten för att hålla samma jämna flöde genom mätrummet hela tiden. Varianten jag byggde är en mer budgetvariant.

Stevenson screenVita plastfat för blommor utgör en stor del  Stevenson screenen. Genom att borra tre hål för gängad stång (5mm) i plastfaten, och i mitten ett betydligt större (ca 70mm) med hålsåg i mitten har man skapat alla delar som behövs. Faten monteras med en mutter under och en över så de fixaras och låses fast. Nästa fat monteras så att man inte kan se in i utrymmet inne i faten, men så mycket isär det bara går för att luften skall flöda så lätt som möjligt. Fatet längst upp skall bara ha tre hål för den gängade stången, så att regn och snö inte når sensorn.

Stevenson screenen monteras sedan på en konsol så att det kommer ut från väggen, och på en höjd av 150 cm.

Vår Stevenson screen  har en temperatursensor och en fuktsensor som finns mitt i mätrummet.

Den här filmen visar delarna som Stevenson screenen byggd av:

Här visas hur det ser ut när den är monterad på väggen, och hur kopplingspunkten till nätet ser ut: