Christian håller föredrag på Webcoast

Min kropp har utsatts för en hög dos strålning

Nu var den där helgen över igen. Helgen då Lindholmen skulle kunna ersätta ett av Sveriges kärnkraftverk med tanke på energikoncentrationen. Kroppen har utsatts för höga värden av den där energistrålningen, som gjort kroppen helt utmattad. Det är bara en god sak.

Webcoast heter evenemanget som jag varit på. För tredje gången träffades folk med kärlek till webben. Som användare, utvecklare, strateg, kommunikatör eller egentligen bara nyfiken på webben. Det har diskuterats allt från digitalt utanförskap, adaptiv webbdesign, sociala medier i olika form till olika sätt att förbättra världen.

Vi lagade hallonpaj

Per Olof Arnäs pratar Raspberry Pi på Webcoast
Per Olof Arnäs berättar om Raspberry Pi

Jag bidrog själv till att dela kunskap med två olika pass. en av nyheterna till årets knytkonferens var att fredagen öppnades med ett antal längre förutbestämda workshops. Där höll jag tillsammans med Stellan Löfving (@stellan) och Per Olof Arnäs (@Dr_PO) Raspberry Pi Akuten där vi  berättade lite om vad man kan göra med den lilla datorn, och hur man gör för att komma igång. Det var mycket hands-on och relativt låg nivå. Det viktiga var att alla kunde vara med och kanske komma över tröskeln att använda den lilla burken. Jag visade givetvis på hur datorn kan användas tillsammans med 1-wire. Andra gjorde den till ett mediacenter med XBMC och testade AirPlay-stöd. Det hela filmades av GöteborgsPostens teknikreporter Eva Wieselgren.

Karin Hedin testar Europas största touchskärm.
Karin Hedin, @theCake_, testar Europas största touchskärm

En cool sak med workshopen  var att vi använde Europas största tocuhskärm (som är i ett stycke) som finns på Visual Arena på Lindholmen. Vi fick möjlighet att vara med på en demonstration av skärmen, vilket var imponerande. Multitouch och 3D-effekt som heter duga. Skärmen klarar HD-upplösning på 4k, och i 3D 2k. Den där 3D-effekt var lite läskig, speciellt i den höftledsoperationen som visades. Jag passade på att spela in demonstrationen av  skärmen så ni kanske kan få en uppfattning av hur stor den är:

Hur dum får man vara?

Christian håller föredrag på Webcoast
Jag pratar presentationer på Webcoast – CC by Ulf Andersson (@uanderss)

Jag får kanske anses som dum. Här samlas flera av Sveriges bästa inom olika områden och som ständigt arbetar med att pitcha och håller stora presentationer för andra. I det sammanhanget bestämmer jag mig för att på 20 minuter lära dem mer om hur man kan skapa bättre presentationer. Som tur är kan 250 deltagarna på konferensen själva välja ett av flertalet samtliga spår, men jag blev lite överraskad över hur välfyllt rummet som jag hade min presentation i blev. Kanske var det för att jag delade platsen med Per Olof (@Dr_PO) som berättade om hur man kan hitta bilder med rätt licens att använda i sina presentationer. Det som värmde otroligt mycket vara alla som kom öga mot öga och tackade för presentationen efteråt. Nu undrar du kanske hur det såg ut, och som tur är filmade Johan Lange (@JohanLange) passet, och jag har lagt in den samt samlat en hel del referensmaterial på en sida här på bloggen som du hittar på blogg.sundhult.com/webcoast2013.

Vad bär jag med mig från Webcoast?

Vad var då bäst med Webcoast? Om du förväntar dig att jag skall säga att det var sessions tror du fel. Det är människorna på plats. De man mött på nätet och andra som man aldrig mött tidigare. Jag gillar blandningen av utvecklare, kommunikatörer och lärare, medarbetare i Svenska kyrkan, bibliotekarier etc. Diskussionerna från en session fortsätter i minglet utanför. Viljan och nyfikenheten att lära sig mer om andras bild av världen och hur våra kunskaper kan samverka. Det är det bästa med Webcoast, och det ger energi som är omöjlig att förklaras, utan måste upplevas på plats.

Men, vilka sessions var bäst?

Niklas Jeppsson pratar Bank 4.0
Niklas Jeppsson (@qpaqex) pratar om Bank 4.0, och jag spelar in så ni också kan se det.

Det var en massa bra sessions. Du har en möjlighet att ta del av många av dem, tack vare alla som med mobiltelefon sände dessa på nätet. Måste också passa på att rikta ett extra tack till Falkevik & Danehav som var på plats och gjorde professionella produktioner på flera pass. Vilka proffs de är!

Alla videofilmer finns samlade på Webcoasts YouTube-sida, och på Bambuser under taggen #Webcoast.

Pass som jag var på och som jag tycker du skall se  är:

  • Så blir du en mediadarlingFredrik Wass (@bisonblog) Intressant om hur du skall skriva ett pressmeddelande för att journalister skall nappa på det. Kända saker, men man behöver påminnas om det för att vara på tårna och göra rätt.
  • I say cheese and you like meDeeped Niclas Strandh (@deeped) och Sarah Larsson Bernhardt  (@sa_na_si) Trender och spaningar om det digitala landskapet. Vad kommer och vad betyder det digitala för oss?
  • Bank 4.0Niklas Jeppsson (@qpaqex) Jag blev ombedd att spela denna session, och då gick jag dit. Vet inte om jag gjort det annars. Det är det som är intressant, att spräcka sin filterbubbla och delta på sessioner som man själv inte väntar sig och tror sig vara intresserad av. Tänk att bankvärlden kan vara så spännande!
  • Oh shit! Hur hamnade vi här och vad gör vi åt det? Johan Lange (@JohanLange) och Per Olof Arnäs (@Dr_PO) Tänkvärda ord om hur vi kan börja med att arbeta för att göra världen lite bättre. Hur maktstrukturer påverkas, och vårt behov av att äta tomater här i norr på vintern vilket har effekt på jordens energiförbrukning.

Min måste titta-lista

Eftersom jag inte hann med att gå på alla spännande sessioner, bland annat för att de krockade och andra för att jag hörde surret om hur bra de var  skall jag titta på videoinspelningar i efterhand. Jag tänkte att jag lika gärna kunde dela med mig av min måste titta-lista här:

Vad var det sämre i  helgen då?

Förutom att tiden går så fort och pass kolliderar med varandra har jag bara en funderingen egentligen. Jag skulle hellre vilja se en trevlig lounge på kvällen än disco. Det är ganska få som dansar. Jag skulle vilja ha mer kaféstämning och en discjockey som vänder skivor och ger en good feel-stämning i lokalen medan vi sitter och får möjlighet att diskutera med alla dessa smartskallar. Lite som små lägereldar där olika samtal kan föras, samtidigt som vi myser lite tillsammans.

Annars har jag inte mycket att anmärka på. Lokalen är kanon, mängden folk är bra, innehållet håller klass och maten är mycket bra. Det är klart, jag som nykterist skulle vilja ha fler alternativ än Cola, Fanta eller vatten. 🙂

Vi ses nästa år!

Jag kommer göra allt för att kunna åka nästa år igen. Ingen tvekan om det. Kanske jag hinner med att gå på fler utvecklarspår, vilket egentligen var min tanke i år. Av olika anledningar blev det inte så, och jag gillar det. Min plan och strategi grusades, men det gav mig säkert mer än att hålla sig strikt inom ramarna.

Datum för 2014 är redan bokat till 14-16 mars. Vi ses väl då?