Macbook Air - Magic Mouse

Smått & gott installerat i min Mac

Macbook Air - Magic MouseNär jag blev Mac-ägare undrade jag vilka program jag borde bestycka min lilla Air med. Jag fick en del tips via Twitter och Facebook och har hitta några egna över tid. Nu pratar jag mig varm för Mac för vänner, och jag vet att de som skaffar kommer ställa samma fråga till mig. Därför tänkte jag lista några bra appar att ta hem från App Store. Saknas någon så hojta så jag kan lägga till. Finns det bättre appar så säg också till så det blir en bra lista.

En sak jag gillar med min MacBook Air är hur lite tid jag behövt lägga ner för att få den till ett redskap, ett verktyg. Så klart blir den inte bättre än programvarorna i den, och det har varit lätta att hitta ett antal som gjort arbetet lättare och roligare.

Starta snabbt med LaunchBar

Uppdatering: Nya SpotlightSearch har mycket av den funktionalitet som LaunchBar kompletterade med tidigare. Prova att undersöka Spotlight Search och se om den räcker för dig.

Första appen jag tipsar om är LaunchBar, som ger dig snabb access till din dator. Genom att trycka ⌘+SPACE får man upp ett textfält som gör att det räcker att skiva en två bokstäver för att starta ett program. Den ger också möjligheter med genvägar genom att använda tangenterna. I den ligger också en kraftfull urklippshanterare.

Häll koffein i din dator

Den första lilla appen jag installerade, och den jag troligen använt mest är Caffeine som ser till att hålla datorn vaken. Väldigt smidigt om man låter datorn att gå i viloläge efter relativt kort tid. Genom ett klick på den lilla kaffemuggen kan man förlänga tiden innan datorn somnar.

Bose AE2iDet låter boom, boom

Ibland kan ljudet i din Mac vara lite tunt, eller så ser inte ljudbilden ut som du vill. Det är då Boom kommer till din räddning. Den kan användas för att förstärka ljudet, eller som i mitt fall ge ett bättre ljud med equlizern. Min hörlurar fick alldeles för lite bas när jag pluggade in dem i datorn. Men med Boom kunde jag justera ljudkurvan, och nu älskar jag att lyssna på musik via min Bose AE2i.

Hur skall jag lära mig alla nya tangentkombinationer?

Uppdatering: Det finns en gratisvariant som heter Cheat sheet som verkar vara ett bra alternativ.
Är man ny Mac-användare så är en tröskel att lära sig de nya tangentkombinationerna som gäller, men hur skall man kunna lära sig det? Med KeyCue får du en fusklapp för varje app. Genom att trycka ned ⌘-tangenten och hålla den nedtryckt får du upp en lista på alla tangentbordskombinationer som gäller för programvaran du kör just nu.

Håll koll på lösenorden

Jag fortsätter min mission att prata om lösenordshanterare. Själv har jag installerat 1Password och kan rekommendera det. Men det spelar ingen roll vilken programvara du väljer, så länge du väljer någon.

I Apples iCloud kan du köra iCloud Keychain för att hålla koll på dina lösenord, och det fungerar bra så länge du bara köra på den plattformen.

 Annat smått & gott

Flera av programvarorna ovan har jag lyckats få med i en ”bundle”, alltså ett paket med flera program till ett bra pris. Andra har jag köpt och några är gratis. Jag tycker nog att alla appar jag räknat upp är värda sina pengar. Jag ger gärna några kronor till de som är beredda att ge mig så bra verktyg som gör min dator ännu bättre.

Förutom de jag räknat upp hittills kan jag också rekommendera: