Fångar ett ögonblick på badbryggan vid Tjärnesjön.

2013 blev inte som jag tänkt mig, men nästa år så!

Fångar ett ögonblick på badbryggan vid Tjärnesjön.
Fångar ett ögonblick på badbryggan vid Tjärnesjön.

ÅRSKRÖNIKA 2013: Då var året med tid att ta vara på slut. Det gick fort, och spontant känns det inte som jag hann ta vara på så mycket tid som jag önskade. Antar att det oftast är så. Men ett par händelser har nog startat saker som är större än vad som kan anas just nu.

Det jag mest sannolikt kommer minnas av året är den intensiva hösten som passerat, men det har hänt riktigt mycket när jag tänker tillbaka. Eftersom detta främst är ett eget bokslut, men som jag delar av mig till er, blir det ganska långt.

Som sagt var, mycket har hänt och allt har inte blivit som jag tänkt mig. Nästa år kommer det bli precis som jag tänkt mig. Hur? Det får du redan på om du läser min årskrönika.

Mycket fiberrik vår

Fiberdokument
Mycket att läsa och försöka förstå när det gäller anläggandet av fibernät som utförs av en fiberförening.

Vårvintern handlade en hel del om att få till ett bra underlag för vår fiberförening. Otaliga timmar la jag ner på att försöka förstå regler, möjligheter, teknik och ansökningshandlingar. Det blev samtal, möten och långa dagar. Till slut fick vår förening ihop en ansökan som skickades in, för att ett antal månader senare få besked om att inga pengar finns och att en ny ansökan måste in nästa år.

Ärligt talat tycker jag det slarvas väldigt mycket från flera håll när det gäller det fibernät som håller på att byggas i Sverige just nu. Det kommer vara en viktig del av den ryggrad som vårt land skall bäras upp av. Den ryggmärgen och nervtrådarna som skall få landet att röra sig framåt. Då låter vi lekmän ta ansvar för att bygga (inklusive mig själv). Där pressas priser och kompromissas med byggmetoder för att göra det billigt.

Jag hoppas verkligen att det inte slår bakut om ett antal år.

I Sundhult har vi gått över till att köra bredband via 4G. Vi har investerat en hel del i antenner och utrustning, och det vi kan konstatera är att det inte klarar av att förse så många med den bandbredd och datamängd som behövs idag. Nä, fiber är ett måste för att klara av framtiden.

Internt i huset har vi också fixat vårt nätverk, och fått bättre och snyggare anslutningsmöjligheter i de flesta rum. Kan vara lite knepigt i ett gammalt hus med timmerväggar och tjocka murstockar. Inte lätt att ta sig fram med kablar för att nå ut till bra accesspunkter, men nu är jag rätt nöjd med hur det har blivit.

Får jag lov att presentera?

Christian håller föredrag på Webcoast
Jag pratar presentationer på Webcoast – CC by Ulf Andersson (@uanderss)

Våren var också tid att få kunskap, och dela med sig av kunskap. Bland annat deltog jag både på SSMX och Webcoast. Vid SSMX passade familjen på att följa med till Stockholm, vilket innebar någon dag med besök på museum och sevärdheter.

På Webcoast höll jag ett mycket kort pass om presentationsteknik, ett ämne jag tycker mer och mer om. Det är verkligen spännande och intressant att studera mekanismerna som gör att åhörare bättre kan ta in det som sägs. Hur  jag kan agera. Hur presentationsbilder skall skapas för att klistra sig fast i minnet. Hur människans hjärna kan få hjälp att minnas ett föredrag. Jag skall se till få möjlighet att dela med mig mer av den kunskap jag fått i ämnet. På så sätt kan jag se till att fler kan lära mig mer. 🙂 Genom att ge så får man något tillbaka tror jag.

Det har varit en del andra konferenser, som SSWC, och en rad olika tweetups. Det är alltid kul att träffa personer som vill dela med sig av sin kunskap, och det är ofta ett genomgående tema på de där träffarna.

En annan trevlig form av nätverkande har Näringslivsfrukostarna i Ullared varit. En form som jag tror kan utvecklas från att bara vara inspirationsträffar, till att bli mer kunskapsdelande.  Nu är det inslag av kunskapsspridning, och jag tror det är extra utvecklande när det kommer långt i från ens egna område. Då finns det möjlighet att lära sig det där oväntade, långt utanför ens egna domäner. Ser fram mot att fortsätta gå på dem under nästa år.

Fler kan nu digitala verktyg

Christian i studion hos P4 Halland
Jag i studion hos P4 Halland när jag pratar Internet och teknik i DiggIT.

Jag har under året haft förmånen att få delat med mig av min kunskap om digitala verktyg på olika sätt. Bland annat genom att få vara del av en stående programpunkt, DiggIT, i P4 Halland under våren. Varannan vecka har vi pratat om Internet i olika former, spanat lite på teknik som kommer etc.

Jag har också delat kunskap genom att hålla en rad olika föreläsningar, och en studiecirkel. Det var bra längesedan jag höll en studiecirkel senast, så det var extra kul att få gör det i min ”moderförening” inom nykterhetsrörelsen. Studiecirkeln var ett fåtal träffar där jag visade lite hur en WordPress-installation kan användas. Deltagarna fattade direkt och har under året byggt en föreningssida, där man inte minst har skapat en historisk översikt på verksamheten. Riktigt kul. Allt är inte perfekt, men de GÖR det och lär sig efterhand.

IOGT-NTO kongressen berättade jag bildligt talat

Christian sköter kameror, mixar bild och reglerar ljud i direktsändningen av  Accent direkt
Christian sköter kameror, mixar bild och reglerar ljud i direktsändningen av Accent direkt

En av hållpunkterna under sommaren var att sända ett magasinsprogram, Accent direkt, från IOGT-NTO kongresserna i Borås. Det blev intensiva men roliga dagar, med en hel del utmaningar.

Jag gick in med inställningen att göra det enkelt. Jag ville filma reportage med mobiltelefonen och redigera med enkla program för att få fler att fundera över att berätta med rörlig bild. Det blev ok, speciellt med tanke på mina förberedelser.

Jag hade svårt att hinna uppleva så mycket mer av kongressen. En höjdpunkt för mig  var ett nostalgikafé, där det stämdes upp till allsång, gamla bilder skrattades åt och vänner återknöt kontakten. En mycket trevlig kväll (eller kvällar, för det var två kvällar).

Trädgården har lyfts

Trädgårdslandet
Vårt nya trädgårdsland. Man kan också skymta den nya kantsättningen med tegel mot gången.

Under våren och sommaren fick trädgården sig ett rejält lyft. Omgjort trädgårdsland med mer egenodlade grönsaker och örter, fixade gångar med kantsten och mer singel och ny ytterbelysning. Skönt när man kan se vad som gjorts. Inte alltid man visuellt kan se det arbete man lagt ned. Idag kan jag stanna upp och se en sådan sak som kantstenen kring gångarna och njut lite över att det är gjort.

Vi har mer bär än någonsin, och visst är det speciellt att få sätta tänderna i solmogna jordgubbar och smultron? Mer sånt vill jag ha!

Sedan är det inte helt dumt att få äta helt färska grönsaker, rotfrukter och krydda maten med nyss plockade kryddor. Tror att vi kommer utveckla det här under nästa år, med fler och större land. Plats för mer potatis, palsternackor, grönkål, rödbetor och annat gott.

Bättre på att fånga bilden

Fotografi taget med iPhone 5 och Olloclip makroobjektiv
Fotografi taget med iPhone 5 och Olloclip makroobjektiv

Det där med att stanna upp och njuta av omgivningen har jag övat på under året. Det är alldeles för ofta jag har bråttom från en punkt till en annan. Bara att stanna bilen i 10 minuter på väg hem från arbetet och njuta av det fina landskapet. Jag försöker fånga ögonblicken och dela med mig av dem, främst med hjälp av min mobiltelefon. Under året har jag skaffat (och fått) Olloclip-objektiv som ger fler möjligheter. Med ett litet, litet objektiv i fickan har jag med mig, en liten men tillräckligt bra fotoutrustning att när som helst stanna upp och fånga lugnet på bild. Ta gärna en titt på mitt album med iPhone-bilder på Flickr.

Pappa har flyttat

Min pappa bestämde sig att flytta tillbaka till ostkusten där han ursprungligen kommer ifrån. Eftersom han bott där under hösten har vår familj lagt en hel del tid i höst på att tömma huset i Hylte. Vi konstaterar att det är lätt att samla på sig otroligt mycket saker. En lärdom vi tar med oss hem, och inser att vi kan kan städa ur på många ställen i det egna huset. Det har varit ganska slitsamt och tagit mycket tid, men det är skönt att nu när han är på plats i sin nya bostad och har chans att starta om på nytt. Tror att det behövdes bryta upp nu och det känns som det blir bra.

Nu åker jag och Hanna tillsammans

En av de bästa sakerna i höst är att jag och Hanna har lagt ett schema så att vi kan pendla tillsammans för första gången sedan barnen föddes. Det sparar inte bara en massa pengar med att slippa köra två bilar till Halmstad (14 mil tor), utan vi har också en möjlighet att i lugn och ro samtala om visioner och annat. Det ger kraft. Eftersom jag sällan kör (det är ju så tråkigt) så har jag möjlighet att läsa lite under pendlingen.

Jag blev politiker

Landsbygden är möjligheter
Landsbygden är ”Möjligheter” enligt en anteckning från landsbygdsutvecklingskväll i Ullared. Alltför många tyckte att andra skulle göra saker. Gör själv säger jag.

Slutet av hösten resulterade även i att jag blev politiker. Precis i början på 2013 skrev jag ett blogginlägg om att jag som nyårslöfte att jag skulle bli medlem i ett politiskt parti. Framför allt för att visa mitt ställningstagande mot SD, men också att vi som medborgare inte bara kan förvänta sig att andra fixar det som behövs. Jag tror att alla behöver hjälpa till för att samhället skall utvecklas.

Efter att jag gick ut och ”erkände” att jag blivit centerpartist fick jag frågan om att ställa upp i kommunfullmäktige. Jag har tackat ja, och står nu som nummer 17 på valsedeln. Kan jag bidra gör jag det gärna. Helst vill jag bara att så många som möjligt går och röstar (till EU-valet och valen till Riksdag, region och kommun), och gärna på ett annat parti än SD.

Jag har inte hunnit delta så aktivt än, men en sak jag gjort är att jag tillsammans med Mathias filmade en landsbygdsdebatt mellan riksdagsledamöterna Ola Johansson (c) och Agneta Börjesson (mp) när de debatterade landsbygden. Möjligheter finns att göra bra saker, men det går inte bara att vänta. Jag tror att varje person måste agera och hjälpas åt. Samverka, precis på samma sätt som jag upplever att man gör via flera av de nätverken som finns kring sociala medier.

Nästa år blir som jag tänkt mig

Torkild Sköld föresläser i Falkenberg
Torkild Sköld föreläser i Falkenberg.

Under året har jag varit på några föreläsningar och läst/lyssnat på böcker om personlig utveckling. Det har varit intressant och fått mig att fundera på det ena och det andra. Bland annat lyssnade jag till Torkild Sköld när han var i Falkenberg, och nu ser jag fram mot att få lyssna till Olof Röhlander när han kommer till Halmstad i mars (en julklapp till Hanna, och jag tror jag får följa med). Jag har lyssnat/läst Olofs böcker under året, och använt hans PeppApp och de Spotify-spår som finns tillgängliga. Olof och Hanna påminner mig ständigt om att tänka på hur jag vill att det skall bli. Olof brukar sluta med:

Om det nu blir som du tänkt dig, vad har du då tänkt dig?

I samtalen med Hanna i bilen har det tänkts mycket. Nu skall jag bara se till att det blir som jag tänkt mig.