Jag har sagt upp mig, nya äventyr väntar

HMS Industrial Networks
HMS Industrial Networks

Efter en bit över åtta år är det dags att gå vidare och prova något nytt. Jag har valt att säga upp mig från HMS Industrial Networks för att få tid och möjlighet att kunna fokusera på något nytt. Det är ingen nyhet för många att jag inte känt att det fungerat de senaste åren. Efter WebCoast och Mikael Triebs session där känner jag att jag om sex månader vill göra något annat.

Min anställning den senaste tiden har varit som interaktionsdesigner, och jag har provat på en del olika roller sedan jag började som programmerare på Intellicom Innovations (som sedan gick helt upp i delägaren HMS), bland annat jobbat med teknisk dokumentation och support.

Jag känner att jag vill prova på att arbeta i en annan struktur, samtidigt som jag under en längre tid varit sugen på att få arbeta mer med den egna skogsgården. Jag vet att variation i arbetsuppgifter passar mig, och då menar jag att göra helt olika saker. Som att vara i skogen och arbeta fysiskt en period för att sedan få arbeta med datorn på något sätt. Jag skulle gärna vilja kunna sitta och härjobba på ett kafé med massor av rörelse ena perioden och vid andra tillfällen på egen hand i skogen. Jag vill göra klart ett projekt helt, för att sedan ge mig på något helt annat.

Vad fick mig att ta steget?

Mikael Trieb pratar om mål
Mikael Trieb pratar om mål

Tankarna på att sluta på Intellicom/HMS har funnits under en längre tid, men jag har inte tagit steget. Mest för att jag vet vad jag har, men inte vad jag får. När Mikael Trieb (@mikael_trieb) höll en session på WebCoast om att sätta och nå mål insåg jag att om jag inte gör en radikal förändring nu kommer jag sitta i samma situation om sex månader. Mikael berättade på sin session att han läst ett blogginlägg som gjorde att han genast ringde upp sin chef och sa upp sig. Jag spelade in hans session så du kan själv höra hans berättelse.

Vad skall jag göra nu?

Vad jag skall göra nu vet jag inte helt och hållet faktiskt. Vi bor på en skogsgård och jag vet att jag tänker se till att få bättre möjlighet att arbeta mer i den egna skogen och kanske bruka marken på ett annat sätt.

Kunskap är en fin present
Kunskap är en fin present

Jag har under de senaste åren haft en hel del sidouppdrag och föreläst om bland annat digitala verktyg på olika sätt (sociala medier etc), har även försökt hinna med att göra en del video och annan digital innehållsproduktion på fritiden. Bland det roligaste har varit de tillfällen jag haft förmånen att få föreläsa och prata om presentationsteknik, och jag tror att jag kommer att kunna nyttja det på olika sätt framöver. Genom att lära ut presentationsteknik, eller få möjlighet att praktisera det när jag pratar om något annat jag gillar. Jag gillar att sätta mig in i nya saker och tycker att dela kunskap är en fin present. Jag är sugen på att dela med mig av allt jag samlat på mig om presentationsteknik på något sätt. Kanske kan bli en bok om jag tar mig tid att skriva.

Något åt det hållet blir det, så länge det går att kombinera med gården.

Olof, Maria & Johan har hjälpt till att ta beslutet

En annan anledning till att jag kommit fram till beslutet är att vi i familjen börjat arbeta med en familjebok efter att jag och Hanna (@hannaisundhult) läst Olof Röhlanders Det blir alltid som man tänkt sig. I boken har alla familjemedlemmar skrivit ner saker vi vill uppnå, och sedan försökte skatta hur många år det kommer att ta att nå de olika delmålen. I den där boken finns mål nedskrivna som kräver en del fokus för att nå. Redan på onsdag kommer Olof (@olofrohlander) och föreläser på Halmstad Teater, och jag tänker vara en av de som sitter i publiken.

Böckerna som Maria Österåker har skrivit är inspirerande. Hon tog steget från akademiker i karriären och började leva mer på mindre. Genom att leva ett liv på sin gård och vara självhushållande på vissa saker sänker familjen kostnaderna och kan leva mer på mindre. Hon har också skrivit en bok som handlar om att våga ta betalt, om att värdesätta det man är bra på och vill göra. Visst är det lätt så att man inte vågar ta betalt när man gör saker på sin fritid som man har passion för. Passionen innebär ofta att man är rätt duktig på det. Jag tänker ta betalt för det jag gillar och har passion för. Priset är att värdesätta det jag gör.

Johan Lange (@JohanLange) har också varit delaktig i beslutet, då hans koncept arbetat i huvudet en längre tid. Jag har skrivit en hel del om hans LUCK-koncept, och hans egen resa från anställd till ledarskapscoach inspirerar.

Hör gärna av dig

Vill ni skicka glada tillrop eller ge goda råd har ni mina kontaktuppgifter här:

Christian Dahlqvist
Mobil: 070-625 33 99
E-post: christian@sundhult.com
Twitter: @sundhult
Facebook: www.facebook.com/christiandahlqvist
LinkedIn: www.linkedin.com/in/christiandahlqvist