Denna blåsiga tisdag var vi 900 personer som gick in i Helsingborg Arena för att vara med på #futureconf. Jag tog plats i en soffa där i mörkret och hade ganska stora förväntningar på dagen med tanke på vilka som skulle finnas på scenen och prata om framtiden.
Det visade sig bli fyra och en halv timma mycket intressanta samtal om vad vi har att vänta oss och hur vi kan förhålla oss det till framtiden. Jag gillade också hur det blev mångfacetterat. Det handlade om kreativtet, att våga, att du kan om du vill, att allt omkring oss är påhittat och därmed kan förändras och att om att vi skall lyssna.
Så här sammanfattar jag min upplevelse av #futureconf:
- Framtiden finns inte.
- Vi hittar på den.
- För att den skall bli vad vi vill måste vi lyssna.
- Det skall finnas ett syfte för det vi gör.
Låt mig berätta lite mer hur jag tänker.
Sköna samtal kring köksbordet
Dagen leddes av Helsingborgs Internetchef Joakim Jardenberg (@jocke) och Beata Wickbom (@beataw) som gjorde det alldeles utmärkt. Scenen var indelade i tre delar. En barbappasoffgrupp, en där traditionella föreläsningar kördes och ett köksbord där samtal hölls.
Just det där köksbordet gillade jag. Att samla de där smartskallarna kring ett köksbord för ett samtal var riktigt bra. Jag blev flugan som satt på väggen och fick lyssna på vad de satt och pratade om. Känslan jag fick var att de som satt runt bordet också fick nya insikter av varandra och fick nya infallsvinklar i ämnena.
Skönt med ett empatiskt avbrott
Det var fantastiskt att få se Navid Modiri (@navidmodiri) berätta om hur allt omkring oss är påhittat. Människan har hittat på väldigt mycket av det som vi ser, hör och känner. Det där är en väldigt viktig insikt om vi tänker på hur vår framtid ser ut. Vi har möjlighet att hitta på något nytt, som är annorlunda mot det vi har idag. Om bara du och jag vill.
Navid talade också vikten av samtalet. Han fick stor uppmärksamhet som den iranier som vi Musikhjälpen vann auktionen att spela en golfrunda med Jimmie Åkesson. Modiri berättade om sitt mellanförskap och om hur viktigt det är att samtala och inte ”tar debatten”. När vi tar debatten så vill vi vinna. Det blir argumentation utan att lyssna, bara för att min ursprungliga idé skall vi vinna. Han pratade om samtalet, och som jag uppfattade det menade han att vi måste bli bättre på att lyssna och försöka förstå den vi pratar med.
Avståndet mellan oss människor är också påhittat. Om vi kan skapa främlingskap kan vi också skapa närhet.
– Navid Modiri
Lyssna gärna på hans Sommarprat från 2014, som är en längre version av vad vi fick höra på plats.
Se video med Navids soloföreläsning.
Det behövs mer kultur
Jag ser Navids del som ett kulturinslag, och det behövs verkligen fler kulturella delar i teknik- och näringslivsevenemang. Människan har behov av sociala och kulturella inslag, mer än vi kanske förstår. Hoppas på det blir mer av sådant framöver på konferenser.
Skit i affärsplanen och känn varför du gör det du gör
Jag gillade verkligen Hampus Jakobssons (@hajak). Han får allt att låta så enkelt, och ofta krånglar vi kanske till det. Han berättar att vi skall utmana oss själv och vara nyfikna på det vi inte kan. Den där rädslan av att inte ha veta skall vara en drivkraft. Syssla med det som du är mest orolig över.
Hampus uppmanar oss att be om hjälp. Våga fråga! Det är en fantastisk drivkraft vara nyfiken och hela tiden lära sig mer menar han. Jag kan inte annat än att hålla med. Jag vill alltid lära mig mer, och det är alltid lika stor tillfredsställelse när jag får dela med mig av mina kunskaper.
Det talas ofta om att du skall följa din passion. Hampus poängtera att du inte behöver veta vad din passion är direkt. Låt det ta tid att hitta den. Prova många, många olika saker och plötsligt kommer du hitta det du gillar att göra, och då går allt lättare. Målet skall inte vara att börja jobba på ett ställe för att få guldklocka några tiotals år senare, utan göra något som ger dig en mening och syfte att göra.
Han undrar också hur länge kommer arbetsgivare och arbetstagare att finnas? Heter det inte arbetsskapare? undrar han. Ett intressant tankeexperiment.
Pengar blir ointressant om du har ett syfte.
– Hampus Jakobsson
Det kanske är en generalisering och lätt att säga. Kanske ligger det något i att om du verkligen hittar ett syfte att göra något så löser sig det där med pengar, men jag är inte helt säker.
Ett utmanande påstående var också att inte lägga så mycket kraft på affärsplaner och långa planer, utan lita på att du göra rätt saker Jag gillar också när han poängtera att du inte behöver ha allt på en gång, utan ta en del i taget. Nöj dig med mindre säger han, och jag känner att det är något jag behöver ta till mig.
Det är tillåtet att misslyckas. Det är till och med en förutsättning menar Jakobsson. Det är av misstagen vi lär oss.
Se video från Hampus soloföreläsning.
Människan kan inte förutsäga framtiden
Katarina Graffman (@inculture) som är antropolog berättade för oss om hur människan ofta säger en sak och gör något annat.
När vi exempelvis får frågan om vad vi helst vill välja i butiken svarar de flesta att de vill handla ekologiskt, men när vi väl handlar är det bara 4-5% som väljer att köpa det.
Katarina menar att vi måste komma bakom det politiskt korrekta för att förstå bättre.
För att få förändring måste vi skapa en mening i det du skall göra.
– Katarina Graffman
Det gäller ställa frågor och vara nyfiken, att försöka förstå olika människors behov och hitta meningen.
Ett sätt att förstå en person bättre är att titta i soporna. Lever du som du lär och vill vara? Ligger där en returflaska som borde pantas eller sorteras på ett annat sätt?
En insikt som Katarina gav var att när våra barn växer upp kommer de se en iPad som en barnslig sak, för det är en pryl de haft som barn. De associerar surfplattan med barndomen.
Se video med Katarinas soloföreläsning.
Du behöver inte ha gått i skolan för att kunna
Ellen Sundh (@ellensundh) är verkligen en förebild. Inte för att hon är tjej, nörd och är riktigt duktig på elektronik. Nej, det är för att hon visar att det går att lära sig utan att gå i skola. Ellen är nämligen självlärd, och de kunskaper hon har om elektronik och programmering har hon skaffat sig själv genom att använda nätet.
Hon berättade om sensorer för att känna av världen och hur vi sedan kan påverka den med ljud eller mekanik för att ge nya möjligheter.
I ett videoklipp visade hon en film som Elektrolux och Ericsson gjorde för bra länge sedan om hur det framtida hemmet skulle se ut. Allt som fanns i filmen gick att göra när den gjordes, fast ändå ser det inte ut så idag. Det beror på samspelet mellan teknik och människa.Det måste finnas en känsla och nytta av tekniken för att det skall fungera.
Hon har bland annat gjort ett skoställ som blir ledset om du inte sätter dina skor på hyllan. Ett skoställ med känslor!
Project: Depressed shoe shelf from Ellen Sundh on Vimeo.
Hon har varit med och använt teknik så att blinda kan spela fotboll. Titta på det här inslaget, och försök förstå hur det fungerar. Jag häpnar över hur avancerat det är. Visst skulle vi säga att det är omöjligt att realisera det?
Vänta nu… Vad var det Ellen sa där på scenen nu igen.
Jag har ingen utbildning i elektronik. Men jag här lärt mig hur jag lär mig.
– Ellen Sundh
Det där ger mig hopp. Du skall lära dig hur du lär dig, sedan kan du göra det omöjliga!
Det där tar jag med mig, och skall tänka på det när jag och sonen skall pilla med den Raspberry Pi som han fick i födelsedagspresent här om dagen.
Se video med Ellens soloföreläsning.
Var kreativ genom att ta bort det givna
Jag gillar det Teo Härén (@teoharen) brukar tala om, och ni som känner mig är nog trötta på när jag tipsar om hans Peak city föreläsning från TEDx Stockholm. Han var bra i dag också.
Teo berättade om kreativtet. Han gav tre sanningar, fyra myter och en dikt.
På ett bra sätt visar han vad kreativitet är, och att det vad det kan blandas i hop med. Som innovation till exempel, eller om hur du bara skulle vara kreativa under korta perioder.
Du är kreativ mest hela tiden, men du väljer att begränsa vad du skall göra. Bara för att du bestämt vad du skall göra slutar du inte komma på nya idéer. Du väntar bara med att genomföra dem.
Härén gav oss också tipset att varje dag googla ”creative tools”, och se vilka verktyg det finns som kan hjälpa oss att bli ännu mer kreativa. Prova olika verktyg och metoder och utveckla din kreativa förmåga. Kreativtet är inte något som bara är medfött, det är något som kan tränas upp.
Ett sätt du kan använda dig av är att ta bort något som är givet i ett sammanhang. Som hjulen från en cykel. Hur skulle då en cykel se ut och fungera?
Alla har olika förutsättningar för att vara kreativ.
– Teo Härén
I samtalet direkt efter sin dragning poängterar Teo en mycket viktig sak. Varje person har olika förutsättningar för att vara kreativ. En del vill överflödas av intryck, andra vill ha lugn och ro. En del vill att gruppen ändras för att få nya infallsvinklar, medan andra vill att gruppen är statisk där idéerna kommer när du känner tryggheten.
Teo Härén avslutade med en dikt, eller rättare sagt texten till Apples reklamfilm som gjordes när Steve Jobs kom tillbaka till Apple 1997. Visst är den ruskigt bra?
Se video med Teos soloföreläsning.
Känn, fråga och våga
Vi fick en uppgift under konferensen. Jag skulle skriva något jag vill göra fram över. På min lapp skrev jag ”Jag vill dela mina kunskaper”. Jag gillar att lära mig nya saker, och gärna sedan lära andra vad jag lärt mig, och det är något jag tänker göra mer av.
Det jag tar med mig från #futureconf 2014 är att jag måste känna efter vad jag vill och fundera på syftet till varför jag gör det jag gör. Jag skall fortsätta vara nyfiken och sugen på att lära mig mer, och våga prova nya saker. Det går att lära sig det mest avancerade sakerna utan sitta i skolbänken. Den mesta informationen jag behöver finns runt om mig. Om jag inte hittar det på nätet så kan jag fråga någon annan efter det jag behöver veta.
Det går att vara ännu mer kreativ, och det skall jag öva på helst varje dag.
Tänk på att lyssna och samtala. Debatt blir lätt bara ett tävling att vinna utan att lyssna, och vi behöver lyssna mer på varandra, försöka förstå och se varandras behov.
Världen är påhittad. Framtiden är inte påhittad än. Jag kan bestämma vad jag skall hitta på i framtiden.
Jag skall hitta på något riktigt bra. Vill du vara med?