Visst är det kul att spela brädspel? Det som irriterat mig här hemma är att vi dels har bord med iläggsskivor och dels lite äldre delbara bord där en skarv kan förstöra spelupplevelsen genom att brickor och annat väger på skarven.
Det hade varit rätt tufft att ha ett stort dedikerat spelbord i värsta Las Vegas stil, men nu är det kanske inte alla som har plats för det. En genväg kan vara att göra som vi gjort, en spelskiva som vi kan lyfta bort när vi så önskar.
Plywood och tyg räcker
Huvudsyftet med skivan var att få en jämn yta att lägga spelbrickor på. Vi ville ha en styv skiva så vi valde en plywood. Det är en skiva som går att lyfta bort med alla spelpjäser på utan att den böjer sig och allt ger sig iväg. Behöver vi använda bordet till annat så lyfter vi bort skivan för stunden, och kan lätt fortsätta spelet sedan.
Storleken bestämdes av den skiva vi hade hemma och av X-wing Miniatures Game spelyta, som är 3×3 fot (3 fot =91,44 cm). Vår yta blev 100×114 cm. Över skivan spände vi ett svart tyg, som ger en trevlig känsla när vi lägger ut brickor och spelmarkörer. Det har visat sig att denna storlek fungerat väldigt bra för alla spel vi hunnit testa i jul och nyår, som Carcassonne, Catan med expansionen Sjöförare, Forbidden Desert m fl.
Tyget häftades fast på undersidan med en häftpistol, och över häftorna limmade vi ett svart tygband.
Med dubbelhäftande tejp har vi fäst ett antal tunna skumgummi skivor (cirka en centimeter tjocka) som gör att bordet under skyddas, och att spelskivan ligger still.
Bonus: Tärningsbricka
Vi gjorde oss också en egen tärningsbricka (dice tray), som gör det lättare att hålla koll på tärningsslagen. Det är helt enkelt en liten skål/bricka/tallrik som tärningarna slås i. Den har en tygklädd botten för att det inte ska låta så mycket om tärningarna och kanter för att hindra att de hamnar på golvet.
Ett lätt sätt att göra en sådan är att ta en fotoram med höga kanter och spänna ett tyg på bakstycket. Vi använde samma svarta tyg som till spelskivan, och limmade den på baksidan.Först fick vi demontera sidorna som höll glaset försiktigt med en skruvmejsel. Sedan kunde vi sätta tillbaka insidorna igen, fästa med lite lim.
Därefter togs stödet bort från bakstycket med samma skruvmejsel. Det blev två små gropar efter infästningen, men det gör inget då det kommer vara undersidan av brickan.Tyget spändes över backstycket, och sattes på plats. Sedan limmade vi fast tyget på baksidan. För att få snyggare finish så limmade vi en bit kartong över bakstycket, innan de små metallclipsen viktas ner.
Nu är det är det klart för spel!
Alea iacta est