Solceller - Elcertifikatmätare installeras

Tekniken bakom vår solcellsanläggning

Du har kunnat läsa om vår installation av en solcellsanläggning på 12,6 MWh i Sundhult under maj 2016. Här skall du få en lite mer teknisk genomgång av den anläggning vi har på gården.

Vilka är komponenterna i solcellsanläggningen?

I en solcellsanläggning ingår flera olika delar. Det är montagesystem på taket, solcellspaneler och växelriktare.

Panelerna monteras på taket på skenor som skruvas fast i den bärande delen av taket, takstolarna.  På dessa monteras solcellerna som producerar likström, som via kablage går till en växelriktare. Denna omräknare gör om likspänningen till växelström, som är det vi har i vägguttagen hemma. Från växelriktaren kan vi sedan ansluta anläggningen till elnätet.

Montagesystem från Schletter

Hallands Energiutveckling som projekterat vår anläggning har valt montagesystem på taket från Schletter. Påfrestningarna för montagedetaljerna är förutom vindlaster också snölaster. För att säkerställa funktionen testas detaljerna bland annat i vindtunnel.

Schletter montagesystem för solceller i Sundhult

Solcellspanelerna blir varma och går ner i effekt ju varmare de blir. Därför är det ofta så att toppeffekten tas ut när det är svalare ute samtidigt som det är många soltimmar. Anläggningen är alltså mindre effektiv mitt på sommaren än man kanske skulle kunna tro. Det ger en anledningen att ha en luftspalt mellan tak och paneler.

Så här är årsproduktionen beräknad hos oss, vilket skulle ge totalt 12,613 MWh på årsbasis, och som du ser är toppmånaden maj, du det är mycket sol, fast svalare luft än senare på sommaren.

Beräknad produktion av solel i Sundhult

Solcellspaneler från Axitec

36 solcellspaneler i SundhultSolcellerna kommer från tyska Axitec. Panelerna levererar 260 Watt  per styck, och med 52 paneler på taket blir det totalt 13 520 Watt. Cellerna har en effektgaranti på 90% av effekten efter 15 år och 85% efter 25 år.

Panelerna mäter 164×99 centimeter, vilket ger ungefär 1,6 kvadratmeter per panel. Den totala ytan på vårt tak blir 84,5 kvadratmeter. Vikten är 18,5 kg per panel, så det blir en del tyngd, fast som tur är är det fördelat på stor yta.

Den ytan har vi delt in i två delar för att få bästa möjliga utbyte, en med 16 paneler, och en med 36 paneler.

16 solcellspaneler i Sundhult

En solcellspanel levererar en likspänning på cirka 31 Volt och en max likström på 8,4 Ampere.

Från likström till växelström med SolarEdge

Solcellspanelerna levererar likström, och vårt elnät är växelström. därför behöver strömmen från solcellerna omriktas. Valet från Hallands Energiutveckling är en omriktare från SolarEdge som fungerar ihop med solcellspanlerna från Axitec som är bestyckade SolarEdge Power Inverters.

Varje panel paras ihop med omriktaren, vilket görs i uppstarten när konfigurationen görs. Omriktaren är intelligent, och det går via en webbsida eller app i mobiltelefonen, se exakt vad varje individuell panel genererar för effekt för tillfället. Skulle det hamna skräp, låt oss säga löv, på en panel kan du se att den går ner i effekt, och du kan snabbt städa bort löven som påverkar din panel.

Individuellt styrda paneler

Fram tills nu är många solcellsanläggningar byggda på ett sätt som gör att även om endast en panel skuggas påverkas hela anläggningen. Detta beror på att den traditionella typen av solpaneler är seriellt kopplade för att få en hög total spänning fram till växelriktaren, vilket ökar dess effektivitet. Då en panel skuggas ökar resistansen drastiskt i denna panel och på grund av seriekopplingen påverkar det resistansen, och därmed strömmen, genom hela systemet så att de övriga oskuggade panelerna inte kan producera maximalt.

Det finns en lösning med mikroinverterare, där det sitter en komplett likström- till växelström-omriktare på varje panel, vilket är en ganska dyr lösning.

I det systemet vi har valt är varje panel individuellt styrd med en enhet från SolarEdge kallad ”Power Inverters”, vilket ger bättre kontroll och bättre effektuttag sett på hela anläggningen. Det är en likström- till likström-omvandlare som sitter på panelen och ger en en konstant likspänning ut oavsett skuggning. Effektiviteten vid varje panel kan optimeras, och likpänningen skickas till  en enda omriktare från likström till växelström som gör lösningen kostnadseffektiv.

Säkrare underhåll och bättre för räddningstjänsten

Skulle det av någon anledning vara så att spänningen på växelströmssidan försvinner kommer SolarEdge skicka en signal till panelerna att stänga ner. Det gör att att det är säkrare för de som gör underhåll på elanläggningen (både på gården och ute på elnätet). Panelerna ger 1 Volt innan de får en signal från omriktaren att det är klart att leverera högre effekt. Att panelerna ger 1 V gör att det går att kontrollera att slingorna är okej. Finns det 26 paneler så går det att mäta 26 V för en hel slinga.

Äldre paneler genererar ström så fort de är belysta vilket gör att det kan vara farligt att börja ta bort dem om det behövs. Är det paneler med mikroinverterare så är det växelström direkt ut från solcellen. Vid händelse av brand och om räddningstjänsten av någon anledning vill bryta upp taket där panelerna sitter så är det omöjligt utan att utsätta brandmännen för fara. Skulle brandmännen slå av elen på gården stängs panelerna alltså automatiskt av.

Samma sak gäller alltså vid service. Slås växelriktaren av, så ger panelerna endast 1 Volt ut.

Elcertifikatsmätare för certifiering av grön el

Solceller - Elcertifikatmätare installerasI anläggningen hos oss finns också en mätare för att kunna sälja elcertifikat för den gröna elen som vi producerar i Sundhult.  Det gäller alltså för all produktion, och inte bara för överskottselen som säljs.

Inrapportering och försäljning av certifikaten kan man antingen göra själv, eller som i vårt fall låta Emulsionen eller ett liknande företag sköta om detta.

Ny elmätare från E.ON

Solceller - Eon byter elmätareE.ON, som är nätägare hos oss, måste byta elmätare för att kunna mäta vilken riktning elen har, om det är el som köps eller el som säljs.  Annars är risken att vi får betala även för den el vi själva producerar  om anläggningen ger ett överskott och det vore ju inte så roligt.

Elmätaren har två räkneverk som skiljer på inkommande och utgående el. Bytet av elmätaren är något som nätägaren är skyldig att göra utan kostnad.

Mer om solcellsanläggningen

Du kan också läsa vårt mer övergripande inlägg om vår installation av solcellsanläggningen här i Sundhult.

Vi håller på att skriva ett inlägg som kommer snart där vi redovisar lite hur vi räknat i vår kalkyl.