Öppet hus i Sundhult 2016 - Sylvi har satt Renault Zoe på laddning

Vi åkte elbil från Örebro till Öppet hus i Sundhult

Nils-Börje & Sylvi Eklöf från Örebro bestämde sig för att komma på besök till Öppet hus i Sundhult i sin elbil, en Renault Zoe. I den här  artikeln berättar de om sin resa och lite om att äga och köra elbil.

Vi har kört mer elbil än vi trodde

Öppet hus i Sundhult 2016 - Nisse laddar elbil

I december 2015 tog vi ut vår Renault Zoe på ett leasingavtal. Tanken var att ha den som pendlarbil till-från jobbet och bara använda vår gamla fossilbil för längre sträckor. Ett halvår senare kan vi konstatera att vi lagt mer mil på Zoe´n än vi trodde från början.   En avgörande orsak är att den kalkylmässiga milkostnaden blir betydligt lägre med elbilen.

38 mil elbil till Sundhult

Eventet i Sundhult lockade oss, och blev samtidigt en utmaning att testa elbilkörning på lite längre distans. Resplanen var att köra de 38 milen från Örebro till Sundhult på lördagsmorgonen, totalt 7 timmar, med planerade stopp på 2 timmar för laddning.

Öppet hus i Sundhult 2016 - Laddning vid Östenssons

Första stoppet blev i Skänninge efter 126 km, där en lokal livsmedelskedja satt upp laddstolpar för gratis el. Efter 50 minuter var vi fulladdade både med el och mat. Via stopp vid Clevers laddstation i Jönköping, och ytterligare ett stopp i Hestra kunde vi nå målet. Budgeten på 2 timmar laddning höll, däremot blev körtiden något längre eftersom vi valde att sänka snitthastigheten något för hålla koll på körsträckan.

Solel rakt in i elbilen

Eftersom batteriet var fullt vid start innebär planering vid långkörning att bara ”fylla på” de extramil som behövs under vägen, förutsatt det finns laddmöjlighet vid destinationen, vilket Christian gett goda möjligheter till med sin solel.

Lätt att hitta laddplatser

Öppet hus i Sundhult 2016 - Sylvi har satt Renault Zoe på laddningVår Zoe utnyttjar laddstationer med Mod 3 (typ 2) (22 kW AC). Vi kan också ladda via vanligt 230V en-fas eller 3-fas.  Det är lätt att hitta platser för laddning via mobilappar eller www.laddaelbilen.se.  Det är inte ovanligt att laddstationerna är gratis, uppsatta av kommuner, lokala företag eller EU-initiativ (EON), annars finns t.ex. Clever som bygger ut stationer längs de större trafikstråken. Deras prisplan är rimlig och ger en lägre milkostnad jämfört med fossila alternativet.  Räckvidden mellan stoppen varierar naturligtvis med tanke på terräng och vind, men sammantaget gav vårt batteri på 22 kWh en möjlig körsträcka på 150-180 km under resan.

Avstressande att köra elbil

Att köra elbil på längre avstånd kan förstås kräva lite planering om man kör rutten för första gången, men är ett behagligt steg tillbaka till att uppleva andra aspekter på resandet, än att bara stressa på för att nå målet. Med elbil blir resan en del av målet, stoppen ger välbehövlig vila och tillfälle till rekreation och mat. Vid samtliga stopp utnyttjade vi t.ex. tiden till att logga några geocacher.

Text och fotografier Nils-Börje Eklöf