Det finns en hel del olika flöden av kronor, ören och kilowattimmar (kWh) involverade i en solcellsanläggning. Utan att definiera storleken, för det varierar över tid och mellan bolag, kan vi gör en översikt som du kan använda dig av när du skall räkna på ekonomin.
Själva anläggningens kostnader
För att lära dig mer om tekniken bakom en solcellsanläggning och vilka val du kan göra där kan du läsa andra inlägg på bloggen eller titta på föredraget från Öppet hus i Sundhult längst ner i det här inlägget.
När vi tittar på kostnaden för solcellsanläggningen utifrån bilden har vi dessa delar att ta hänsyn till:
- Solcellspanelen
- Infästning i tak
- Kablar från tak till omriktare
- Omriktare för att göra växelström
- Undercentral till solcellsanläggningen (säkringar, elcertifikatsmätare)
- Elledningar från solcellsanläggningen till elcentral
- Elmätare för att kunna mäta både ingående och utgående el.
För punkt 1 och 2 tillkommer arbete för montering av solcellerna på ditt tak. Punkt 3-6 innefattar elarbete som en elektriker gör. Elmätaren är elnätsägaren skyldig att byta ut åt dig.
När du begär in en offert, se till att du får den tekniska lösning du önskar och att alla arbetsmoment finns med så du inte överraskas i din kalkyl när du räknar på vad det kostar dig.
I din kalkyl får du utgå från den tekniska livslängden som din tänkta anläggning har (garantitid för produktion) och be om en beräknad produktion av solel som anläggningen kan ge dig. Den beräknade produktionen görs med historiska data över antalet soltimmar för en tid bakåt (vanligtvis 20 år) för varje månad som ger ett bra mått sett över tid.
Du kan få stöd för att skaffa en solcellsanläggning från Energimyndigheten. Länsstyrelsen handlägger ärendet och ansökan görs via Boverkets portal. Som privatperson kan du få som mest 20% (30% för företag). Om du tilldelas det här stödet kan du inte samtidigt göra ROT-avdrag för det.
Nästa steg för dig är att sätta kostnaden för anläggningen mot vad du kan spara/tjäna på att göra egen grön solel. Glöm inte att väga in att du vet att den el du kommer att producerar är grön el, och vad det har för värde för just dig.
Inkomster på producerad solel
När du skall se på ekonomin när det gäller el får du dela upp det i tre delar. Först är det är den solel du producerar, som du kan sälja elcertifikat för. Vidare är det den solel du kan använda själv, som du då inte behöver köpa från ett elbolag. Den tredje är överskottet av solelen som du kan sälja ut på nätet.
De flesta elbolag mäter elproduktion och elkonsumtion per timme och eftersom solcellerna inte producerar på natten kommer du behöva köpa el på natten och, beroende på solcellsanläggningens storlek, sälja överskott soliga dagar. Det varierar också över året, eftersom dagarna är längre på sommaren, med fler soltimmar, jämfört med vintern.
Här är en bild att ha med sig i det följande resonemanget. Till vänster är när du köper el från elnätet och höger när du säljer el.
Abonnemangsavgiften finns alltid
När du är inkopplad till elnätet får du alltid betala en fast avgift, som är bestämd utifrån vilken storlek du har på dina huvudsäkringar, vilka styr hur stor momentan effekt du kan ta ut av elnätet.
Sedan tillkommer det en nätavgift för varje förbrukad kilowattimma som du tar ut från elnätet.
Dessa två, storlek på huvudsäkring och nätavgift för varje kilowattimma, betalas till nätägaren. Som privatperson betalar du också moms för detta.
Förbrukning kostar
Förbrukar du el från elnätet betalar du för varje kilowattimma till ett elbolag. På kostnaden för elen läggs det på en energiskatt, och på summan av dessa två läggs det också på en moms som du skall betala.
All produktion av solel ger elcertifikat
All den solel som produceras, både den du förbrukar själv och det överskott som skickas ut på elnätet, ger möjlighet att sälja elcertifikat. Därför sitter mätaren så nära produktionsanläggningen det går. Du får ett elcertifikat för varje producerad megawattimma, 1 000 kWh, som sedan kan sälja till större elproducenter/elförbrukare.
De större elproducenterna/elförbrukarna är kvotpliktiga måste ha en kvot av sin elförsäljning/elanvändning med täckta av elcertifikat. I energiöverenskommelsen är det bestämt att det skall vara kvotplikt för elcertifikat fram till 2035, vilket gör att vi kan räkna på det vid en investering av en solcellsanläggning. Elcertifikaten köps och säljs på en öppen marknad, vilket gör att de priset också varierar över tid. Detta är ett politiskt instrument för att öka mängden av förnybar energi.
I vårt fall låter vi låter vi Emulsionen sälja våra elcertifikat så vi slipper hantera det.
Att sälja solel innebär tre delar
Förutom elcertifikaten har försäljningen tre beståndsdelar. Det är en skattereduktion för varje såld kilowattimma, själva elen som också mäts i kilowattimma som nätägaren betalar för. De två sistnämnda är momsbelagada, och du som elproducent måste momsregistrera dig. Momsen skall betalas in till Skatteverket. Vissa elbolag betalar detta direkt till Skatteverket när de köper el av dig, så att du inte behöver bekymra dig om det.
Har du en anläggning med toppeffekt på 255 kWh eller mer skall du också betala energiskatt, vilket sällan är fallet för privatpersoner.
Hur ser det ut för oss?
För vår del köper och säljer vi el på en spotmarknad, NordPol, vilket betyder rörliga avtal. En anledning är att det elbolag vi vill använda har den affärsmodellen. Andra elbolag kan ha andra avtal. Vi har solceller för att vi vill se till att producera egen grön el, och inte först och främst för att göra ekonomisk vinst. Just nu ligger kostnaden för den el vi köper något över den nivå för det vi säljer, och därför är det gynnsamt att göra av med solelen som vi producerar. Det känns dessutom bättre för oss att konsumera den el vi med säkerhet vet kommer från en grön källa.
Solcellerna är en investering med ganska lång avskrivningstid. Därför kan det var svårt att göra en exakt kalkyl då olika politiska beslut och förändrad efterfrågan av grön el kan påverka de olika parametrarna. Att solen kommer fortsätta bestråla oss med sin energi är dock något vi kan vara tämligen säkra på!
Att tänka på i solcellsofferten
Här är föredraget från Öppet hus i Sundhult, där Hallands Energiutveckling berättar om vad de tycker är viktigt att tänka på när du får en offert på solcellsanläggningen du skall skaffa.
För visst ska du ha solceller?