Jag har tidigare tipsat om utvecklande ljudböcker på bloggen, och nu tyckte jag det var dags att göra en liten lista som tar avstamp i framtiden. Hur kommer vi som vill vara ansvarsfulla i framtiden att agera och vara då. När vi bestämt oss för det går vi tillbaka till idag och ser vad vi kan göra här och nu. De här sju böckerna är en lista som hjälper dig göra det avstampet.
Det spelar ingen roll i vilken ordning du läser dem. Själv har jag lyssnat på dem som ljudböcker, ofta under promenader.
Leading from the emerging future – Otto Scharmer
Denna bok är en nyckel i den här samlingen. Den berättar hur vi måste börja ta oss an problem på ett annat sätt, framför allt genom att bli bättre på ”deep listening” innan vi agerar. Den presenterar verktyg för att göra det, och ger tydliga samtida exempel på varför vi måste förändra vårt förhållningssätt.
Att bygga prototyper är ett verktyg, och något som kräver att vi hjälps åt för att skapa nya system i samhället.
The Seventh Sense – Joshua Cooper Ramo
Detta är en bok som ger dig stora fördelar inför framtiden och som hjälper dig att utveckla ditt sjunde sinne. Författaren gör tydliga beskrivningar av vad och hur du kan göra för att skaffa dig ett liv du trivs med.
Boken gör en historisk tillbakablick och berättar hur samhället förändrats historiskt och gör utläggningar om vilka egenskaper som givit fördelar i olika tider. Den visar att vi kommer att gå från en tid där människor gått samman i större organisationer för att förändra och påverka, till att gå mot mindre nätverk som skapar resultat. Det finns många exempel som visar på det
Consiuos capitalsim – John Mackey, Raj Sisodia
I den här boken berättar grundaren av Whole Food Market om sin resa från att vara en person långt till vänster som såg kapitalism som något ont till att tycka att det är en god samhällskraft. Han använder begreppet conscious kapitalism för sitt företagande, och idag är hans kedja en av de mest välmående i USA. Framtidsspanaren Stefan Hyttfors pratar om .
Erik Starck, entreprenören i Malmö, översätter titeln till ’medvetet företagande’, vilket jag tycker är en bättre översättning. Vi behöver fler medvetna företagare som hittar nya sätt att mäta, och regelverk som tillåter det.
Vi som konsumenter behöver också bli bättre på att vara medvetna konsumenter och hjälpas åt att välja rätt saker när vi handlar. Var och en kan inte känna till allt om ett område, men vi kan hjälpas åt att täcka in rätt mycket.
Linchpin – Seth Godin
Jag bara måste ha med den här boken på en sådan här lista. Jag har in ett inlägg skrivit att det är den bästa boken av alla de böcker jag läst, och jag har läst den flera gånger.
Boken beskriver transformationen från jordbrukssamhälle till industrisamhälle och hur samhällssystemen anpassats till det. Det har varit nödvändigt för att skapa det välstånd vi har idag. Nu lämnar vi industrisamhället för något nytt, och då behöver vi också skapa nya samhällssystem om är anpassat till det. Det är kring detta som Seth resonerar på ett lysande sätt.
Hjärnstark – Anders Hansen
Den här boken lägger fram fakta på hur motion påverkar vår hjärna. Hur det faktiskt är en medicin mot depression, hur barn klarar skolan bättre och hur äldre stärker sin minneskapacitet. Hur det kommer sig och vilken forskning som ligger bakom redovisas i boken. I tider där psykisk ohälsa med rätta fått mer uppmärksamhet tycker jag boken är extra bra.
Själv har det blivit viktigt för mig att med rörelse varje dag sedan jag läste den här boken. I tidevarv då fler och fler arbetsuppgifter innebär stillasittande kan det vara bra att bli påmind om hur viktig rörelse är, och det gäller bara att resa på sig och gå en kort runda, hoppa över rulltrappan eller hissen och utnyttja vardagsmotionen bättre. Det där mötet kanske kan bli ett gående möte, som stimulerar hjärnan och hjälper dig att ta bra beslut.
De promenader jag själv börjat ta sedan jag läste boken fungerar också som meditationstid och utvecklingstid. Antingen struktureras idéer, svar på mejl och annat under promenaden, eller så lyssnar jag på en ljudbok för att utveckla mig själv.
Nya livet – Fredrik Reinfeldt
Det här är en omvärldsanalys som tittar på vad som väntar oss fram över. Det presenteras inte lösningar, utan är ett dokument om vad vi behöver förhålla oss till när det gäller demografisk utveckling, digitalisering, miljöpåverkan och annat. Det är upp till oss att använda det här för att hitta sätta att skapa en hållbar framtid ur många, många perspektiv.
Framtiden kräver att vi är medvetna företagare och konsumenter, och den här boken är ett mycket bra sätt att öka din medvetenhet.
Synteism, att skapa Gud i internetåldern – Alexander Bard & Jan Söderqvist
Den här boken är efterföljaren till duons ’Futuricatriologi’, och ger intressanta perspektiv ur ett mer andligt håll, där internet och digitaliseringen är i fokus.
Boken menar att vi människor alltid behöver något att samlas runt, och att det är därför religionen genom alla tider haft en viktig roll. Idag när vetenskap mer och mer kan förklara olika fenomen har detta andliga perspektiv försvunnit. Författarna menar att vi fortfarande behöver något att samlas runt, och att Internet på ett sätt är vårt nya tempel. De skriver lite provocerande att även ateism är en religion, bara det att det som samlas under den etiketten inte har en uttalad gud.
En bok med ganska avancerat språk tyvärr, för innehållet är riktigt, riktigt bra.