2016 var ett energifyllt år

Dags att städa undan ännu ett nytt år till arkivet, fast innan jag vrider upp huvudet och tittar framåt tar jag och tittar bakåt för en liten stund med min årskrönika.

Massor av fiberarbete

Första halvåret i år innehöll massor av fiberarbete. Samtidigt som Länsstyrelsen ville ha komplettering på komplettering på vår ansökan om stöd för att bygga försökte jag få ihop underlag för den offentliga upphandling vi var tvungna att göra för att få stödet. Kravet gäller ett så kallat förenklat förfarande, vilket inte spelar någon större roll när det görs på ideell basis. Det är inte där min kompetens om fiber används som bäst kanske. Hur som helst så kände jag att jag inte skulle orka med samma belastning ett år till, och bad om att få lämna styrelsen. Samtidigt såg jag till att Hanna kom med i styrelsen, som är mycket bättre än jag på att läsa krav och skriva rätt i sådana dokument.

Under sommaren och hösten har hon och de andra i fiberföreningens styrelse gjort ett hästjobb, och nu är det på gång med bygge på riktigt. Den som valdes som ordförande valde att avgå under hösten,  vilket gjorde att en nya namn behövdes. Eftersom mina uppdrag förändrats sedan i våras kunde jag svara ja när jag fick frågan om att vara med igen från december. Nu ser jag fram mot att få bygga ett riktigt bra fibernät för alla i vårt område.

Kulverten sprang läck

Kulvertbyte - Uppgrävd gårdsplanVi började året med att ha den nya pannan i drift. Den fungerade finfint tills dess att den gamla kulverten mellan ekonomibyggnad o bostadshus inte orkade med längre. Vi byggde om från öppet till slutet system, vilket ökar trycket. Kulverten här var gjorda av stålrör nergrävda i marken, och vid en krök var godset tunt efter lite rostangrepp. Inte riktigt vad vi ville råka ut för när det var kallt ute.

Det betydde att vi fick gräva upp kulverten från pannrummet i ekonomibygganden in genom trädgården till huset. Som tur var behövde vi inte gräva allt själva. I trädgården fick vi hjälp av gudsonen och Hannas systerdöttrar med pojkvänner. På gårdsplanen lejde vi in grannen med grävare.

Det tog ett tag innan vi fick hem den nya kulverten och hade fixat till den, men till slut blev det klart. Nu fungerar vårt värmesystem riktigt bra.

Solceller och takbyte

PE Byggtjänst monterar solceller i Sundhult

I februari hörde Länsstyrelsen av sig och undrade om vi fortfarande var intresserade av att ta del av solcellsstödet vi ansökt om för två år sedan. Det ville vi givetvis, vilket drog igång nästa projekt.

Takbyte i Sundhult inför solcellsinstallationFör att kunna montera upp solpaneler på taket var vi tvungna att byta ut en del av taket på ekonomibyggnaden som var täckt med skör korrigerad plast.  Detta samtidigt som det var full fart med fiberarbete, en kulvert som skulle bytas och annat som är på gång. När man dessutom har höga krav på sig själv att det skall bli bra blir det mycket att göra.

Till slut var solcellerna på plats, och sedan mitten på maj producerar vi egen solel i Sundhult.

Öppet hus i Sundhult 2016

Öppet hus i Sundhut 2016 - TackNågra av höjdpunkterna var att få dela med sig av tankar kring självhushåll, solceller och elbilar som vi gjort ett par gånger under året. På min födelsedag kom det ett 80-tal personer till vårt öppnet hus i Sundhult. Då hade vi bjudit in leverantörerna av solcellsanläggningen och pannan som höll föredrag och det kom flera olika elbilar med förare som gärna delade med sig om hur det är att äga och köra elbil.

Vi kommer nog ha någon form av öppet hus i år också, för att ge likasinnade möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter. Vi har några andra projekt att prata om då, och vi kan berätta hur det faktiskt är att ha solceller och elbil.

Delägare i nystartat miljöföretag

SolskensfarmarnaI somras blev vi i Sundhult delägare i ett alldeles nytt miljöföretag, Solskensfarmarna. Tillsammans med grannar i roten kommer vi att ha djur för att hålla markerna öppna och ha stor biodiversitet.

Bolaget är startat som en ekonomisk förening, där stadgarna hjälper oss att beskriva vilka som får vara delägare, vilket säger att du måste bo i eller ha tydlig anknytning till gamla Kärnebygd rote.

Vi har ett manifest som beskriver hur vill att företaget skall fungera, och det är fokus på miljö och sol i sinne. Vi har varit igång drygt ett halvår och det går som planerat. Riktigt kul eftersom många säger att det inte går.

Andra prioriteringar under hösten

Jag har sedan årskiftet 14/15 varit med i Barn- och Utbildningsnämnden i Falkenberg, Jag gick med i Centerpartiet för några år sedan för att jag ville ta ställning mot den främlingsfientlighet som växt fram. Även här har jag haft höga krav på mig själv, och känner att jag vill förstå ordentligt innan jag är med och fattar beslut. Jag känner att jag inte haft möjlighet att leverera på nivå jag ställer på mig själv. Dessutom känner jag att vissa uppdrag som jag vill ta mig an kanske krockar med ett politiskt uppdrag , och det har gjort att jag valt att avgå från uppdraget i BUN.

Det har också gjort att jag känner att jag kunnat göra lite andra prioriteringar. Dels att hitta lite tid att göra saker som jag verkligen gillar själv. Jag försöker också välja saker där jag kan göra skillnad, och verkligen känner att jag gör det.

Vidareutbildning via MOOC

Christian pluggar MOOC under äppelträdet

Jag har sedan ett par år haft som mål att lära mig nytt och mer varje år. Bland annat genom att läsa MOOC, Massive Online Open Course. I år blev det en riktigt spännande kurs som heter u.lab: Leadning from the emerging future. Kursen lär ut nya sätt att ta sin an och forma vår framtid som ledare. En stor nyckel i det är att lyssna på andra ordentligt, ”deep listening”. Har du möjlighet tycker jag att du skall ta chansen att läsa kursen.

Det är rätt häftigt att jag kan sitta under äppelträdet här mitt i skogen och läsa en kurs på den erkända skolan MIT. Jag kommer fortsätta ta kurser under året som kommer.

Fossilfri elbil i Sundhult

Axel på Hedins Bil lämnar över nycklarna till en Nissan Leaf 30 kWh Tekan till SundhultI slutet av oktober kom elbilen till Sundhult. Vi har pratat om det länge, och efter att bara ha haft en bil under ett år kände vi att vi behövde två. Det är inte helt lätt att få ihop pendling till Halmstad, olika aktiviteter på olika håll både för föräldrar och barn.

Nu har vi en Nissan Leaf som vi leasar på två år, och den tid vi har haft den har det fungerat över förväntan.

Göra saker i det lilla ger stora effekter

Året 2016 lägger jag bakom mig med lärdomen att det är i det lilla som jag kan göra stora saker. Det är att skaffa solceller, det är att skaffa elbil och det är att starta Solskensfarmarna med en ny hållbar och medveten affärsmodell.  Det är här jag kan vara med och påverka, göra det jag tror är rätt och berätta om vad och hur jag gör för att inspirera andra. Göra det där som många säger inte går eller inte är lönt.  Är vi många som gör så skapar vi förändring.

Det är så här jag går in i 2017. Jag kommer skapa mer saker som tar rätt riktning mot framtiden.