Ett år blir aldrig som du tänkt dig

Så är vi då vid den dagen där jag kan göra en återblick över det senaste året. Precis som de flesta åren blev 2017 inte alls vad jag tänkte mig.  Kanske är det därför som det är svårt att sätta upp storslagna planer för ett kommande år. Frågan är hur du istället kan göra.

Det känns rätt att blicka bakåt i ett retrospektiv för att se vad som faktiskt hände, och hur olika saker lett till andra.

Åtta dagar in på nya året ändrades hela året

För 2017 förändrades allt redan åtta dagar in på det nya året när vi hade styrelsemöte med Solskensfarmarna. När jag som ordförande avslutat mötet berättade Jerry att han fått reda på att det gamla affärshuset i Kärnebygd skulle säljas, och att han hade fått frågan om han kände till några intresserade köpare. Där och då började vi fundera på om vi i den ekonomiska föreningen kunde äga det och hjälpa oss att utveckla bygden.

En månads intensivt räknande

Under någon månads tid pågick ett intensivt arbete med kalkyler, finansieringsplaner, marknadsundersökningar för att driva bed & breakfast och undersökningar av renoveringsbehov. Allt mynnade ut i en affärsplan som vi presenterade för banken för att få hjälp med finansieringen.

Den 15:e februari stod Solskensfarmarna som ägare till det gamla affärshuset.

Självklart höll inte planen

Planen med huset vara att göra en snabb uppfräschning för att sätta igång att hyra ut rum omedelbart. Som sagts tidigare är det svårt med längre planer, och arbetet förändrades raskt till att renovera huset mer ordentligt. Det där som vi hade tänkt skulle pågå under flera år framöver.

Viktors affärshus- Solskensdagen 2017 med invigning av Viktors affärshus

Tack vare ett intensivt renoveringsarbete av framförallt Jerry, Hanna och Ingrid så kunde vi den 10:e juni på Solskensdagen 2017 inviga det gamla affärshuset med pompa och ståt. Runt 200 personer kom och besökte oss den dagen.

Det var kul att få visa upp huset som istället för uppfräschning renoverats och fått en atmosfär från första hälften av 1900-talet. Linoljefärgens kulörer från den tidseran doftade, och den regniga perioden sprack upp med sol under en dag.

Huset fick namn efter Viktor Andersson som drev ”Kärnebygds diversehandel” i huset 1924-1963. Vi har massor av inredning och saker från Viktor som vi använt när vi återskapat hans lilla lanthandel. Vad huset kallas? Viktors affärshus förstås!

Fortsatt arbete under hösten

Huset har fortsatt att ta tid under andra halvan av året också, även om intensiteten i renoveringen minskat markant. Istället har tid lagts på att ta hand om våra B&B-gäster, för vilka vi öppnade upp huset i juli. Vi har några rum kvar att renovera, och det har varit fantastiskt kul att höra alla vänliga ord från de som bott hos oss. Vi har lyckats få till en känsla som alla verkar att uppskatta och som vi vill bygga vidare på.

Djuren har funnits med

Solskensfarmarna startade under 2016 för att börja bygga en verksamhet kring att ha djur för att hålla öppna de små skogshagarna här i Falkenbergs inland. Långsamt och organiskt har vi byggt ut och utökat verksamheten. Nya hagar har under året tagits i bruk i Kärnebygd rote, och vi fick tio nya kalvar som ökade besättningen.

Hängmörat naturbeteskött såldes i Viktors affärshus

I Viktors affärshus har vi i lokalen där Viktor hyste sin diversehandel sålt hängmörat naturbeteskött. Än så länge har vi haft begränsat med öppettider, och vi har bara slaktat tre djur. Redan har våra hamburgare blivit omtalade och sålt bättre än vi kunde ana. En icke så vild gissning är att det kommer bli en fortsatt storsäljare för Solskensfarmarna.

Företag på landsbygd är enklare med digitaliseringen

Något som jag tar med mig från året är hur mycket enklare det har blivit att driva företag på landsbygden tack vare digitala verktyg. Allt från hantering av bankärenden till att ta betalt av kunder med hjälp av Swish eller betalkort. Det spelar ingen roll om vi är mitt i stan eller på en ö i Tjärnesjön så kan vi arbeta på samma sätt.

Vi ordnade på en timma ett nytt telefonnummer till vårt bed & breakfast, med växelfunktioner och telefonkö.

Vi har kunnat hitta rätt saker till Viktors affärshus, tack vare att vi haft varuhuset ”internet” på närmsta skärm. Mycket har kommit med snabb leverans, även om vi hade ett äventyr med PostNord när vi skulle få tag lite tröjor till Solskensdagen.

Vi har skapat eget bokningssystem och byggt en sajt för vårt bed & breakfast, där vi kan serva vår gäster var vi än finns.

Fiber har blivit ett kall

Något som blivit tydligt för mig under året är att det blivit lite av ett kall att se till att bygden får ett fibernät. Jag och Hanna har lagt ner väldigt många timmar på att navigera bland snåriga ansökningar till myndigheter och för att få in tillräckligt med medlemmar för att bygga ett nät där alla skall kunna vara med.

På veckan nästan fem år efter att vi startade föreningen började grävmaskinerna arbeta med att bygga nätet. Ett fibernät som är så otroligt viktig för samhällsutvecklingen på så många sätt. Inte minst för de som bor på landsbygden, och vi blir fler och fler. Det är något som dessa åren med fiber visat i rena siffror. Det är fler och fler som slår sig ner i Falkenbergs inland, och flera hus har gått från utländsk ägo till svenskar.

Min passion för projektet lyser nog genom i alla de texter som jag publicerat på webbsidan för Byafiber under året. Känner mig ganska stolt över den transparenta linje vi har hållit i projektet, och hoppas på att vi har medlemmar med djup och bred förståelse för hur fibernät fungerar.

Vad hände i Sundhult då?

Jag hade som mål när året började att skriva mer på vår blogg, men där har jag inte lyckats riktigt. Kanske för att det blev många texter på fiberföreningens sida (58 inlägg, vilket blir mer än en i veckan) och jag där känt passionen att lära mig mer och få dela med mig av min kunskap. Det var det som var målet med att skriva mer, att lära mig mer och dela med mig av det.

På vår egna blogg blev 32 texter publicerade om både det ena och det andra. 12 av dem är solcellsrapporter, och flera handlar om elbilar.

Planen var massor av gårdsbestyr

Jag hade en tanke om att göra massor på gården i år. Det jag tänkte mig var att jobba i skogen, göra klart hönsgården och måla ekonomibyggnaderna. Nu blev det inte mycket av det gjort i år, för det som fick mitt fokus var det som hände i Solskensfarmarna och Byafiber. Under 2018 behöver vi nog prioritera Sundhult lite mer än vad vi gjort under året.

Vi har fått berätta om vår resa

Hanna och Christian bor i Sundhult - Gården i Falkenbergs inlandEn sak som har varit rolig är att jag och Hanna fått möjlighet att berätta mer om vår omställning på gården. Det är tydligt att många är sugna på att göra en förändring  och leva på ett annorlunda sätt.

Vi har hållit föredrag och när det var Solskensdagen i Kärnebygd hade vi öppet på gården också och visade solceller, elbilar och självhushållning. Det är redan nu bestämt att det blir en Solskensdag 2018 också.

Kontextswitchning har slitit mentalt

Under andra halvan av året har jag märkt att jag känt mig sliten, framför allt mentalt. Jag känner hur mycket energi ”kontextswitching” suger och att jag behövt längre och längre återhämtningsperioder. Det är egentligen inte längden på perioden som är viktig tro jag, utan att hitta formen som fyller på energi. Många olika miljöer med många olika möten med människor suger ur det sociala batteriet hos mig som är en ganska introvert person.

Under året skall jag leta och hitta metoden att fylla på det sociala batteriet så att jag orkar ännu mer. En given del i det är hitta något som jag känner mig passionerad inför, för det ger automatiskt energi. Vad det är vet jag inte, och jag tror på att prova många olika saker och plötsligt är det något som fastnar.  Det är också därför jag inte vill sätta upp några direkt nyårslöften, utan vara öppen och hela tiden omvärdera vad jag gör och se om det leder rätt. Leva lite mer agilt helt enkelt, med korta avstämningar.

Detta händer 2018

Jag vet att jag fortsatt kommer arbeta hårt med den för landsbygden så viktiga fibern.

Jag vet att jag kommer låta Sundhult få ta mer tid.

Jag vet att det gäller att fånga de tillfällen som dyker upp under året, och vart de kommer leda vet jag inte. Dock lovar jag att testa flera olika saker för att se vad det blir. Jag hoppas det kan inkludera ett sätt att producera mer innehåll på webben och göra den mer värdefull. Kanske är det genom ett videoformat eller podcast? Skall hitta sätt att skriva mer, och bli bättre på det. En utmaning för en person som har en släng av dyslexi.

Jag hoppas på att träffa många av er som läser detta vid olika tillfällen. Om inte annat hoppas jag på att vi träffas på #digikollo, en knytkonferens som ger massor av energi och krockar kunskap på ett härligt sätt.