Elbil som står och laddar

Räcker elen i Sverige till att ladda alla elbilar

En fråga som dyker upp då och då är om elen i Sverige kommer räcka till när det blir många elbilar i Sverige. För att få en uppfattning av hur mycket el det kan tänkas gå åt kan du göra några uträkningar och se vilket behov som kan uppstå.

Som ett första steg får du räkna på hur mycket en bil i genomsnitt drar i elenergi per år. För att få svar på det kan du gå till Trafikanalys som är en myndighet som skall ge kunskapsunderlag till beslutsfattare när det gäller trafik.

Körsträcka för personbil 1211 mil per år 2017

Där kan du hitta statistik på att en svensk under 2017 körde i genomsnitt 1 211 mil.

För att sätta ett mått på vad en elbil drar för energi kan du titta på siffror för en av de populäraste modellerna Nissan Leaf 2.0. Enligt körcykeln WLTP kommer du 27 mil med ett 40 kWh-batteri, vilket betyder att den drar 1,48 kWh/mil (40/27= 1,48). Sedan finns det större elbilar som drar mer, uppemot 2,5 kWh/mil, beroende på bland annat körstil. Låt oss säga att du har ett snitt på 2 kWh/mil.

Nu kan du räkna ut hur mycket energi det går åt per år för en elbil.

1 211 mil/år × 2 kWh/mil = 2 422 kWh/år

Hur många bilar finns det i Sverige?

För att fortsätta dina uträkningar måste du veta hur många elbilar i Sverige som behöver laddas.

Låt säga att du är radikal i dina beräkningar och säger att du skrotar alla, precis alla, personbilar i Sverige som är i trafik och ersätter dessa med elbilar omedelbart. Då behöver du ta reda på hur många personbilar det finns i Sverige. Trafikanalys har svaret, och 2017 fanns det 4 845 609 stycken registrerade personbilar i trafik i Sverige. Förenkla lite och ta höjd för fler bilar och räkna med 5 miljoner bilar.

5 miljoner registrerade personbilar 2017

Hur mycket el drar det att ladda alla bilar?

Nu blir det lätt för dig att räkna ut hur mycket den totala energiåtgången blir för att ladda alla dessa bilar.

2 422 kWh/år × 5 000 000 = 12,11 TWh/år

Om alla, precis alla, personbilar var elbilar från och med nu skulle det alltså dra  12,11 TWh/år.

Hur mycket är 12,11 TWh/år egentligen?

Siffran 12,11 TWh/år säger kanske inte så mycket, utan att sätta det i ett sammanhang.

I Sverige producerades det 159 TWh el under 2017 enligt Energimyndigheten. Det nettoexporterades 19 TWh el under samma år eftersom förbrukningen i Sverige endast var 140 TWh.

Elproduktion i Sverige 2017Om du jämför med hur mycket elenergi det drar att ladda 5 miljoner personbilar ser du att 70% av vindkraftsproduktionen 2017 skulle kunna ladda alla bilar. Du ser också att 64% av den el som exporterades skulle räckt för att ladda alla dessa 5 miljoner elbilar.

Jämförelse mellan 5 miljoner elbilar som laddas - Vindkraftsproduktion och elexport 2017Nu kan vi förstås inte bara räkna med att vi kan ta av befintlig överskottsproduktion och använda för elbilsladdning. Elproduktionen och förbrukningen varierar över tid, så det är inte en sann bild attt bara ta av exporten och låta det användas för elbilsladdning.

Förnybar energi ökar

Andelen förnybar elenergi ökar stadigt, och tittar du enbart på vindkraftsproduktionen de senaste 20 åren är trendlinjen tydlig. De senaste tio åren har vindkraften gått från att producera 1,4 TWh till att 2017 producera strax över 17 TWh. En ökning med mer än tio gånger. Alltså står vindkraften idag för 10% av elproduktionen. Tänk om trenden fortsätter på samma sätt.

Utveckling av elproduktion från vindkraft 1997-2017Ett problem som brukar nämnas med förnybar energi är att den producerar el vid ett tillfälle som inte överensstämmer med när den skall förbrukas. Faktum är att elbilen kan hjälpa till på två sätt här.

Flytta energi från en tidpunkt till en annan

Om exempelvis sol- och vindkraft producerar mer el än vad som förbrukas mitt på dagen behöver energin flyttas till de tidpunkter när förbrukningen är som störst. Det är här elbilen och dess batteri skulle kunna användas.

En bil står parkerad 95 ppprocent av tidenEnligt en studie från 2013 står en bil parkerad omrking 95% av tiden.  Om bilen är en elbil står där ett energilager som inte  används. Genom smart laddning skulle batteriet kunna laddas när den förnybara elproduktionen ger ett överskott. När energibehovet är som störst kan bilens ägare låta sälja den energin.

Undersöker du förbrukningen i Sverige för ett dygn ser du hur behovet går upp och ner. Här är ett exempel hämtat från Svenska Kraftnäts webbsida för aktuell elproduktion i Sverige från 2018-10-05

Elförbrukning i Sverige 2018-10-05Det vore bra om överproduktion av el från förnybara källor mellan 11 och 16 kunde flyttas till förbrukningstopparna mellan 06-11 samat 16-20. Detta kan göras genom lagra energin i elbilsbatteriet mitt på dagen för att användas på kvällen och morgonen.

Vehicle To Grid - V2GMed smart laddning kan du också se till att en elbil laddar efter 22 på kvällen till 06 på morgonen, vilket ger en jämnare elproduktion över dygnet.

Dessutom blir elnätet mer distribuerat när elbilarna står parkerade nära där elen sedan förbrukas, vilket gör att flaskhalsar med stora effektöverförningar skulle kunna överbryggas.

Smart laddning med koppling mot elnätet kallas Vehicle 2 Grid, V2G. Genom att tillåta att elbolagen får tillgång till en del av energin i ditt elbilsbatteri när du inte behöver den så blir elbilen inte bara ett transportmedel, utan en del av det framtida elnätet.

Smart laddning är i ett första steg att styra så att elbilen laddas vid tidpunkter när effektbehovet generellt inte är så stort, som att ladda på natten och inte på dagen när det är möjligt.

Snabb respons vid balansering av elnätet

För att balansera produktionen mot förbrukningen för elnätet studeras nätfrekvensen noga.

Kärnkraften ligger som en baskraft i botten och ovan på det finns bland annat vatten- och gaskraft som går att reglera snabbare för att hålla nätfrekvensen i balans.

Ett batteri är också något som kan användas snabbt för att balansera nätfrekvensen. Det har man bland annat sett vid ”Tesla Big Battery” i Australien där de kopplat ett gigantiskt batteri till en vindkraftspark.


Elbilens batteri från en parkerad bil skulle kunna vara en del i ett stort batterikluster för att balansera nätfrekvensen och minska behovet av att ta av vattenmagasin eller starta gaskraftverk.

Solceller hemma hos dig hjälper till

Så klart är solceller hemma på huset där du bor ett bra sätt att hjälpa till att producera mer förnybar energi som kan användas för att bland annat ladda elbilar.

 Energimyndighetens solelsportal skriver de  att en ”solcellsanläggning på ett villatak kan exempelvis ha en total installerad effekt på omkring 5 kW vilket tar en yta på ca 30 m² och ger runt 4 000–5 500 kWh på ett år i optimalt läge som är fritt från skuggning”.  I början av den här artikeln kom du fram till att behovet för en elbil hos genomsnitts svensken är 2 422 kWh/år, vilket 30 mskulle täcka. Nu varierar solelsproduktionen över året, men kombinerat med vatten- och vindkraft kan vi täcka stor del av behovet.

Klarar vi att ladda alla elbilar?

Elbil som står och laddarVad är din slutsats nu när du varit med och räknat lite på energibehovet för att ladda elbilar.

Vi är inne i en omställning på många fronter för att få ett mer hållbart samhälle och där ser det ut som elbilen har en given plats. Både som transportmedel och som del av vårt kraftnät.