Martin låter oss prova att lasta äggbackar i hans Tesla Model 3

Dags att byta elbil

Nissan Leaf 40 kWh Tekna
Snart går leasingen ut på vår Nissan Leaf 2.0 40 kWh, och det är dags att välja nästa elbil.
Vi har en del saker vi vill att vår nya bil skall ha, bland annat dragkrok och helst ett ordentligt bagageutrymme. När det gäller drag på en elbil är många elbilstillverkare fega och erbjuder inte det.

Varför erbjuds inte dragkrok?

En anledning är att när du kör med släp kommer räckvidden bli betydligt kortare, precis som det blir i en bil med förbränningsmotor. Eftersom räckvidden på elbilar är en begränsade faktor för vissa (speciellt mentalt) så vill de ur försäljningssynpunkt inte erbjuda det och sedan få höra att den inte klara av utskriven räckvidd.

En annan orsak är att det går åt mer effekt, vilket kan fresta batterierna, speciellt för dem som inte har exempelvis aktiv kylning.

Därför är det alldeles för få elbilar som erbjuder dragkrok, och de allra flesta som erbjuder det är riktigt dyra bilar.

Stort bagage

En annan sak som seglat upp bland våra önskemål är ett ganska stort bagage. Detta efter att vi börjat leverera en hel del grönsaker och ägg till REKO-ringar.

Det tar en hel del plats att köra 20-30 flak ägg och ett gäng grönsakskassar till en utlämning.

Det är nog så att en vanlig bil inte kommer räcka i längden, och då är alternativet någon slags van eller att ha ett släp.

Tesla Model 3 är ett alternativ

Vi har sneglat mot en Tesla Model 3 som har en dragkrok och tillåter en dragvikt på 1000 kg.

Den minsta modellen som säljs i Sverige är Short Range Plus, SR+, en tvåhjulsdriven version som har räckvidd enligt WLTP på 40,9 mil.

Nästa steg, Long Range, är en fyrhjulsdriven bil som har en räckvidd på 56 mil enligt WLTP. Det finns också den dyrare Performance som har 53 mil i WLTP-räckvidd.

Men hur är bagaget?

Frågan är om bagaget är tillräckligt för att kunna köra till REKO-ringar med lite mindre mängd i leveransen?

Tesla Model 3 har ett ganska stort bagage bak, även om öppningen är lite begränsad. Dessutom har den en ’frunk’, alltså en front trunk, vilket är ett bagage under det som kallas motorhuv på andra bilar.

Bilen är alltså en sedan och vi var nyfikna på om vi kunde få in våra äggbackar i den mindre öppningen.

Som tur är kunde vi ta hjälp av Martin som har en Tesla Model 3 SR+ och prova om backen gick in, vilket den gjorde. Det går att få in minst fyra backar som tar sex äggflak var, alltså totalt 24 flak. Fäller man baksätet går det in ännu fler.

Martin låter oss prova att lasta äggbackar i hans Tesla Model 3
En äggback lastad i en Tesla Model 3
Det får plats minst fyra sådana här äggbackar i bagaget i en Tesla Model 3

Nu får vi fortsätta fundera på vilken bil som det är smart att välja, både sett ur våra behov av bil och vilken prislapp det är på bilen. Det gäller att göra kalkylen rätt och titta på totalekonomin över hela livscykeln, för det kan skilja sig rejält mellan bilar. Den bil som kan tyckas dyr i inköp kan mycket väl vara den mer ekonomiska sett över den tid du skall äga bilen.