Så är det dags att sammanfatta den gångna året i en krönika.
Ett år som på många sätt varit galet och extremt händelserikt. Framförallt utvecklade det sig på ett sätt som absolut inte gick att förutse.
Det här blir en lång krönika, för det finns så mycket som hänt och som det känns viktigt att dokumentera i mitt retrospektiv för det gångna året.
En rolig sak är att vi kan bjuda på en hel del video, och vi har en uppsjö av blogginlägg om det som hänt. En del länkar jag till, annat får du själv leta upp på bloggen eller vår YouTube-kanal.
Men jag väljer att börja krönikan redan några dagar innan jul 2018, för då var det ett par saker som hängde med oss in i det nya året.
Elbilen under året var en Nissan Leaf
En sådan sak är att vi hämtade en Nissan Leaf Tekna 40 kWh 2.0 som leasing elbil för att ha under ett år, i väntan på att en lämplig elbil med dragkrok skulle komma ut på marknaden.
Det ryktades att flera modeller skulle presenteras med dragkrok som tillval under året, men det visade sig inte bli sant.
Vad som hände vi årets slut när leasingen tog slut återkommer jag till i slutet av den här krönikan.
Solskensfarmarna lever sin dröm
Bara tre dagar innan jul öppnades dagens lucka i kalendern som projektet Lev din dröm hade snickrat ihop, och i den luckan fanns företaget som vi grannar äger tillsammans, Solskensfarmarna, med.
Avslutade året med online-kurs
Den 27:e december hoppade vi på Richard Perkins online-kurs om hur man kan leva av en liten gård genom att använda de regenerativa metoderna. Den här kursen gjorde i ett slag att det kommande året skulle bli allt annat än det vi kunde förutse.
Richard Perkins driver gården Ridgdale farm, i närheten av Sunne i Värmland. En gård på omkring 5 ha där han driver flera olika verksamhetsgrenar, och har fokus på jordhälsa och ekologi för att ge bra avkastning.
Hans sätt att presentera metoderna, och hans sätt att visa att det fungerar tjäna pengar även på småskalig verksamhet är oerhört inspirerande . Så inspirerande att vi satte igång att bygga efter hans principer omedelbart.
Grönsaksodlingen skalas upp
Ett resultat av kursen var att vi blev så inspirerade att vi genast satte igång med att planera vad vi skulle kunna göra i Sundhult.
Vi hade redan under föregående år börjat odla i lite större skala, men nu har vi lärt oss hur grävningsfria standardiserade odlingsbäddar är ett sätt att bli mer effektiv.
Det tillsammans med en genomarbetad odlingsplan finns möjlighet att tjäna pengar även på en småskalig grönsaksproduktion.
Vi började att planera för dessa odlingsbäddar och vad vi tänkte odla i dem redan i början av året.
Grönbetesägg ett nytt inslag i Sundhult
För ett antal år sedan berättade vi på bloggen att vi ville ha höns på gården, och började dessutom att bygga en hönsgård för ca 45 höns.
Om du läste inlägget från juli 2014 så kan jag berätta att det blev inte riktigt som det beskrivs där. Vi fick nya tips i online-kursen så istället åkte vi och hämtade en gammal husvagn utanför Åsa i mitten av januari, för att i slutet av månaden beställa 200 höns .
Målet var alltså att bygga om husvagnen till en äggmobil, där hönsen skulle bo och campa på våra marker i Sundhult. På så sätt revitaliseras marken genom hönsens gödsel och hur de sprätter runt på marken, och som bonus får vi riktigt fina ägg som vi kan sälja.
Resultatet blir ett gräs som växer bättre och blir ett bra foder till djuren vi har tillsammans i Solskensfarmarna.
Allt detta har alltså hänt innan årets första månad är till ända. Allt tack vare den inspiration Perkins gav oss i sin online-kurs.
Och de nominerade är….
Under februari börjar vi med att anlägga odlingsbäddar, eftersom det är ganska milt ute. Inte fel att kunna börja förverkliga de visionerna så tidigt på året.
Det stora under den här månaden är kanske att vi får reda på att Solskensfarmarna blivit nominerade till både Årets landsbyggare i Halland och Årets hållbarhets företag i Falkenberg 2018. Inte illa för ett förtag som varit aktivt i 2,5 år.
Tänka sig! Vi fick dela priset som Årets hållbarhetsföretag i Falkenberg 2018 tillsammans med Gastroprenören i Långås, som är en lanthandel som minskar matsvinnet på ett smart sätt.
Så här presenterades vi på det Award Party som Företagarna i Falkenberg arrangerade.
Fiberprojektet har hängt i detta året också
Den som minns årskrönikan från förra året kommer säkert ihåg att det handlade mycket om avslutning av fiberprojektet.
Nu har det inte riktigt blivit så, utan det poppade upp rejält igen under detta år.
På vårkanten kämpade vi med att få igång en samförläggning som blivit mer än ett år föresenat, och skapade problem med projekt avslut mot Länsstyrelsen. Det skapade extremt mycket onödig administration för oss. Som tur är har vi kunnat lösa det gentemot Länsstyrelsen, och till slut blev den sista samförläggningen klar.
Innan det blev färdigt började nästa tunga del som fiberarbetet bjöd på under året. Utsättningar och framförallt avgrävningar.
Byafiber har ansvar för utsättning
Byafiber som äger flbernätet har ansvar för att sätta ut var fiberkabeln är nedgrävd i marken. Under detta år har Eon haft fokus på vårt område när det gäller att förlägga markledningar, vilket gjort att jag åt fiberföreningens räkning lagt många timmar på utsättning.
Tyvärr har det inte hjälpt, utan vi har haft flera avgrävningar, där entreprenörer helt enkelt klippt av kabeln med skopa eller plog. PÅ det följer intensivt arbete för mig och Byafiber att få det reparerade så snart som möjligt, så att abonnenterna inte blir drabbade längre än nödvändigt.
Det har varit tufft mental för mig, jag börjar så klart tvivla på att jag inte gjort ett bra arbete med utsättning när det grävs av. Dessutom får man släppa allt annat och försöka få det fixas, och där har vi haft tur att ha Blacklink Networks som samarbetspartner. De har fixat allt riktigt snabbt.
Utsättningarna har inte varit fel, det har jag foto på, men det är ändå jobbigt. Det är inte slut här, utan nu måste vi processa för att få igen de stora kostnader som avgrävningarna dragit med sig för föreningen, och det är inte lite det.
Vi väntar på Länsstyrelsen
Vi väntar också på att projektet skall stängas från Länsstyrelsens sida, och där har vi väntat i tre månader på att de skall börja handlägga ärendet. Det är det som återstår nu så att vi kan stänga byggfasen av projektet.
Hoppas vi får ett snabbt och positivt besked om det.
Resten av våren var det också full fart
I april kommer kalvarna i Solskensfarmarnas besättning, och det upptar en del tid för att märka kalvar etc. Därför bromsades lite av utvecklingen framförallt av våra odlingar under våren, men det visste vi när vi planerade för våren.
Vi skaffade en flishugg i mars för att bland annat göra egen flis till gångarna i odlingarna, så mellan vi pysslade om kalvarna fortsatte vi med att fixa odlingsbäddarna, bland annat med flis till gångarna runt bäddarna.
Till slut blev odlingsbäddarna klara, efter intensivt arbete. Vi var riktigt nöjda med, och vi lärde oss en hel del som vi tar med oss in i det här året.
Dags att använda de nya verktyget för att direktså i bäddarna, och vi gjorde en liten film som berättar hur den fungerar.
En del i hela konceptet är att använda handredskap och lägga lite mer arbetstimmar, men i slutändan ge ett bra ekonomiskt resultat.
Nästa steg blev att bygga äggmobil
När vi kommit fram till maj börjar vi känna att hönsen snart skall anlända till Sundhult, och vi har inte börjat med att riva husvagnen vi skaffat som skulle bli bostad till hönsen.
Härifrån är det stressigt
Det är någonstans här ifrån som vi får ganska stressigt resten av året. Det blir en hel del dealines, till det att saker måste bli färdigt. I ärlighetens namn blev det nog på gränsen av vad vi mäktade med.
Nu när vi är framme vid årets slut så tror vi att vi bockat av de flesta måsten för att det skall fungera här, och vi tror på att nästa år blir annorlunda.
Det flesta måsten var infrastruktur som skulle komma på plats för att vi skulle kunna ha hönsen och leverera grönbetesägg. När den grunden är lagd kan vi utveckla verksamheten i en mer lagom takt.
Att riva en husvagn tar tid
Något vi lärt oss är att det tar massor av tid att riva en Polar-husvagn från 1978. Det blev en hel del rundor till tippen innan vi hade rensat rent chassi så att vi kunde bygga upp äggmobilen på den.
Känns ändå bra att kunna återbruka delar av en gammal husvagn och låta den leva vidare i ny skepnad. Lite av cirkulär ekonomi i det. Att använda en sak flera gånger innan den anses helt förbrukad.
Äggmobil med det lilla extra
Ett problem jag och Hanna har är att vi är ingenjörer och ganska mycket perfektionister, vilket gjorde att bygget av äggmobilen tog mycket mer tid än det skulle behöva.
Många gånger var vi någon med millimetrar när vi kanske inte borde funderat så mycket
Annat som to tid var att vi är noggranna och fundera kring viktbalansering. Dessutom gäller det hela tiden att hålla koll på djurskyddsregler så det kommer hålla måttet. Det gjorde vi med marginal på flera områden, så våra höns har det riktigt bra hos oss.
En av de snyggaste äggmobiler som byggts?
Vi ville få till en snygg äggmobil också, eftersom det är ett skyltfönster för det vi gör när den är synlig från vägen. Vi tycker vi lyckats bra, och någon har faktiskt kallat den för Sveriges snyggaste äggmobil.
När vi skulle handla plåt till den från 97-åriga Rune i Stenstorp så valde vi röd plåt och ett tegelformat plåttak. För att få bra nock- och knutlåtar tog vi hjälp av Rune som specialbockade plåtar till oss tillsammans med Hanna.
Vi slet långt in på nätterna och upp tidigt på morgonen för att den skulle bli klar i tid. Vi jobbade till och med på den på midsommarafton, men den blev klar i tid så att hönsen kunde flytta in.
Det var inte helt lätt att få till alla plåtar, speciellt taket, när man inte är så van att arbeta med plåt.
Höns – En ny bekantskap och nytt att lära
Vi har inte haft höns tidigare, så under sommaren har vi fått lära oss vilka individer höns är och hur vi skall hantera dem för att de skall ha det bra hos oss.
Något som blivit uppenbart för oss är att reglerna som finns för äggindustrin, även de KRAV-märkta, inte är så kraftfulla som man kunde tro. Därför känns det extra bra att vi tog det här steget och kan erbjuda ägg från höns som har det riktigt bra.
Lagom höskörd
Som vanligt innehåller sommaren en omgång av höskörd, och den gick ganska smidigt i år, vilket var skönt. Med allt annat nytt på gården som den nya stora grönsaksodlingen, höns och all verksamhet kring Viktors affärshus B&B/Solskensfarmarna, så är vi tacksamma att det flöt på utan några problem.
Ännu en lyckad Solskensdagen
I år hade vi placerat Solskensdagen i slutet av juli för att få lite andrum i början av sommaren, vilket som sagt var visade sig vara ett lyckat drag. Annars hade vi nog klappat ihop i början av sommaren.
Något som var roligt var att Hallands Nyheter uppmärksammade oss, och skrev en artikel i Hallands affärer om vårt gemensamägda företag Solskensfarmarna inför Solskensdagen.
Versionen på webben innehöll många bra bilder från Kärnebygd och Sundhult som inte fanns med i papperstidningen.
Många var de som kom och besökte oss för att få veta mer om hållbarhet som var vårt tema för Solskensdagen.
Själv höll jag föredrag om elbil och dubbla föredrag om solceller som var välbesökta. Till det hade vi visningar av grönsaksodlingarna och i Kärnebygd visade vi upp regenerativt lantbruk.
Dessutom langade vi ut ett stort antal av våra goda Solskensburgare.
Hållbarhet har blivit vår profil
När jag sa upp mig 2014 var ett av målen att kunna arbeta mer med gården och att vi skulle kunna leva mer hållbart, och vi har tagit små steg mot det varje år.
Nu är vi beredda att säga att vi är hållbarhetsentreprenörer i Sundhult. Vi har startat flera verksamheter och sprider kunskaper och visar på hur varje person kan göra lite för att leva mer hållbart.
Jag fått åka ut och berätta om solceller, hållit föreläsningar om elbilar, bloggat och spridit kunskap via Facebook.
Vi har också haft flera studiebesök i Kärnebygd/Sundhult och fått berätta om hur vi arbetar för att binda kol i markerna, skapa bättre mat och visa att elbilen faktiskt är smart mer än för miljön.
När vi gick mot slutet av 2018 och fiberarbetet lugnade ner sig började jag titta lite mer på det här med hållbart lantbruk. Jag har tidigare menat att jag inte kan något om lantbruk, men under det här året har jag lagt mycket tid att lyssna på föreläsningar och läst olika rapporter för att lära mig. Det öppna internet vi har är fantastiskt, och för den som tar sig tid finns det massor att läsa.
Idag kan jag en hel del, men förstår också hur mycket mer jag har att lära. Något jag är sugen på och kommer fortsätta att göra.
Lite har jag hunnit sätta mig in djupare i som hur metangas för nötkreatur verkligen påverkar klimatet till metoder för att binda kol i marken.
Näringslivet på landsbygden är viktig
Jag sitter i styrelsen i Näringslivet Falkenberg, vilket är en ideell förening som arbetar för företagarna i Falkenbergs kommun.
För att få en livskraftig landsbygd är företagandet viktigt tror jag, I Näringslivet Falkenberg lyfter jag de frågor vi som driver näringar på landsbygden har, breddar bilden och kunskapen om vår verklighet.
Det är också viktigt att samverka mellan företag och mellan företag som finns på landsbygden och i stan.
Näringslivet Falkenberg är ett fantastiskt forum att få vara med i och arbeta med de här frågorna.
Digitalsamtalat om företagande på landsbygden
Jag hade förmånen att få vara med i podcasten Digitalsamtal i höstas, och ge en bild av vad digitalisering är för företagare på landsbygden.
Lyssna gärna på intervjun.
Digitalisering är så mycket, och jag kan verkligen rekommendera dig att börja prenumerera på Digitalsamtal för att få en bättre bild av vad det kan innebära.
Äggpackeriet tog tid att få klart
Så snart hönsen kom till Sundhult i slutet på juni började arbetet med att få till ett godkänt äggpackeri. Något som behövs för att kunna sälja ägg till affärer, restauranger ,bagerier och andra som säljer ägg vidare eller serverar det i en egen produkt.
Det skulle visa sig bli en resa att få ett äggpackeri godkänt.
Det beror på att Livsmedelsverket omorganiserat sig, och under sommaren inte hade någon, inte en enda, som arbetade med att kunna svara på frågor kring det här.
Hanna hittade till slut någon som kunde ge lite svar, så att vi fick en bild på hur regler skall tolkas för vår del. Inte helt lätt då regelverken är skrivna för att passa antingen en liten hobbybesättning av höns eller storskalig industriproduktion av ägg. Vi hamnade där mitt emellan.
I början av september fanns det en person tillsatt på en tjänst så att vi kunde gå vidare i ett mer skarpt läge med att få färdigt äggpackeriet.
Under hösten pågår arbetet och när vi till slut installerade UV-filter så att vattnet skall bli godkänt kallar vi hit en livsmedelsinspektör för att godkänna äggpackeriet.
Det var skönt när vi fick allt godkänt direkt.
REKO-ringar en viktig försäljningskanal
En av våra viktigaste och roligaste försäljningskanaler är REKO-ring. Viktig för att det marknadsför lokal mat och rolig för att de når medvetna konsumenter. Självklart är det bra för oss att ha ett smidigt sätt att nå konsumenter på under koncentrerad tidsåtgång.
Vi har samarbetat mellan Solskensfarmarna och Sundhult med att sälja på REKO-ringarna, där våra utbud kompletterar varandra. Det är inte jättestora volymer vi sålt där ännu, men just samarbetet gör att vi kan åka från skogen till städerna och erbjuda bra mat och kunna berätta mer om hur mat kan göras hållbart.
I år har vi varit i Falkenberg, Varberg, Ullared och också börjat åka till Kungsbacka för att leverera grönbetesägg.
Hösten gav tunnelseende
När vi kom in mot höstkanten drog nästa projekt igång, vinterbostad för hönsen/växthus för odlingssäsongen.
Där har hela tiden planen varit att bygga en växthustunnel som hönsen kan bo i på vintern, och som vi kan odla i på sommaren.
Vi letade tunnel en tid, och tillslut konstaterade vi att det bästa alternativet var att importera ett från Storbritanien.
När paketet anlände trodde vi först att något blivit fel, för det var så kompakt och litet. Allt var i sin ordning, och de hade verkligen lyckats packa alla ingående detaljer väl.
Röjningsarbete innan grävmaskinerna kunde börja
Innan grävmaskinerna kunde påbörja sitt arbete att plana till ytan där vi tänkte ha polytunneln fick vi röja undan träd och plocka ner de gamla tunnlarna av armeringsnät. Det gav ett antal dagar med intensivt motorsågande och annan förberedelse med att ta ta ner stängsel och liknande.
När vi ändå hade en stor grävmaskin på plats ville vi passa på att ordna till vid Broaker där en stor jordhög blivit liggande i 30 år. Där behövdes det också röjas undan träd.
En sak som vi tycker var trevligt är att den 25 hon tunga grävmaskinen som arbetade hos oss kördes på HVO, alltså fossilfritt bränsle.
Sedan hade grävmaskinen mycket att göra hos oss ett bra tag med att slita upp stenar, fler riktigt stora i kubikmeterklassen. Vi är glada att vi fick hit en så stor grävmaskin som kunde hantera dessa bumblingar och få bort dem.
Vid Broaker har vi nu fått en stor yta som vi kan börja odla på (till höger i bilden), och där polytunneln skall vara gick det bättre än väntat att placera tunneln så som vi ville (nere i mitten av bilden). Vi var rädda att klippan skulle gå i dager och hindra oss för att få det som vi ville ha det.
Ett himla skruvande och spikande
När grävmaskinen lämnat var det så dags att montera hela växthustunneln. Det blev ett skruvande och spikande under långa dagar och ett par veckors tid. Många gånger under kyliga och fuktiga förhållande vilket inte gjorde det lättare. Det kändes som det aldrig skulle bli färdigt, samtidigt som det var en kamp med tiden för att få in hönsen i tid.
I början av november blev tunneln faktisk klar och hönsen kunde få flytta in. En lättnad att vi hann innan vintern anlände till gården. Nu blev det inte mycket till vintern innan årskiftet, men lite kyla och lite snö har det ändå varit några få dagar.
Tunneln i sig känns riktigt bra, och vi är nöjda att vi valde att importera den. Hittills har det också fungerat mycket bra att ha hönsen där, återstår om det kommer fungera bra att odla där också.
Mycket vatten den här hösten
Den här hösten har varit extremt grå och blöt. I december har det kommit många gånger mer millimeter regn än normalt, och det har varit milt.
Det där grå vädret tär en del på sinnesstämningen tycker jag, och tillsammans med pressen som varit under hösten så det varit en jobbig tid.
Det där med mycket vatten har också ställt till det kring tunneln, vilket gjort att vi fått fixa för att avleda vattnet. Inte helt bra att ha nygrävd mark som inte satt sig än noch rikliga mängder vatten där till.
Vår Leaf har lämnat oss
På årets sista vardag lämnade vi in leasingbil som jag berättade om i början av krönikan, vilket betyder att vi bara har en bil på gården just nu. En som dessutom drivs på dinosauriejuice.
I slutet av året så resonerade vi massor om vad vi har för krav på en bil och tittade sedan på vilka elbilar som kunde matcha våra behov.
Det slutade med att vi beställde en Tesla Model 3 LR AWD. En bil som har dragkrok och en ordentlig räckvidd, 56 mil enligt WLTP.
Den har också ett ganska ordentligt bagage, men en ganska liten lucka. Vi fick möjlighet att prova så att det ska gå att packa våra äggbackar på ett smidigt sätt.
Dock kan vi behöva släp om vi skall kunna leverera massor av grönsakskassar till REKO-ringarna. Det var trångt i bilen redan förra året, och efterfrågan bara ökade. I år känner fler till att vi säljer grönsaker, så vi förbereder oss på en större volym.
Tyvärr dröjer det 2-3 månader innan vi får bilen, och tills dess får vi se till att få ihop det med en bil här. Lite av en utmaning när vi har 11 km till närmsta ort, 7 km till närmsta busshållplats och många aktiviteter i verksamheter som kräver att vi kan flytta på varor. Men det löser vi. Det gjorde vi under november 2015 till oktober 2016.
Det trevliga är att vi sedan kommer ha vår första elbil som vi äger och inte leasar. En bil som vi tänker oss ha ett bra tag framöver.
Vi har gjort många val i år
Vi har gjort massor av val i år. Många som har inneburit stora investeringar. För att komma rätt i besluten harverktyget Holstic Mangement varit till hjälp.
Ett verktyg där man enligt några metoder definierar sina må och visioner i ett ganska brett spektra, inte bara ekonomiska och mer i livet som sådant.
Vi har försökt definiera mål vi har på olika plan, som vi hela tiden kan falla tillbaka på när val skall göras. Vi har kunnat våga att välja att investera i saker och välja bort annat. Det viktiga är att vi ser att vi har en rörelse framåt som leder till det liv vi vill leva.
Inte alltid enkla beslut, men modellen har hjälpt oss, inte minst när vi tänkt kring hur gården skall brukas. Det har hjälpt oss göra de där extra investeringarna vi annars inte vågat göra.
Hur sammanfattas året då?
Det har varit ett extremt slitsamt år, i en lång och intensiv period.
Allt från online-kursen vid årets börja till att börja med att få till grunderna i de verksamheterna vi vill arbeta med. Det har varit näst intill övermäktigt vissa tider, men det har nog varit tvunget för att se till att vi får en inkomstström att kunna bygga vidare med.
Nu när vi ser att det fungerat kan vi bygga i lugnare takt, och hitta rutiner och hitta en arbetsbelastning som känns bra.
Det är skönt med en sådan här återblick och inse hur fantastiskt mycket vi hunnit med och hur väl det går i linje med våra mål att leva våra liv. Vi känner oss riktigt stolta över det vi uppnått.
Vi vet att det kommer bli intensivt nästa r också, men förhoppningsvis inte alls på samma vis.
Men vi har det där kylrummet vi köpte i höstas som vi vill bygga upp i det gamla suggstallet för att hantera grönsakerna ännu bättre. Och det där rummet för att rengöra och packa grönsakerna. Den nya ytan för odlingsbäddar borde vi också borde fixa så att vi kan erbjuda fler våra fantastiska grönsaker.
Vi har en hel del med marker och stängsel vi skall se till är i inordning. Veden som göras i tid så vi slipper pressen på det sätt det var i år.
Och i boningshuset har vi något rum som vi började renovera för ett par år sedan som vi kanske borde se till att få färdigt.
Sedan har vi alla det roliga vi gör med Solskensfarmarna och djuren där. Den verksamheten växer också med fler djur och större utbud.
Under året hoppas vi också se när Solbacken, Ingrids nya avstyckade tomt från Sundhult, kommer börja få ett nytt hus uppfört.
Men det löser vi. Vi andas lite och tar hjälp av Holistic Management för att ta rätt beslut.
Oavsett så kommer det bli häftigt att fortsätta den här resan som vi kring Kärnebygd startade för ungefär fem år sedan. Vi är en bygd som sprudlar av livskraft och som visar att det finns går att leva ett liv som entreprenör med startups och i framkant även i Falkenbergs inland.