Zappi laddar 50% från elnätet och 50% från solel, 1&A vardera, alltså totalt 32A eller 22 kW

Nu blir det en Zappi laddbox i Sundhult

Nu när vi skaffar ny elbil är det dags att uppdatera laddning i Sundhult, och valet föll på en en trefas Zappi V2 laddbox.

Låt oss berätta hur vi tänkt när vi gjort valet.

Du skall skaffa laddbox

Först skall det sägas att om du tänker skaffa elbil så skall du ha en laddbox hemma. Du skall inte ladda i ett vanligt vägguttag.

Framförallt för att många vägguttag inte klarar högt effekt uttag över lång tid, och att det kan medföra problem som i värsta fall kan leda till att din elanläggning överbelastas och börja brinna. Har du en laddbox som fast installation undviker du de problemen.

Snabbare laddning med laddbox

Dessutom kommer du kunna ta ut högre effekt som ger snabbare laddning med en fast elinstallation till en laddbox.

Har du en bil som klarar laddning på tre faser så ger det också snabbare laddning än bara en fas.

Vill du får en mer utförlig beskrivning om laddboxar har vi det i en annan artikel här på bloggen.

Varför en Zappi V2?

Zappi är en laddbox som funnits ett tag, och den har kommit ut i en version 2.

Den finns både som ett trefasmodell och för enfas för den som så önskar. Enfasmodellen kan ge upp till 7kW, beroende på dina huvudsäkringar och andra laster, och trefasvarianten kan ge 22 kW.

Du kan också få den med en laddkabel fast monterad, eller med ett typ 2 uttag.

I vårt fall har vi valet en variant med typ 2 uttag så att vi kan välja hur lång laddkabel vi sätter i den.

Lastbalansering håller koll på laddningen

Till laddboxen kan man koppla in sensorer som mäter förbrukningen till ditt hus. Du ställer sedan in hur stora huvudsäkring du har, så att laddaren vet hur mycket effekt som kan tas ut utan att säkring går.

Det kopplas in en lastavkännare på varje fas vid mätarskåpet där ledningarna går in till ditt hus för att hålla mäta vilken ström som tas ut.

Om du har solceller kan den också känna av att du producerar med ett överskott och levererar ut till elnätet, och använda det för att styra laddningen.

När vi har haft vår Nissan Leaf, som har enfasladdning, har det hänt att huvudsäkringen gått ett par gånger. Med Zappi-kaddaren kommer vi undvika det. När andra förbrukare drar mycket ström kommer laddaren automatiskt sänka laddströmmen till bilen.

Olika laddlägen på boxen

Det går att göra många olika inställningar i laddboxen. Det är allt från hur mycket ström den får dra, schemalägga vilka tider den får ladda, via sensorer känna av för att styra laddningen efter tariffer, etc.

Det finns tre laddlägen:

  • Fast – Du ställer in vilken effekt som skall användas, alltså hur mycket ström laddaren får dra. Om det inte kommer tillräckligt från solcellerna tar den resten från elnätet. Det betyder också att om du inte har någon solel tar den all effekt från elnätet.
Zappi i Fast-läge
  • ECO – Som i huvudsak laddar på överskottsel från solcellerna. Skulle solcellerna ge mindre än 1,4 kW kommer den komplettera med energi från elnätet. 1,4 kW är det minsta som mängd energi du kan ladda en elbil med enligt standarden.
Zappi i ECO-läge
  • ECO+ – I det här läget anger du hur många procent som skall vara förnybar energi för att köra laddningen. Har du den på 100% måste solcellerna ge minst 1,4 kW för att laddningen skall starta. vid 75 % kommer den ta den mängden från solcellerna och komplettera med 25% från elnätet.
Zappi i ECO+-läge

Boost-läge

En annan sak du kan göra är att lägga laddaren i Boost-läge, då du kör på Fast-läget tills dess att batteriet i bilen har fått ett förinställt antal kWh, för att sedan återgår till ditt standardläge.

Detta kan vara användbart när du exempelvis kommer hem med en nästan tom elbil och vill ladda upp lite snabbare än normalt för att kunna använda den snart igen. Det kan vara så att du har ECO+-läge som gör att den annars laddar lite för långsamt för att det skall vara praktiskt.

Smart-boost-läge

Det finns Smart-Boost-läge också, där du ställer in att batteriet i bilen skall ha laddat angivet antal kWh (procent) till en bestämd tid, exempelvis till 07:00 när du skall ill arbete. Har du då sagt att du behöver 17 kWh ser laddaren till att ladda den mängden innan klockan 07:00.

Om du har den på ECO+läge på 100% laddar den bara med solcellselien, men skiner inte solen tillräckligt så att bilen hinner ladda gör detta läget att den tar effekt från elnätet för att du skall ha rätt antal procent i batteriet till morgonen.

Schemalägg för Boost-läget

Det går också att lägga in ett schema för Boost-läge, som gör att bilen laddas upp i Fast-läge inom givna tider, och förövrigt kör i ECO eller ECO+-läget. Då vet du att du får ett visst antal kWh i bilen under den tiden, oavsett avsett vad den förnybara energin ger.

Schemalägg via tariff

Du kan schemalägga din Boost-laddning till att bara fungerar under vissa tider för att sammanfalla med låg tariff, men det är lite krångligt.

Du kan styra så att Boost-läget bara kan köras när du har låg eltariff, det under förutsättning att din elmätare har en sådan ut utsignal (vilket de flesta mätare har).

Du kan också kombinera de här två inställningar så att Boost-läget bara går att köra under vissa schemalagda tider samtidigt som det skall vara lågtariff.

Ta ut mer effekt än huvudsäkringen klarar

Zappi-laddaren kan också lägga ihop solelen med elen från elnätet och alltså ladda med högre effekt än vad du har i huvudsäkringen.

Du kan ta 16A från solelen och 16A från elnätet och ladda bilen med totalt 32A, alltså 22 kW.

Du har möjlighet att göra olika inställningar och bestämma hur stor del som skall tas från nätet och lägga ihop med så mycket solel som möjligt. Du kan exempelvis ställa in att den får ta max 10A från elnätet och sedan lägg på det som går från solcellerna.

Zappi laddar 50% från elnätet och 50% från solel, 1&A vardera, alltså totalt 32A eller 22 kW

Därför skall du se till att få installationen gjord så att du kan dra solel på 16A och 16A från elnätet (10mm2 kabel).

Nu kommer vi inte kunna utnyttja detta med den Tesal Model 3 LR vi beställt, beroende på att ombordladdaren i den är på 11 kW, vilket betyder 16A på tre faser. Nästa bil kanske kommer ha en 22 kW laddare, så det är lika ba att installera med rätt kabelarea direkt.

Håll koll på solceller eller batteri

Vi kommer sätta extra lastavkännare vid solcellerna också, vilket gör att det i appen kommer att visas tydligt hur mycket ström som levereras från solcellsanläggningen och hur mycket som kommer från elnätet.

Det går också att övervaka om du har ett energilager, batteri, eller någon annan typ av förnybar källa, som vindkraftverk eller ett litet vattenkraftverk till exempel.

Trådlös enhet för att koppla in lastavkänning

Har du långt från ditt mätarskåp placeringen av laddboxen så går det att ansluta lastavkännarna med en trådlösenhet. Skall du känna av mer än mätarskåpet, vilket vi skall göra för att kunna logga solcellsproduktionen i appen, så måste du koppla något av dem via den trådlösa enheten.

Styr och övervaka via nätet

Du kan också hålla koll på laddningen via nätet och en app i din telefon. Det gör det också betydligt lättare att hantera schemaläggning

Från appen kan du dessutom snabbt ändra laddläge eller köra Boost-läge om du behöver.

För den här uppkopplingen krävs en liten enhet som kallas Hub, som ansluter trådlöst till laddaren. du kopplar den till ett nätverk med vanlig nätverkskabel, registrera din enhet på en sida och sedan har du tillgång till funktionerna i din telefon.

Hub är en enhet som trådlöst kopplas in för att ansluta mot internet

Den ser också till att dina enheter kan hämta programuppdateringar via nätet till din laddare.

Det skall sägas att det går att ansluta 100 m lång CAT5-kabel för att förlänga kabeln till sensorerna.

Inbyggda skydd

Laddboxen har så klart inbyggt skydd, som jordfelsbrytare och skydd som ser till att inget likströmsläckage från bilens batteri skall komma ut i elnätet.

Du behöver alltså inte komplettera med någon extern utrustning.

Väderskyddad

Enheten är väderskyddad och har IP-klassning 65, vilket gör att den kan monteras utomhus.

Välj om du vill ha PIN-kod för att starta laddning

Du kan lägga in en PIN-kod för dig som har laddaren mer publikt, så att det krävs en inmatning innan du kan starta laddningen.

Hur ser en Zappi V2 ut?

Nu kanske du undrar hur laddaren ser ut och hur den skall installeras.

Det finns en artikel där du kan se hur installationen ser ut när den är klar i ett videoklipp. Där får du se hur laddningen fungerar och hur smidigt det är med den speciella Tesla ladd-kabeln.

Du får också se lite olika funktioner och inställningar för laddaren.

Dock blir det oerhört medvetna om hur mycket energi andra saker i byggnaden drar, eftersom de kan se i realtid vad som händer när tänder/släcker lampor exempelvis.

Läs mer om vår installation

Det finns en artikel som mer i detalj beskriver hur installationen här i Sundhult ser ut om du är intresserad av det.

För den som är lite mer tekniknördig är här en rejäl genomgång av insidan på laddaren.

Tänker du beställa en Tesla?
Klicka gärna på vår värvningslänk: https://ts.la/johanna49712 när du beställer, så får du (och vi) 1500 km gratis laddning på SuperCharger. Du gör också så vi är med och kan vinna en Tesla Model Y eller Tesla Roadster.