Spräckkilar - Stenborr - Glidpapper

Dela sten med spräckkilar

Spräckkilar - Stenborr - Glidpapper

Sundhult ligger i det innersta av Halland, nära gränsen till Småland. Då kanske ni kan förstå hur stenrika vi är.

Det finns ett talesätt här som lyder ”att när Gud skulle fördela stenar över jorden gick det hål i säcken när han passerade”.

Det finns alltså all anledning att själv kunna hantera större stenar och klippor.

Vi är ganska medvetna om att vi kommer stöta på fler stora stenar i våra odlingar efterhand, och då gäller det att vi kan ta bort dem. Vi vill inte ha in någon grävmaskin bland odlingarna, utan behöver hitta ett sätt att få bort stenarna ändå.

Ett sätt är att kunna dela ner dem så att vi med handkraft lätt kan få undan dem.

Metoder att dela ner stenar

Det finns lite olika metoder att dela stenar, och det första många tänker på är att spränga sten. Men det är inget förstahandsalternativ för oss, och inte bara för att det krävs licens utan också för att det kan orsaka vibrationer vilket kan vara dumt om du befinner dig nära eller till och med i ett hus (i källare eller liknanden). Det skulle också kunna vara sten nära vatten- eller elledningar där vi inte vill gå loss med sprängning.

En annan metod är att använd snigeldynamit, som är en blandning som hälls i ett borrhål. Blandningen expanderar i hålet och spräcker på så sätt stenen.

Den varianten vi valt är spräckkil. En gammal beprövad metod som använts sedan flera hundra år tillbaka.

Så här fungerar metoden

Så fungerar spräckkil

Metoden fungerar på så sätt att man har en kil som slås ner i ett hål. mellan två bleck. Då fås en stor sprängkraft åt sidorna, och det kan dela väldigt stora stenar, klippor och delar av berg.

Borrhålet är anpassat efter kilen, och det går att spräcka höga stenar även om djupet är begränsat.

Kilen smörjs för att minska friktionen. Det finns också en metod att använda glidpapper för mindre kilar.

För att klyva en större sten sätts flera på rad, och för en mer kontrollerad delning i linje används mindre diameter av spräckkilar.

Våra val av spräckkilar

När vi skulle skaffa kilar tänkte vi skaffa så stora som möjligt utefter , eftersom det vi är ute efter är att dela stenar för att att ta bort dem.

Förr i tiden gjorde man hålen med en handborr som du slår med en handslägga på samtidigt som du vrider den runt.

Hur skall vi borra hål i stenen?

De som arbetar professionellt har förstås en riktig bergborr som är snabb och effektiv, men för oss som bara skall dela en sten då och då är det inget alternativ.

Begränsning blev att försöka hitta ett stenborr som fungerar i den ganska enkla slagborrmaskin/borrhammare vi har. Vi behöver inte ha en professionell slagborr eftersom vi bara borrar borrar i sten och betong då och då.

Maskinen vi har har SDS+ fäste och är på 620W (AEG PN 2200 RX) och klarar stenborr upp till 22 mm, så valet föll på 20 mm borr/spräckkilar för oss.

Det kanske dags att uppgradera maskinen till en något kraftigare, men den fungerar än så länge. Dessutom vore en batteridriven maskin att föredra så att vi kan göra hålen utan att ha tillgång till el.

Egentligen är en maskin med SDS+ nog bara tänkt att borra i betong med, men det fungerar att göra lite hål i sten också.

Det finns också borrhammare med SDS Max fäste som är mer lämpad att borra i sten med, men den används ofta för hål som skall ha större diameter än vad vi gör för att exempelvis borra hål för skruv och plugg.

Vi har skaffat dubbla borr

Ett tips vi läst om är att ha dubbla borr om du skall borra flera hål för spräckkilarna. Borren slits mer när de blir varma, och har du två borr kan du växla mellan hålen så att borret hinner svalna.

Kyler du ner borret med exempelvis vatten sliter du på det.

Fem spräckkilar på 20 mm

Som sagt var valde vi spräckkilar på 20 mm, och där är rekommendationen enligt leverantören att ha 15-20 cm mellan kilarna när de sätts på rad. Med fem kilar betyder det att vi skulle kunna dela en sten på strax över en meter, vilket är mer än nog. Blir så stora stenar kallar vi nog in experthjälp.

Krävs flera spräckkilar borras flera hål, och blecken sätts i sprängriktningen.

Borrdjupet beror på kilarna och för de kilar på 20 mm vi har så skall det borras hål som är 12 cm djupa.

Rensa hålet och smörj kilarna

För att kilarna inte skall bottna i hålet du borrat så är det idé att rensa ur det. Det kan göras med en cykelpump som blåser rent hålet. Sätt en slang till cykelpumpen så kommer du ner i hålet och så kommer du en bit ifrån när stendammet blåser upp.

När du skall börja slå ner kilarna så se till att smörja dem med fett eller har glidpapper så att friktionen minskas.

Sedan slår du ner kilen med en handslägga.

Kilarna vi skaffat har en gummiring som håller ihop blecken med kilarna.

Nora provar våra nya spräckkilar

När kilarna kom till Sundhult och Nora sett dokumentären nedan blev hon riktigt sugen på att se om hon kunde dela en sten på egen hand.

Hon hämtade en lämplig sten med en cykelkärra och körde upp till gården och plockade fram all nödvändig utrustning och satte igång.

Som du ser på filmen var det inget större problem för henne att spräcka stenen.

Nu har vi en stenspräckare på gården, och vi får se om vi andra får prova på det någon dag. 🙂

Smeden och stenen

Den som är intresserad av lite historia kan titta på den här fina dokumentären som visar vilka verktyg som använts för att spräcka sten.

Det är smeden Sten Börjesson som visar hur redskapen tillverkas och hur de används för att dela stenarna.

Nu går vi plötsligt runt och ser alla dessa kilhål i stenblock i stenar i grunder, matkällare och annat och fascineras över den här metoden att spräcka stenar.