Elbilen Tesla Model 3 LR AWD perfekt för landsbygden

Vår Tesla Model 3 LR AWD fyller fyra år!

Nu har vi haft vår Tesla Model 3 LR AWD i fyra år, och kört elbil sedan i oktober 2016. Christian har sammanfattat våra elbilserfarenheter i en film, och här får du lite extra information om du är extra nyfiken.

11 890 mil på fyra år

Sedan 12:e mars 2020 har vi kört 11 890 mil med vår Tesla, och sedan i maj 2021 har vi en siffra från bilen som visar att den dragit 1,65 kWh/mil. Den inkluderar alla körningar sedan dess. Året om i alla olika väder, med och utan släp etc.

Varför blev det en Tesla efter Nissan?

Nissan Leaf 40 kWh Tekna

Efter att ha leasat en Nissan Leaf i två år ville vi ha en bil med dragkrok, men då, hösten 2018 var utbudet väldigt dåligt när det gällde elbilar med dragkrok.

De som var utrustade med dragkrok hade antingen en väldigt låg dragvikt eller ett väldigt högt pris, vilket gjorde dem ointressanta för oss.

Det slutade med att vi valde att leasa en andra Nissan Leaf i väntan på att elbilsmarknaden skulle få mogna lite till, och med förhoppningen att det skulle dyka upp attraktiva alternativ.

Efter det året stod vi och skulle välja en elbil med dragkrok, och då var det nästan bara Tesla Model 3 som var ett alternativ.

Men skulle vi ha råd med en Tesla?

Vi valde att ha råd med en Tesla

Svaret blev ”Ja!”

Vi berättade i en artikel med den lite provocerande rubriken ”Vi valde att ha råd med en Tesla” om hur vi kom fram till det. Ett beslut som vi är glada att vi tog, för det har fungerat så bra.

Tesla Model 3 SR+

Faktum är att i den artikeln så tittade vi på den billigaste versionen, vilket ändrades när det till slut blev dags för köp. Då valde vi att gå upp till den fyrhjulsdrivna modellen, med lite större batteri.

Nu fyra år senare efter att vi hämtade bilen kan vi göra en del sammanfattningar och se om det vi trodde då stämmer med hur det blev.

Laddnätverket en uppenbar skillnad

Var Tesla model 3 LR AWD laddar för hemresan vid Grums

En av de första sakerna som slog oss var att det blev helt andra laddmöjligheter när vi fick tillgång till Tesla Superchargers.

Dessutom hur smidigt som helst att bara svänga in och plugga i laddkontakten för att laddningen skulle starta. Bilen och laddaren kommunicerar och kostnaden dras via Tesla-kontot så det behövs varken kort eller app för att sätta igång laddningen.

Under dessa fyra åren har antalet laddplatser ökat i rasande takt, både från Tesla och andra laddoperatörer, även om det är den största ökningen märks på alla nya laddstationer Tesla öppnat under denna tid.

Dessutom har Tesla gjort det möjligt för alla elbilsmärken att ladda på Supercharger, vilket inte var fallet när vi skaffade bilen. Det här är något vi tycker är riktigt bra, eftersom Tesla har så många laddplatser vid varje station. Då är det bra att någon använder dem så att Tesla kan få in pengar att investera i ännu fler laddplatser med bättre kapacitet.

Att köra Tesla är en ny upplevelse

Även om vi trodde att det skulle vara lite skillnad mellan att köra en Tesla Model 3 och en Nissan Leaf så anade vi inte att skillnaden skulle bli så stor.

Det är en helt annan upplevelse att köra en Tesla, och en del i det är den smidiga och friktionsfria laddningen. Utanför Tesla Supercharger är det en app som gäller, som ofta är lite strulig att få igång, och dessutom kan det ofta krångla att få appen att snacka med laddstolpen.

Det har blivit bättre, där Kempowers infrastruktur nog är den allra smidigaste. Några laddoperatörer kör med den hårdvaran, och de gånger vi testat den har det fungerat väldigt smidigt.

OTA ger oss en bättre och bättre bil

En annan del i upplevelse är Over-The-Air (OTA) uppdateringen av programvaran i bilen, som gjort bilen till en bättre bil än den vi hämtade ut i mars 2020.

Bland annat har gränssnittet på pekskärmen förändrats och blivit bättre och bättre.

Förresten fungerar det alldeles utmärkt att ha skärmen i mitten. Det är väldigt sällan som du behöver trycka på funktioner där. När det behöver göras är det ofta efter att ha tryckt på någon knapp på ratten, eller längst till vänster på skärmen som i sin tur visar en ny vy med aktuella knappar nära och som är lätt att få rätt funktion från.

En annorlunda bil på många sätt

Tesla är en annorlunda bil på flera sätt. Som läget för djur i bilen, där det går att ställa in temperaturen så att bilen inte blir varken för varm eller kall om du lämnar ett husdjur i bilen.

Ett annat exempel är campingläget, som vi testade när vi var på en kurs på Ridgedale, där vi sov fem nätter i bilen.

Hanna och Christian sover i sin Tesla Model 3

I campingläget så håller bilen temperaturen och AC:n ser även till så luften inte blir fuktig.

Hur är det med batteridegraderingen?

Vi kör med släp till Ängelholm

Sedan i april 2023 har vi använt oss av en tredjepartsapp för att samla in data från bilen. Appen heter Tessie och ger data om laddning, körsträckor, förbrukning och mycket mer som du kan ladda ner som CSV-filer och analysera mer.

Det är delar av den data som används som grund i filmen om de fyra första åren.

Bland annat så finns det en funktion som ger en indikation på batteridegraderingen. Den är på intet sätt någon exakt siffra, men ger ett hum om hur det ligger till.

Den använder sig av BMS, batteriövervakningssystemet, för att samla data. För varje laddning över 5 kW samlas görs en analys som sedan över tid ger ett värde.

Så för perioden 19 april 2023 till 12 mars 2024 säger appen att batteridegraderingen för vårt batteri är 6,4 %, vilket betyder att 93,6 % av batteriets ursprungliga finns tillgängligt. I tredjepartsappen presenteras batteridegraderingen såhär:

Batteridegradering Tesla Model 3 LR AWD 14 mars 2024

Eftersom det är många som använder sig av denna tredjepartsapp kan data som samlas in jämföras med andra bilar som har samma konfiguration, vilket ger en god bild på batteridegraderingen jämfört med de bilarna.

Batteridegradering jämfört med andra Tesla Model 3 LR AWD 14 mars 2024

De blå punkterna är de olika mätningarna av batterikapaciteten i vår bil. Där kan du se att det inte är ett exakt värde, utan fluktuerar över tid. Dock kan vi se trenden och jämför med den lila linjen som visar snittet med alla andra bilar med samma konfiguration.

Det går att kalibrera BMS och få den att mäta bättre genom att gå ner under 10% på batteriet, och låta den vara lägre i minst en timme. Därefter laddas bilen till 100%, och skall laddas till den slutar att ta laddning. Det kan vara så att det tar uppemot en timme efter att den visar 100%. Det här balanserar battericellerna och ger mer exakta värden på batterikapaciteten. Ibland kan kalibreringsproceduren behöva upprepas ett antal gånger.

Lite mer om snabbladdningarna

I filmen berättar Christian lite om snabbladdningarna som gjorts sedan 19:e april 2023 fram till 12:e mars 2024.

Plockar vi ut data för snabbladdningarna ur tredjepartsappen ser det ut så här:

Snabbladdningar gjorda 19 april 2023 till 12 mars 2024.png

Precis som det berättas i filmen är det sex laddningar på Tesla Supercharger, och en på en snabbladdare i Borås vid VW, där en finsk laddoperatör har en laddare. Den laddningen betalde vi 100,75 kr för. En ovanligt dyr laddning.

Laddning vid Tesla Supercharger

Generellt har Tesla haft mycket bra prissättning för snabbladdning. Priset kan variera beroende på tid och beläggning på en laddstation för att bättre fördela bilarna mellan olika laddstationer. Du kan se priset i bilen så du kan välja de som är något billigare. Smart av Tesla tycker vi.

Ett tränat öga ser också att en av Supercharger-laddningarna kostade 0 kr, och detta för att det var 10-årsjubileum för Tesla Superchagers, och den dagen bjöd Tesla på laddningen. I annat fall hade Hanna, som var på REKO-ring i Falkenberg den kvällen, hoppat över laddningen. Som du ser hade bilen redan 58% laddning, så det var bara en okynnesladdning.

Något om hemmaladdningen

Vår hemmaladdare är en Zappi som vi har egna flera artiklar om på vår blogg, och en film om du föredrar det.

Om vi skall skriva några ord om hemmaladdningen för perioden 19:e april till 12:e mars så kan vi visa några bilder från tredjepartsappen så du kan se hur det ser ut.

Först ut en bild på de nio senaste laddningarna:

Exempel på hemmaladdning mars 2024

Kanske reagerar du på laddningen den 10 mars, vilket är en söndag. då har inte bilen använts, men eftersom den är inkopplad ser den till att hålla laddningen till 80% som den är inställd på,

Laddningen den 6:e mars kommer sig av att Hanna jobbade i Halmstad dagen innan, med en del motorvägskörning eftersom hon körde om Falkenberg för att lämna av vid gymnasieskolan.

De tillfällen då vi laddat som mest har det sett ut så här:

Mest tillförda energin 19 april 2023 till 12 mars 2024.png

Exempel på en av långresorna

En av de längre resorna vi gjorde den här perioden var till Betesutbytet i Gökhem utanför Falköping, där vi bland annat fick träffa Allen Williams och lär oss mycket intressanta saker om att sköta om betesmarker.

Eftersom vi visste att det skulle bli en längre resa så laddade vi bilen till 100% inför avfärden. När vi kom hem igen hade vi 29% kvar i batteriet.

Elbilsresan till Betesutbytet 2023

Alltså borde vi klarat oss med 80% laddning för dessa 30,93 milen. Det var en hel del våta vägbanor, speciellt på hemvägen minns jag, så med de förutsättningarna med vind, våta vägbanor, temperatur och så vidare så borde vi kunnat köra omkring 43,6 mil. Som så ofta är det snarare blåsan eller hungern som är den begränsande faktorn snarare än mängden mil i batteriet. När vi stannar för underhåll av oss själva så kan vi passa på att ladda bilen också.

Förresten, så fort jag kan kom hem 22:58 så gav jag mig ut på min promenad för att hinna innan midnatt, vilket jag misslyckades med 10-12 minuter.

Nu har du fått extra information

Nu har du som sett filmen också fått djupare information och fått se mer om hur vårt elbilsåkande ser ut.

Det som du skall tänka på är att det varje bil och individ har sina förutsättningar så det kommer se olika ut för alla. Det du kan använda det vi presenterar här till är att skaffa dig en rimlig bild från någon som faktiskt kör elbil på landsbygden.

Vi sammanfattar det med att det fortsatt kommer vara elbil som gäller i Sundhult, för vi är väldigt nöjda med hur det fungerat.