Ett rum av mingel

Min snabba förklaring till vad Twitter är sammanfattas i frasen Ett rum av mingel. Men det är inte vilket rum som helst, och inte vilket mingel som helst.

Det här är Twitter

Är detta ditt Twitter-mingel? Foto: Tobias Björkgren CC by-nc-nd

Jag vill jämföra Twitter med ett rum. Ett rum som du bestämmer när du vill besöka. I rummet finns en massa folk som går runt och pratar. Du hör allt vad det talas om, och när du helst vill kan du bryta in och delta i ett samtal.

Du skulle kunna ställa en fråga rakt ut i rummet, och jag lovar att du kommer bli förvånad över hur många som vänder sig mot dig, och gör sitt bästa för att hjälpa dig besvara din fråga.

Är det väldigt mycket folk i rummet, kan du se till att placera dem i olika delar av rummet, så att du bättre höra vad de säger. Du kan också be alla att bara prata om ett visst ämne, så du slipper höra allt kallprat runt om.

Det är så här jag vill beskriva Twitter i stort, och jag återkommer till dessa beskrivningar.

Hur intressant är ditt rum?

Nu är det dags att bryta ner den generella beskrivningarna till faktiskt och praktiskt twittrande. Rummet jag talar om är ditt Twitter-flöde. Skriver någon som du följer ett inlägg på Twitter kommer det att dyka upp i ditt flöde. Följer du bara mig kommer du bara att se mina inlägg. Följer du tio personer kommer du att se alla dessa personers inlägg. Det är alltå du som bestämmer hur många som kommer finnas i ditt rum. Du bestämmer i stort själv vilka som kommer att finnas där inne. Det säger sig självt att det inte är så intressant om du bara har mig inne i ditt rum. Det är sannolikt inte så intressant att ha tio personer heller. Nä, det är inte förrän du har mycket folk där inne som det börjar bli riktigt spännande. Mest spännande blir det om du kanske inte känner alla, utan de är nya personer med nya idéer och infallsvinklar som går runt och pratar. Det är också en god idé att hitta personer som pratar om ämnen du finner intressanta.

Dessutom finns det officiella personer som pratar för företag och organisationer. Där kan stå en person från Eko-nyheterna och förmedla senaste nytt, eller Krismyndigheten som berättar om händelser. Bli inte överraskad om du hittar politikern Göran Hägglund i ditt rum, rapparen Petter eller någon annan kändis. Kom ihåg att du själv bestämmer vilka som skall finna i just ditt rum.

Nästa avsnitt: Vem pratar jag med?

Alla avsnitten:

Fler bilder av Tobias Björkgren hittar du på hans Flickr-sida.