Hur kan jag välja vad jag skall lyssna på?

Om jag väljare att följa alla så blir det bara ett brus, jag kommer inte se någonting. Jag kommer inte ha tid att läsa allt!

Det stämmer. Man behöver inte läsa allt. Twitter är rummet där minglet pågår, och du väljer när du stiger in i rummet och lyssnar vad de andra har att säga. Du behöver inte ens prata själv, utan du kan välja att bara finnas där passivt och lyssna på andra intressanta personer.

Bevaka ämnen

Fast det är klart. Om alla kacklar om allt möjligt, och det mest är skitsnack kan det tyckas svårt att hitta det intressanta. Det finns hjälp för det också. Exempelvis finns det hashtag, eller som vi brukar benämna det på svenska;  staket eller fyrkant. Alltså tecknet # som man skriver framför en samlingsterm. Då kan du genom att göra en sökning på den termen plocka ut de inlägg som gjorts på Twitter. Du kan exempelvis göra en sökning på #svpol vilket kommer visa dig tweets som handlar om svensk politik. En hashtag som många svenskar har en sparad sökning på är #svpt, som betyder svenskar på Twitter, som man adresserar när man vill nå många svenskar med en tweet.

En annan bra hashtag är #ffse. Det betyder follow friday Sweden. Ser du personer som får en #ffse så rekommenderar den som skickat tweet att du skall följa den personen. Detta görs på fredagar, och därav ff, som i follow friday. Jag har en egen stående #ffse-lista där jag rekommenderar personer att följa. Många ger inte #ffse för de menar att alla de följer borde få en. Jag ser det som en start för nya att hitta till personer, för i början är man inte lika öppen med att följa nya. Det tar ett tag innan man inser att man kan befolka sitt rum, och i början kan det vara bra med lite tipspå personer för att komma igång.

Vem bestämmer vilken hashtag som skall användas?

Det gör vi. Vi som använder Twitter. Det står vem som helst fritt att komma på en hashtag. Du kommer se att det finns massor av olika, och vissa består av flera ord som är sammandragna till en lång följd av bokstäver. Har något inte gått som man tänkt sig skriverkan man tillexempel skriva #fail och skriver man en tweet om vad som händer i tv-programmet På spåret kan man använda #påspåret.

Ofta kan man se i hashtagen #svpt vilken hashtag som används för någon händelse, tv-program eller ämnesområde. Dessutom ser du vad  de som du följer använder för hashtag och upptäcker på så sätt ämnen du kan bevaka på twitter.

Förresten är det ganska roligt att ha igång Twitter när det pågår ett tv-program eller sportevenemang eller liknande. Är det Vinterstudion på Svt finns säkert hashtagen #vinterstudion, där de som sitter och tittar på programmet kan kommentera den idrottsliga insatsen, programledarnas kläder och till och med ha en konversation med studion via Twitter.

Placera personerna i ditt rum i listor

En annan sak man kan göra för att få lite ordning i sitt rum är att skapa listor. På en lista kan du placera personer du vill följa lite extra, eller skapa en lista för ett speciellt ämnesområde.

Exempel på lista är att placera personer som du verkligen vill läsa alla Tweets av. Tänk dig att du följer 400 Twitter-konton, och du för att hinna se och läsa alla tweets från 10 av de som du är mest intresserade skapar en VIP-lista. Då kan du sedan titta i den listan för att slippa gå genom alla 400 kontons tweets.

Jag har flera listor baserade på ämnesområden, exempelvis en för nyheter där jag placerat Twitter-konton som förser mig med nyheter. Titta gärna in på några av mina samlade Twitter-listor för att få en uppfattning om hur man kan skapa listor.

Nästa avsnitt: Vad menar dem när de skriver det här?

Alla avsnitten: