Vem pratar jag med?

Vem är det egentligen jag pratar med i mitt rum? Vem lyssnar på det jag säger? Hur vet jag att det är mig de pratar med?

Hur vet jag vem jag pratar med i minglet? Foto: Johan Lange CC by

För att få förståelse om vem man pratar med börjar jag med att förklara hur man tilltalar någon i rummet. Varje person, eller konto, har ett eget användarnamn. Det kan vara smart att tänka över vilket Twitter-alias, kontonamn, man väljer att ha på Twitter. Jag valde Sundhult som namn, för jag är känd på en del andra forum under det namnet. Först hade jag tänkt ha ChristianDahlqvist, för det är vad jag heter, men det var för långt. Ditt namn blir din identitet, så välj ett namn som känns bra.

Att tilltala någon

För att tala till någon annan på Twitter skriver man ett snabel-a innan Twitter-namnet. Min bror har heter @NiklasDahlqvist på Twitter.  Tänk er att jag vill fråga Niklas vilken app han använder i sin mobiltelefon. Då skriver jag så här:

@NiklasDahlqvist Vilken app använder du i mobiltelefonen när du Twittrar?

Niklas kommer upptäcka detta som en mention i sin Twitter-applikation. Oftast använder man någon typ av program i på sin dator eller i sin mobil telefon för att skriva och läsa Twitter. Man kan skriva och läsa direkt från Twitters webbsida, men det underlättar att använda någon form av programvara.

Att svara någon

Niklas upptäcker alltså att jag har skrivit en ett meddelande, en tweet, direkt till honom. Han svarar, gör reply, på meddelandet:

@sundhult Jag använder DroidDeck, TweetDeck för Android.

Då får jag upp det som en mention hos mig, och jag ser att @NiklasDahlqvist har svarat på min fråga.

Att svara flera

Både jag och @NiklasDahlqvist följs av @kottkrig och ser frågan jag ställt till @NiklasDahlqvist. Eftersom han gillar en annan app bättre kan han svara oss båda samtidigt:

@sundhult Jag tycker att Seesmic for Android känns bättre. Jag har testat båda. /@NiklasDahlqvist

Här väljer @kottkrig att svara mig direkt, men vill uppmärksamma @NiklasDahlqvist på svaret. Därför har han lagt till hans namn sist i tweeten. @kottkrig skulle också kunnat välja att skriva båda namnen först i tweeten. Så fort ett Twitter-namn, med det inledande snabel-a:et, kommer den personen att få en mention hos sig.

Här en del av nyttan med Twitter. Jag får svar av en person som stigit in i rummet och överhört diskussionen jag och @NiklasDahlqvist.  Det skull lika gärna ha varit du som upptäckte en fråga i ditt rum som du kunde hjälpa till att besvara. Gör det, och du kommer märka att det uppskattas. I mitt fall tackar jag givetvis @kottkrig för tipset om Seesmic.

@kottkrig Tackar för tipset!

Jag såg inte den tweeten

@HannaDahlqvist såg konverstionen mellan mig och @NiklasDahlqvist, men inte den mellan mig och @kottkrig. Det beror på att hon inte följer @kottkrig, och att min tweet började med hans Twitter-alias. Hon skulle kunna gå in på min Twitter-sida och se den där, men hon ser den inte i sitt egna flöde, även om hon följer mig.

Skicka vidare

Eftersom jag uppskattade @kottkrig s svar vill jag dela med mig av det, jag gör då en retweet. En retweet förkortas RT. Då kommer @HannaDahlqvist se det i sitt flöde.

RT @kottkrig: @sundhult Jag tycker att Seesmic for Android känns bättre. Jag har testat båda. /@NiklasDahlqvist

Om någon annan i mitt flöde också tycker om det tipset kan denne också göra RT. Då visas det för den personens alla följare, och då sprider sig tipset snabbt till andra Twitter-användare.

Det är en annan nytta med twitter. Läser jag något bra ser jag till att dela med mig av det, och då får bra saker stor spridning.

Ta in intressanta personer i mitt rum

När @HannaDahlqvist såg tipset från @kottkrig tyckte hon det var bra. Nu kan hon gå in och titta på hans profil för att se om det är en person hon vill ha med i sitt rum.

I sin profil har @kottkrig en Bio där han på 140 tecken berättar om sig själv. Tycker @HannaDahlqvist den är intressant väljer hon att följa honom. Tänk på att andra kommer titta på din profil för att ta reda på du är intressant att följa.

@HannaDahlqvist kan också undersöka vilka @kottkrig följer, och om hon hittar intressanta personer där väljer hon givetvis att följa dessa också.

Privata meddelande

Man kan skicka privata meddelande som inga andra ser, det kallas direct message eller DM. Ett privatmeddelande inleds med ett D innan Twitter-alias. Då kommer den personen att få meddelandet i sin privata inkorg.

Nästa avsnitt: Hur kan jag välja vad jag skall lyssna på?

Alla avsnitten:

Fler bilder av Johan Lange hittar du på hans Flickr-sida.