Hanna och Christian sover i sin Tesla Model 3

Sova i Tesla Model 3

I augusti var vi (Hanna & Christian) på en crash course i regenerativt lantbruk på Ridgedale Farm, strax utanför Sunne i Värmland. Boende på kursen fick du ordna själv, och det fanns plats för att exempelvis slå upp ett tält.

Vi valde dock ett annat sätt, nämligen att sova i vår Tesla Model 3 LR AWD, vilket fungerade fantastiskt bra.

Hanna och Christian sover i sin Tesla Model 3.jpeg

Det finurliga med en Tesla Model 3 är att den har ett speciellt campingläge, eller Camp Mode. Som du ser på skärmen visas en lägereld utanför ett tält, vilket indikerar att bilen befinner sig i camping läget.

Klimatanläggning är igång hela natten

Här är elbilen perfekt. I och med att alla system drivs på el behöver ingen bullrig förbränningsmotor vara igång och släppa ut avgaser. Tack vare energin i batteriet kan vi reglera temperatur och ventilation så det passar oss.

Vår Tesla Model 3 står parkerad på Top Field på Ridgedale Farm

Det finns ett helt automatiskt läge, men det kan dra en hel del energi. Vi valde att själva ställa fläkten på lägsta hastighet och sätta en behaglig temperatur.

Vi sov i bilen under fem nätter, och kontrollerade hur mycket energi det drog för varje natt.

DagFörbrukning
i procent
Temperatur
kväll-morgon
19 augusti3%18-14°C
20 augusti4%17-15°C
21 augusti3%19-15°C
22 augusti7%16-14°C
23 augusti7%11-11°C

De två sista nätterna var det lite kyligare ute och vi justerade klimatanläggningen lite för att få bättre förhållanden i kupén.

Men totalt tog det alltså 24% av batteriet. Vi kom dit med 88% och första dagen råkade vi sätta igång klimatanläggningen manuellt när vi lämnade bilen på morgonen, och under förmiddagssolen gjorde bilen allt för att hålla kupén behaglig, så det drog några procent i onödan.

På morgonen när vi steg upp körde vi klimatanläggningen en stund för att se till att all kondens och fukt försvann.

När vi skulle åka hem igen hade vi 41% redo att ta oss vidare på äventyren, vilket motsvarar cirka 31 kW, och skulle ta oss typ 20 mil.

Vi tryckte in en madrass från Jysk

Hur sov vi då?

Jo det gjorde vi i bagaget med nedfällt baksäte.

Plus F60 Dreamzone madrass i vår Tesla Model 3

Det finns speciella madrasser väl anpassade till bilen, men de brukar vara ganska dyra. Eftersom vi inte planerat att campa speciellt frekvent valde vi att köpa en madrass från Jysk, som heter Plus F60 Dreamzone 120×200 cm som kostade oss 1 500 kr.

Den är inte anpassad och utskuren för hjulhusen som de dyrare madrasserna, och vi brydde oss inte om att göra det denna gång utan knökade bara in den. Det stal lite utrymme på bredden. Planerar du att sova mer i bilen rekommenderar vi att du anpassar den efter bagaget.

Plus F60 Dreamzone madrass i vår Tesla Model 3 sett innefrån bilen

Vi fällde bara baksätet vilket gav en lite lutning för överkroppen. De riktigt inbitna Tesla-camparna tar bort sittdynan också, genom att skruva loss den och lossa försiktigt på kontaktdon för sätesvärmen .

Visst kanske vi kanade ner lite, men det var inget som vi brydde oss mycket om.

Gardiner för insyn och mörkläggning

Vi fixade också en lågbudgetvariant av gardiner runt rutorna på bilen. Testmat har en variant som du kan köpa, men vi behövde något snabbt och kvickt. Vi stannade helt enkelt till vid Biltema och köpte sugpropar (artnr 37-280) och fronttyg för högtalare (arter 31-402) som vi vek dubbelt och fäste i sugpropparna med klädnypor eller gardinnypor.

Gardiner runt fönstren på Tesla Model 3

För framrutan användes solskydden för att fästa tyget i överkant, vilket du kan se på första bilden på sidan.

Glastaket är så tonat att det inte behövde täckas, och de är rätt mäktigt kunna titta på stjärnorna på natten och en blå himmel när du vaknar.

Vad gjorde ni av packningen då?

Vi la ut madrassen redan hemma i Sundhult. Packning kunde vi ha i frunken (alltså bagageutrymmet framtill på bilen) ett utrymme under bagagerumsgolvet (här finns ingen bränsletank som tar plats) och på golvet vid baksätet.

Kabinväska i frun

Fördelen med att inte skruva loss sittdynan är att det finns plats på golvet framför baksätet, där annars sittdynan skulle tagit upp plats. Nu kunde vi har våra skor och stövlar där. Att det är en elbil betyder också att golvet är helt plant, eftersom det inte behövs någon kardantunnel.

Sov ni gott?

Hur fungerade det då att sova i bilen? Sov vi gott?

Det var ungefär 29 år sedan vi sov i bil senast, så visst ställde vi oss frågan hur det här skulle gå.

Jodå, det fungerade alldeles utmärkt och vi sov bra. Det är idé att skära ut madrassen om man skall sova i bilen oftare så att det blir bättre plats för benen och lättare för båda att ligga rakt.

Men det fungerade väldigt bra att sova, så det kan nog bli fler gånger.