Raspberry Pi med 1-wiregränssnitt

1-wirenätverk

 Raspberry Pi med 1-wiregränssnittI Sundhult har vi ett 1-wirenätverk, vars främsta uppgift är att mäta temperaturer. På dessa sidor beskrivs vad ett 1-wirenätverk är, hur det kan användas och hur man kan bygga ett eget nätverk.

Vad finns att hitta här?

På denna start sidan finns det mer allmänna beskrivningar på 1-wirenätverk och Raspberry Pi. Letar du efter något mer specifikt kan du prova någon av dessa inläggen:

Om du saknar något, berätta det gärna, så lägger vi till det på sidan.

Vad är 1-wire

1-wire är ett nätverk av  Dallas Semiconductor. Nätverket kan bestå av en rad olika typer av enheter, som temperatursensorer, digitala in och ut gångar, digital till analogomvandlare som det går att bygga massor av olika mät- och reglersystem av. 1-wirenätverket kräver en dator eller något annat som nätet är kopplat till. I Sundhult är det en liten dator som heter Raspberry Pi som får agera mätserver. Här följer lite beskrivningar om hur nätet byggts, vilka delar som ingår och hur det ser ut i Sundhult.

Vad är en Raspberry?

Eftersom detta är hjärnan i systemet börjar vi med en genomgång av den här lilla datorn. Raspberry Pi är alltså en liten dator, och det intressanta i det här fallet är att den är lite, ganska strömsnål och har möjlighet att expanderas med ett gränssnitt mot 1-wire. Datorns ”hårddisk” utgörs av ett SD-kort som allting körs ifrån. I vårt fall har vi faktiskt tre Raspberries beroende på att det finns mätnätverk i tre olika hus som kopplas ihop med trådlöst nätverk. På en används ett USB-gränssnitt till 1-wirenätverket, medan de andra två har en adapter som sätts direkti  Raspberryn. Allt detta beskrivs närmare sedan.

Vad är 1-wire?

I den här videon visar jag några olika typer av sensorer och delar som kan kopplas till ett 1-wirenätverk: I Sundhult är det främst temperaturer som kopplas in, men jag kommer beskriva exempel på att läsa av en digital signal, rökgastemperatur och beskriva lite hur om en display vi kopplat till.

Var köper jag Raspberry Pi och 1-wireprylar?

De Raspberry Pi som vi har är köpta från m.nu, där också alla 1-wirekomponenter är inköpta.