Tobias Andreasson på Snärsbo Skogstjänst visar upp sina hästar som arbetar i skogen 1

Jord- & skogsdag i Älekulla 2024

Här är lite anteckningar för dig som varit med på Jord- & skogsdagen på Lillegård Fårfarm i Älekulla den 14 september 2024.

Ett stort tack till Anders Wilkes och hans familj för gästfriheten att ta emot ett sådant här evenemang på sin gård.

Visst är det en fantastisk liten gård där strax utanför Älekulla? Den här filmen ger lite av den känsla som gården och dess verksamhet ger.

Vi i Sundhult vill också passa på att tacka Mjöbäcks Sparbank, TRIVAB och Skogsbyrån Sjuhärad för att vi fick vara en del av dagen.

Den annorlunda skogen

Tobias Andreasson på Snärsbo Skogstjänst visar upp sina hästar som arbetar i skogen 1

Visst var det häftigt att se Tobias hantera hästarna i skogen? Det går helt klart att göra annorlunda i skogen. Ny teknik kombinerat med det äldre.

Hydraulkranen på en genomtänkt griplastarvagn i kombination med naturliga hästkrafter som går på biobränsle som drar vagnen.

Galet häftigt!

Tobias Andreasson på Snärsbo Skogstjänst visar upp sina hästar som arbetar i skogen med griplastarvagnen

Anders är själv med och utmanar det gängse tankesättet kring att bedriva skogsbruk, främst för den självverksamme skogsägaren som är väldigt mån om som sin skog.

Det har han berättat för oss i den här filmen:

För oss väcker det tankar om hur vi bättre kan ta till vara det vi har i vår skog, och hur vi kan sköta den med mindre insatser och bättre resultat.

Det samtidigt som skogen som resurs mår bättre.

Vi har faktiskt skaffat ett bandsågverk för att förädla den egna skogen. Vi har också genom det blivit en av resurserna i bygden genom att andra kan få hjälp att ta hand om det skogsindustrin inte är lika intresserade av att förädla.

Nu gör vi virke av vindfällen eller det som är udda träd och trädslag för skogsindustrin och skapar ett högre värde för skogsägaren.

Just det där med att skapa fler ben för den småskaliga gården är en viktig del.

Dels av de resurser som landskapet kan ge i form av skog, odlingar och djur, samtidigt som att det idag, tack vare den teknik vi har, går att kombinera med nästan vilken annan ”vanlig” verksamhet som helst.

Internet ger möjlighet att sudda ut det tvingande att finnas på en specifik geografisk plats och möjlighet att hitta och hålla kontakten med de som är intresserade av den tjänst eller produkt du vill arbete med.

Vi ger de här 7 tipsen för den som vill skapa en mer lönsam småskalig gård.

Något vi återkommer till hela tiden här är att se landskapet som resurs, minska insatsmedel och undvika att binda för mycket kapital i infrastruktur. Det här är något som är en röd tråd genom en sådan dag som denna, att du ska göra ett bättre resultat med de resurser du redan har.

Allt börjar med marken du står på.

Matjorden.

Allt från de grönsaksodlingar som är Anders huvudsakliga inkomstström på Lillegård Fårfarm, till den skog han pysslar om och betet till fåren & korna har sin grund i jorden allt finns på.

Anders Wilkes på Lillegård Fårfarm har lagt upp grönsaker till försäljning vid sin gårdsbutik.

Kan Anders få matjorden att bli bättre och bättre får han mer grönsaker att sälja, skogen kommer växa mer och kan avverkas för att sälja och med mer bete kan han hålla fler får och kor som ger mer kött att sälja.

Gör han det med lägre kostnader genom minskade insatsmedel och använder bättre och billigare redskap blir det en bra ekonomisk avkastning också.

Hur katten får Anders bättre och bättre matjord då?

Regenerativt lantbruk är lösningen!

Eftersom Anders var så upptagen med att pyssla om alla som kom till gården denna dag så fick vi frågan om vi kunde berätta hur det går till, för Anders känner till att vi arbetar efter samma tankar.

Till saken hör att det spelar ingen roll var du bor, i vilken klimatzon din gård ligger eller vad du har för marker, samma grundprinciper gäller överallt.

Visst kan det vara skillnad på om ditt största fokus är att odla grönsaker, sköta om skogen eller ha djur.

Det är en välfungerande matjord som är nyckeln oavsett.

Vi i Sundhult och Anders arbetar enligt det som kallas regenerativt lantbruk.

Här har du en beskrivning av vad som menas med regenerativt lantbruk.

Vill du dyka lite djupare i det kan du läsa våra artiklar om regenerativt lantbruk med fler matnyttiga beskrivningar om vad det är, varför du borde fundera på att testa det, hur du kan göra och hur du kan se att du rör dig åt rätt håll.

Vattnet visar dig vägen

Själva tycker vi att detta relativt enkla jordexperimentet talar för sig själv, och om du tyckte samma sak och skulle vilja visa det för någon annan så kan du visa eller dela den här filmen:

Här är ett annat test som visar hur en aggregerad jord med mycket biologisk aktivitet i håller ihop jorden i klumpar, med en jord som plöjts och har mindre biologisk aktivitet faller sönder.

Adaptivt rotationsbete i fållor

En sak vi pratade lite extra om vid vår station var adaptivt rotationsbete i fållor, för att stimulera betet så matjorden förbättras och biodiversiteten ökar, vilket ger fler örter & växter som kan ta upp mer näring & mineraler och som djuren, eller människor för delen, får i sig när de äter det.

Det gör att djur, och människor, liksom växterna själva får bättre hälsa, blir friskare och därmed blir friskare.

Då gäller det att skapa lagom stora fållor för betesdjuren, flytta dem innan de betat för länge och för hårt och låta växtligheten återhämta sig.

Inte bara återhämta sig, utan också låta det få vila.

Lyssna mer om när vi berättar om adaptivt rotationsbete i fållor här:

Vinterbetning med balar

Vi berättade också om effekten av vinterbetning med balar hos oss, och att det adaptiva rotationsbetet i fållor förra året gjorde så att vår tjurflock kunde beta fram till den 3:e januari då de fick sin första ensilagebal med grovfoder.

Det har gjort stor skillnad för oss, och vi har kunnat boosta beten och vallar, samtidigt som vi har kunnat trycka undan veketåg.

Anders upplever själv samma sak när han utfodrat i foderhäck som han flyttat efterhand över betet. Han ser också en skillnad i biodiversiteten och växtligheten på de platser han testat detta med sina får och kor.

Vad är ogräs?

Vi ställde frågan vad som är ogräs, och om skräppor är ogräs. En kontroversiell fråga för vissa.

Vi sa att det är människan som bestämt vad de vill skall växa på en plats, och därmed också vad som inte skall växa där och då är ogräs.

Vi har dock sett att olika individer äter olika typer av växter, där ibland skräppor. Tittar du rent näringsmässigt är dessutom så att många arter som vi kallar ogräs är näringsrika, till och med bättre i flera fall än de vi fokuserar på att odla.

Om en växt vill växa på en plats så finns det förutsättningar för den, vilket betyder att vi slipper anstränga oss lika mycket.

Vi tar helt enkelt vara på naturens inneboende kraft.

Sammanfattning

För att sammanfatta kan vi konstatera att en lönsam gård ser sin matjord som en av de allra viktigaste resurserna.

Oavsett om det är en en stor eller småskalig gård.

Lönsamheten ligger i att arbeta smartare och dra nytta naturen som produktionsanläggning för bra matjord. Det fantastiska är att den redan finns där under dina fötter och bara väntar på att få leverera om du som bonde vill det och använder rätt verktyg.

Rätt verktyg är att använda sig av och imitera naturen, och ta hjälp av solen och djuren.

Då kan du minska på dina insatsvaror och troligen begränsa att binda kapital i infrastruktur och på så sätt få ett bättre rörelseresultat.

För att imitera naturen kan du använda dig av regenerativt lantbruk, och vi bjuder på en ingång att börja arbeta med det genom att läsa våra artiklar.

Frågan är hur länge du ska vänta med att börja.
För varje dag du väntar är det troligen så att din matjord mår lite, lite sämre så att din startsträcka blir längre.

Så vad väntar du på?