Jag vill att du ska få ut lite extra av det här föredraget, och därför delar jag med mig av mina anteckningar med fördjupningar här. Du får möjlighet att i lugn och ro dyka djupare i varför vi gör som vi gör i Sundhult och Solskensfarmarna, och förhoppningsvis bli inspirerad att själv ta steg mot dina drömmar.
Lyssna på en podd om föredraget:
Du kan mer än du tror
Det är lätt att vi på landsbygden och som bönder hamnar i ett slags offerroll, där vi tänker att det är andras fel att ”det inte går” att bo på landet eller driva lantbruk på ett lönsamt sätt. Den bilden vill jag ändra på. Mycket av framtiden springer faktiskt ur vårt eget sätt att leva livet på landsbygden – vi är inte maktlösa offer.
Tänk på att sättet som du pratar om landsbygden, den verksamheten du bedriver, och vad du säger om dig själv har stor inverkan.
Framförallt på dig själv!
I stället för att fastna i hinder utanför vår kontroll gäller det att fokusera på det vi kan påverka.
En fråga vid kvarnen

Efter den intensiva och personliga starten på föredraget gick jag över till att berätta om vår egen resa med Solskensfarmarna. Allt började en dag för några år sedan när vi i vänföreningen för Kärnebygd Kvarn & Såg samlades för en av de årliga städdagarna vid kvarnen. När vi gick där och krattade nyslaget gräs kom vår granne Jerry fram till oss och undrade om vi kunde träffas för en fika någon dag framöver.
Jerry visste att vi hade funderat på att skaffa egna djur här i Sundhult, istället för att som tidigare år bara ta in andras kor på sommarbete hos oss. Nu hade han och hans fru själva gått i tankarna om hur de skulle göra med sin lilla koflock.
– Vi har funderat på om vi skulle kunna göra något tillsammans? frågade Jerry.
Det enkla förslaget skulle visa sig bli startskottet på ett äventyr.
En fika under äppelträdet
Dagen efter träffades vi hemma hos Jerry och Margareta för en fika under äppelträdet på deras gård Kvarnlyckan. Det bjöds på blåbärspaj och hemmagjord saft, precis så idylliskt som det låter. Samtalet kom snabbt in på deras framtidsplaner. Jerry och Margareta stod inför att snart pensionera sig och funderade på vad som skulle hända med gården och djuren. Antingen avveckla – sälja av djuren och sluta med lantbruket – eller satsa framåt, skaffa fler djur och bygga upp något nytt kring det.
Det var här vi i Sundhult kom in i bilden. De arrenderade en del betesmark av Skogssällskapet och vi hade egna marker som inte utnyttjades fullt ut. Tänk om vi kunde slå ihop våra resurser? Om vi kunde använda våra betesmarker gemensamt med Jerry och Margaretas marker skulle vi kanske kunna bygga upp något som ingen av oss mäktat med ensam.
Under fikaträdet yttrade Jerry också de numera bevingade orden som kom att prägla hela vår vision framåt. Han förklarade att han ville vara något annat än en “månskensbonde”, alltså en som sköter gården vid sidan av ett annat jobb “under månens sken” på kvällar och nätter, med allt vad det innebär av stress och slit efter en redan lång arbetsdag.
Han ville göra det med sol och glädje i sinnet. Han sa att han vill vara en solskensbonde – en bonde i solsken, med en positiv känsla.
Det där uttalandet blev sedan utgångspunkten för den vision vi tog med oss från fikamötet. Vi kände alla att ja, om vi ska göra detta så ska vi göra det med glädje och på riktigt, inte som ett stressigt sidoprojekt.
Ska vi göra det tillsammans?
Fikan under äppelträdet gav mersmak och vi bestämde oss för att gå vidare. Vi började fundera på hur vi rent praktiskt skulle kunna göra verklighet av idéerna, och kom snabbt fram till att vi nog borde höra oss för om fler grannar i bygden ville vara med. Sagt och gjort – vi kallade till ett möte och ganska snart var vi en handfull personer som diskuterade drömmar och möjligheter.
Rätt omgående kom olika saker upp på tal, som att vara fri tidsmässigt, att kontrollera hela kedjan för det som produceras och att vi gör det i samspel med djur, natur och miljö på ett hållbart sätt för framtiden. De kursiverade nyckelorden ovan har följt med i projektet sedan den dagen. För att känna frihet och undvika att bli alltför uppbundna av tillsynen av djur insåg vi att ett samarbete mellan flera gårdar, där arbetsuppgifterna kan fördelas över tid, är en nödvändighet. Vi insåg också att det var viktigt att alla delar samma vision och har samma inställning kring miljö och hållbarhet. Kontroll över hela produktionskedjan innebär för oss att vi ville leverera direkt till konsument, vilket ger en närhet till kunderna och möjlighet att sprida kunskap om ett hållbart jordbruk.
En sak som är väldigt viktig här är att vi ville gå från att vara månskensbönder till att faktiskt skapa en inkomstström. Det skulle vara ett arbete – inte en hobby. Något vi faktiskt kan leva av. Det blev ett huvudfokus: att bygga något modernt lantbruk som är ekonomiskt bärande, inte bara en självförsörjande fritidssyssla.
Manifest & stadgar
Allt det vi kom fram till tillsammans skrev vi ner i ett manifest, där vi samlade upp de där kursiva nyckelorden och våra gemensamma värderingar. Det manifestet refererar vi sedan till i våra stadgar för företaget, vilket hjälper oss att se till att vårt företag förblir ett företag i bygden för dem som värnar om bygden. Bland annat skrev vi in en klausul att du måste bo i eller ha nära anknytning till bygden (i vårt fall det gamla geografiska begreppet rote) för att få vara andelsägare. På så vis kan inte externa investerare utan lokal förankring ta över och ändra inriktning längre fram.
Vill du läsa vårt manifest och stadgar hittar du dem längst ned på Solskensfarmarnas webbsida (solskensfarmarna.se). Där står i detalj vad vi kommit överens om – men i korthet handlar det om att vi ska ha ”sol i sinnet”, samarbeta, tänka hållbart, låta djuren leva i harmoni med naturen, vara transparenta, ta vara på allas kompetenser, lyfta varandra, möjliggöra att fler kan leva på vad bygden ger och alltid vara öppna och välkomnande. Det är tio punkter som guidar oss i vardagen.
Hur tar du reda på vad du vill?
Arbetet med manifestet fick inspiration från flera olika personer. Bland annat Seth Godin, som har en väldigt bra förmåga att beskriva systemen som vi har omkring oss i vardagen, och vad som är tokigt med dem.
Det gäller allt från skola, företagande, marknadsföring och mycket mer. Han ger helt nya perspektiv, och för mig så visar han på en hel del som skaver i olika delar av samhället.
Om det är något extramaterial från föredraget som du skall lägga din tid på, så är det att se den här presentationen av Seth.
Med inspiration av flera olika smarta personer så arbetade vi efter den målworkshop som Olof Röhlander har med i sin bok ”Det blir alltid som man tänkt sig”.
Du kan ladda ner Olofs version av Målworkshop i tio steg.
En något modifierad version av den som Jim Rohn använde sig av. Det som är spännande här att du kan sätta dig med papper & penna eller vad du nu önskar och lyssna på Jim medan du utför det arbetet.
Det är så vi i Solskensfarmarna, och Sundhult, arbetar för att ta reda på vad vi egentligen vill.
Notera att du hoppar in på film 5 av 9 i en spellista.
5 saker du lyckats med
Övningen börjar med att du skall berätta om fem saker du lyckats med och är stolt över.
Det ger dig en fingervisning av vad du gillar, och när du känt dig nöjd som hjälper dig med hur du kan tänka när du skall blicka framåt.
50 drömmar för framtiden
Därefter var det dags att drömma stort. En rejäl brainstorm av mål och drömmar – 50 saker som du vill uppnå inom de kommande 10 åren.
Här gäller det att släppa loss kreativiteten utan att censurera sig. Stora som små drömmar.
Tanken är att verkligen utforska vad du vill, innan du börjar sålla och planera. Precis som Jim Rohn brukar poängtera: “Om du inte själv bestämmer vad du vill ha, riskerar du att få nöja dig med smulor.”
När listan med 50 drömmar var klar gick ska du gå igenom dem och markera för varje mål hur lång tid det skulle kunna ta att uppnå det – är det ett 1-, 3-, 5- eller 10-årsmål?
På så vis börjar en grov plan ta form. Du upptäcker att vissa saker är kortsiktiga och andra långsiktiga. Det går inte att göra allt på en gång, och vissa saker är mer angelägna än andra. Vissa saker tar helt enkelt längre tid också.
Sätt ett ”varför” bakom målen
Sedan skall du ställa dig den viktigaste frågan:
Varför är det här målet viktigt för mig?
Här kom vi in på Simon Sineks idé om att alltid “börja med varför”. Genom att tydligt formulera varför du vill uppnå något hittar du drivkraften bakom målet. Det där djupare syftet fungerar som bränsle när det senare blir tufft att hålla motivationen uppe. Det är det som är Sineks Gyllene cirkel – att först förstå Varför man gör något, därefter Hur man ska göra det och sist Vad man faktiskt ska göra – istället för tvärtom. Att ha ett starkt varför ger mening åt hur och vad.
Nästa steg är att lyfta blicken och prioritera. Välj ut de viktigaste målen – de som verkligen får det att pirra till i magen – och fokuserade på dem. För varje utvalt mål skall du föreställa dig känslan när målet är uppfyllt.
Ta dig tid att verkligen måla upp bilden: Hur känns det? Var befinner du dig? Vilka är med dig? och skriv det i formen av att du är där, i framtiden, och har uppnått målet.
Genom att beskriva den framtida känslan, helst med målande bilder, blir målet mer påtagligt och motiverande.
Lägg fokus på vad du kan påverka
Det blir lätt att man tycker att man är förbisedd. Inte minst är det många landsbygdsbor som tycker att politiker inte ser och förstår. Många anser att det skall satsas mycket mer på landsbygden.
Ja, landsbygden, förresten. Vem har inte hört den där bonden som klagar över vädret och hur det förstör verksamheten.
Det är då det är dags att påminna sig om att försöka fokusera på det du kan påverka.
Vädret kan du inte påverka.
Du kan förhålla dig till det, och agera utifrån det aktuella läget. Men du kan inte häva regnet, bestämma att det skall vara sol och varmt.
Du kan däremot ta på dig regnkläder eller passa på att göra något inomhus under regnrusket.
Ja, du ska lägga din röst i det allmänna valet för att se till att rätt representanter företräder dig. Å andra sidan är det svårt att påverka det som din politiker arbetar med dagligdags i det politiska hantverket.
Det gäller som sagt att fokusera på vad du faktiskt kan påverka.
Precis som piloten i den här berättelsen:
Innan du tar ett gnälligt uttryck tänk på att fokusera på My business och arbeta utifrån det. an ha fler djur, använda skogen bättre och utveckla mycket annat framöver för att öka inkomsterna. Dessutom har vi från start haft inställningen att vi vill ha mångfald även i vår sysselsättning. Vi vill göra flera olika saker och få ett varierat sätt att tjäna pengar – inte enbart lantbruk. Det är därför vi kombinerar köttproduktion med till exempel vår gårdsbutik & B&B (Viktors affärshus), konsultjobb och att dela med oss av kunskap via sociala medier. Att ha flera ben att stå på gör oss både resilienta och stimulerade av variationen.
Det är lättare att tjäna pengar på 1 än 1 000
När vi ändå är inne på ekonomi och företagande vill jag dela en viktig insikt: Om du ska tjäna pengar på det du gör, se till att nå rätt personer. I en liten verksamhet är det nästan alltid bättre att ha färre men riktigt engagerade kunder än att jaga så många som möjligt. Det är mindre arbete att få en person som redan är en entusiastisk ambassadör för det du erbjuder att lägga 1 000 kr extra, än att leta upp 1 000 personer som ska lägga 1 krona var.
Det här är något som Joel Salatin på Polyface Farm ofta pratar om. Han är en entreprenör som har visat att det går att driva ett småskaligt lantbruk med en blandning av nya och gamla metoder – och att tjäna pengar på det. Denna trailer från dokumentärfilmen Polyfaces handlar om Joel Salatins gård och filosofi. Den filmen (och Joels arbete i stort) är inspirerande för att den visar hur man kan tänka annorlunda kring direktförsäljning, kundrelationer och värdeskapande i lantbruket.
Detta är trailern för dokumentären Polyfaces om Joel Salatins gård Polyface Farm. Hela filmen gick inte att bäddad in, men som tur är kan du se den på Youtube.
Joel har skrivit en rad böcker med utgångspunkt i det småskaliga lantbruket som kan vara värda att läsa för den som vill fördjupa sig mer.
Boktips:
– Joel Salatin – Your Successful Farm Business (Hur du lyckas med en småskalig gård)
Förmedla din berättelse
För att hitta de rätta följarna gäller det att du hittar rätt sätt att förmedla din berättelse. Varför du skall göra det är Seth Godin duktig på att beskriva, och hur du skall tänka kring att sälja och marknadsföra
Du har förhoppningsvis gjort ett gediget jobb att själv förstå varför du gör det du gör.
Du har ansträngt dig att skaffa nya kunskaper för att bli bra på det du gör.
Använd det när du skapar innehåll för de digitala kanalerna och låt dina följare bli dina ambassadörer. Personer som uppskattar det gör, tror på det du gör och tar med sig det in i sina nätverk.
Som jag beskrev tidigare räcker det med att du når en person för att det skall börja hända något. Om det är rätt person.
Då gäller det att konsekvent skapa och publicera innehåll. Bort med att det måste vara perfekt eller det bästa du gjort.
Det behöver komma ut.
Det är enda vägen att komma framåt.
över 7500 dagar i rad.
Som du kanske förstått är Seth Godin en person som jag vill lägga in ett extra gott ord om. Den som vill utmana sina tankar och perspektiv på samhällsutveckling i allmänhet och bli bättre på att driva en affärsverksamhet i synnerhet gör rätt i att läsa mycket av honom.
Boktips:
– Seth Godin – The Song of Significance (Om att skapa betydelsefullt arbete)
– Seth Godin – The Practice (Om konsten att öva och skapa varje dag)
Om du vill lyssna på podcasten som nämndes kan du göra det här:
https://nourishingideas.substack.com/p/5-christian-dahlqvist-fran-mansken
Vill du läsa om Solskensfarmarna i Kupé kan du göra det här:
https://issuu.com/klintbergnilehn/docs/kup_nr_04_2025/62
Tänk på tilltalet
För att kommunicera på bästa sätt gäller det att tänka på exempelvis tilltalet i texten som du skriver.
Vem är texten för, och vilket värde skall den som läser få av den? Det är lätt att hamna fel och få ett inifrån ut perspektiv.
I den här föreläsningen hoppar Anna Hass in på en av sidorna för skolor i Halmstad kommun och börjar bearbeta texten. Vips har hon gjort den mer lättläst med ett tilltal och innehåll som fokuserar på vem läsaren är.
Tydliga texter är en bok av Jenny Forsberg som en riktigt bra hjälp att tänka rätt när du skriver olika typer av texter. Allt från en sådan text som Anna jobbar med i filmen, till mejl och annat.
Har du tänkt på att om du vill få ett svar på ett mejl så är det bra om frågan kommer så tidigt som möjligt?
Behöver du lägga ha bakgrund och förklaringar, gör det efter frågan du söker svar på. Hamnar frågan efter all din text är det inte ens säkert mottagaren noterar din fråga.
Det är ett av många exempel som Jenny skriver om i boken.
Boktips:
– Jenny Forsberg – Tydliga texter
Vi berättar vår berättelse
Vi i Sundhult och Solskensfarmarna har själva gjort det till en av våra huvuduppgifter att dela med oss av livet på landsbygden – och ge en, enligt oss, mer korrekt bild av det livet.
I vår berättelse är vi inga offer.
Visst stöter vi på motgångar, och visst kan det ibland kännas som att landsbygden blir orättvist behandlad i samhällsdebatten. Men vårt fokus är att påverka det vi kan och göra det på ett positivt sätt, precis som jag nämnde tidigare. Det gör att vi oftast har solsken i sinnet och kan leva det liv vi vill leva här.
Rent praktiskt delar vi med oss via flera kanaler och plattformar. Här är några av ställena där du kan följa oss och ta del av vår resa:
Vi delar med oss på följande ställe::
Sundhult
– Youtube
– Webbsida
– Facebook
– Instagram
Solskensfarmarna
– Webbsida
– Facebook
– Instagram
Viktors affärshus gårdsbutik och B&B
– Webbsida
– Facebook
– Instagram
Du hittar det mesta på vår YouTube-kanal
Youtube är något som vi bestämt oss för att använda som vår kanal för att sprida hur vi vill leva våra liv.
För de som vill börja med exempelvis äggmobil så skapar vi innehåll att inspireras av och lära av.
Som ett exempel vår detaljerade beskrivning när vi byggde vår senaste äggmobil. Totalt sett 2,5 timmar video att ta del av.
Vi tror på att fler kommer sätt igång och göra saker tack vare det vi delar. Många vill, men vågar inte riktigt eftersom det inte passar in i det allmänna samhällsbilden som formats under åren.
Då kan vi visa att det går, och tillsammans med våra följare och ambassadörer kan vi sakta få förändring från gräsrotsnivå.
Jo, jag vet av egen erfarenhet att det är extremt svårt. Är du medveten om Byrons modell och frågeställningar så hjälper det dig att bibehålla rätt fokus.
Här är en bra beskrivningen av modellen:
Här är en kort beskrivning av Byron Katie själv:
Du kan allt!
Men jag kan inte det där!
Ja, jösses!
Hur snabbt kommer inte det ”Men jag kan inte det där!” ur munnen?
Det är här du tar hjälp av Carol Dweck som i sina studier om lärande konstaterat att vi skall lägga till ett litet än.
Vill du verkligen göra något så kommer du göra det.
Speciellt om du gjort ditt arbete om varför du ska göra det.
Då gäller det att fokusera på My business och börja göra.
I det läget är det bara att ställa sig bredbent med händerna i sidan och likt Pippi Långstrump utbrista
– Det där har jag aldrig gjort förut så det kan jag säkert.
Alternativt går du på den mer vetenskapligt grundade ”Det har jag inte lärt mig än”.
Boktips:
– Carol Dweck – The Growth Mindset
Du kan lära dig allt i där du bor!
Den här träffen genomfördes i ett mycket viktigt hus för lärande, den lilla skolan i byn.
Tillsammans med de olika folkrörelsernas arbete med Oskar Olssons studiecirkelmodell har det varit avgörande för att höja kunskapsnivån i samhället.
Det viktiga är att du verkligen vill lära dig.
Minns du vad Carol Dweck berättade för dig nyss.
Du har inte lärt dig än.
Samtidigt måste du kämpa för att lära dig.
Tänk på barnet som ska lära sig att cykla. Trots att hon cyklar omkull och skrapar knäet så hoppar hon upp igen och försöker om och om igen tills hon lyckas.
En nyckel är så klart att det där barnet har ett tydligt varför hon vill lära sig cykla. Hon har en klar bild av sin frihetskänsla och hur hon kommer kunna se världen susa förbi med hjälp av bara hennes trampkraft.
Idag ser omvärlden annorlunda ut. Skolan är nedlagd sedan länge och allt fler kan allt mer.
Historiskt har lärosätet varit viktigt. Det var till byggnaden som personer gick för att skaffa sig kunskap. Stannade du i byn blev du obildad.
Det krävdes alltså att du var tvungen att ta dig till en fysisk plats för att skaffa dig utbildning och kunskap.
Så är det inte längre. Idag, speciellt i en bygd med fiber, går det att lära sig allt från byn. Nåja, i princip allt.
Som jag sa i föredraget är en bra start att gå till Youtube Univeristy.
Med det menar jag att du hoppar in på Youtube och börjar söka på de ämnet du vill lära dig mer om. Det finns hur mycket som helst att ta till sig.
För den som vill dyka ner ännu djupare finns det en rad olika webbsajter som har med utbildning att göra.
De två första har kurser från universitet runt om i världen, och jag berättade om att jag läst Content Strategy for Professionals på Nothwesten University, elbilsteknik på Delft University of Technology och Leading from an emerging future på MIT.
Övervinn hindren
När du vet vad du vill och varför, är det dags att titta på vad som kan stå i vägen. Lista tre av de största hindren som skulle kunna stoppa dig från att nå ditt mål. Det kan handla om begränsande tankesätt, tidsbrist, ekonomiska hinder, rädsla eller vad som helst som känns som ett orosmoln.
Välj ut ett av våra mål som som är ett “barriärbrytande” mål – alltså ett mål som, när det uppnås, skulle spränga ett av dessa stora hinder.
Kanske är det att uppnå en viss inkomstnivå som eliminerar ekonomisk stress, eller att skaffa en viss kompetens som gör att en osäkerhet försvinner.
Att identifiera ett barriärbrytande mål hjälper dig att fokusera på det som verkligen gör skillnad.
Slutligen gäller det att bestämma en konkret sak de kan påbörja direkt för att ta sig närmare sitt mål. Det sk vara något så litet och genomförbart att det går att göra nu, inte “sen någon gång”.
Genom att formulera ett första steg – hur pyttelitet det än är – sänker du tröskeln för att komma igång. Nu har du mer än bara stora visioner långt bortom horisonten, utan också en liten handling att utföra idag som leder i rätt riktning.
Bli handlingskraftig
Nu vet du vad du vill göra.
Nu gäller det att hitta rätt saker att verkligen göra utan du blir helt slutkörd.
Här följer lite olika verktyg och tips hur du kan göra för att planera din tid.
The 12 Week Year
Ofta får en person väldigt mycket gjort de sista veckorna på året. Anledningen är att det blir ett annat fokus att få till avslut när årsskiftet närmar sig, och en nystart med det nya året.
Många planer läggs på årsbasis, och när du börjar det årshjulet är det lättare att skjuta upp saker som skall göras, eftersom du har gått om tid, ett helt år, innan det skall vara klart.
The 12 Week Year delar upp året i 12 veckors perioder där du skall få saker gjorda. 90 dagar är lagom långt för att du skall kunna hålla fokus och se vad du kan hinna med.
I planen lägger du in uppgifter som skall hjälpa dig att nå de där målen du satt upp så att du hela tiden jobbar i rätt riktning.
Du gör en plan för de 12 veckorna, och varje vecka gör du en ny plan utifrån den listat som hjälper dig med den kommande veckan.
I den veckoplanen för du också in de dagliga sakerna som behöver hanteras, och fördelar över veckan.
Varje morgon tittar du på din lista för att se att du gör rätt saker.
Varje vecka gör du en ”reset”, och börjar om. Du se vad du hunnit med och gör en ny plan för kommande vecka.
Efter att det gått 12 veckor har du en vecka då du firar det du uppnått och tar dig tid att planera nästkommande 12 veckor.
På det sättet delar du in året i 13-veckorsblock (12 veckor arbete + 1vecka fira och planera). Det behöver inte alls följa kalenderåret.
För oss har det fungerat bra, och vi känner att vi har mer fokus på att tänka på vad vi vill uppnå.
Dessutom har det passat väldigt bra i planeringen med exempelvis djuren. Det blir överskådliga 12 veckor med mer noggrann betesplanering, vilket stämmer med olika faser för säsongen som med betestillväxt, kalvning, när tjur skall gå med kor etc.
Ali Abdal har gjort sin egna variant av The 12 Week Year som kan vara en bra ingång i det här arbetssättet.
Boktips:
– Brian Maron – The 12 Week Year
Fokusera på vanor inte målet
För dig som studerar ekosystemet vet att processen är viktigare än målet.
Mål ger dig en riktning, så det är något bra ha.
Exempelvis att du skall hitta ett visst antal maskar när du gör ett spadtest. Du får vad du mäter, och mäter du bara en sak kan du missa en massa annat.
Däremot kan det visa att du rör dig åt ett håll.
I stället skall du hitta system, processer, som hela tiden ger dig rörelsen. Det gör du genom att bygga dig vanor som gör det enkelt att ta dig framåt.
Något som ökar antalet maskar. Något du kan göra varje dag. Något som är enkelt och som ger mersmak så det blir allt mer och mer gjort mot den vision du har.
Boktips:
– James Clear – Atomic Habits
Lärdomar längs vägen
Mycket av det som blivit av vår vision har vi fått lära oss allt eftersom.
Vi hade till exempel ingen ladugård att ha djur i när vi började, vilket gjorde att vi fick titta på alternativ. Vi kände inte att vi hade ekonomin att bygga en kostall, och eftersom vi startade delvis på arrenderad mark var vi heller inte sugna på att investera i en dyr ligghall som vi inte ägde marken till. Därför undersökte vi möjligheten att hålla djuren utomhus året om. Vi hittade Programmet för utegångsdjur utan ligghall, som är ett regelverk för dem som har djur ute året runt. Genom att följa det programmet kunde vi ha våra Highland cattle på vinterbete utomhus, vilket passade oss perfekt.
När vi sedan fördjupade oss i olika jordbruksmetoder upptäckte vi att vi ibland av ren tur hade gjort rätt när vi inte hunnit göra det vi först tänkt. Till exempel hade vi inte kommit igång med att plöja upp åkrar och så in grödor – något som visade sig vara en fördel då vi senare lärde oss mer om fördelarna med permanent gräsbete och minimal markstörning. Ju mer vi lärde oss, desto bättre såg vi att det faktiskt går att leva av det vår bygd har att ge oss. Än är vi inte fullt ut där ekonomiskt, men vi ser tydligt att det är möjligt.
Fem sekundersregeln
Till sist – hur ska du själv komma igång med dina projekt och drömmar? Du som läst ända hit har förhoppningsvis fått en hel del inspiration och tankar på vägen. Ett konkret tips är att använda Mel Robbins fem sekundersregel. När du får en idé eller en impuls att göra något som för dig närmare ditt mål – agera inom 5 sekunder. Räkna ned:
5…
4…
3…
2…
1…
och gör det bara! I samma ögonblick som du kommer till ”1” – ta ett fysiskt steg, ring det där samtalet, skicka iväg det där mejlet eller vad det nu må vara. Låt inte hjärnan få tid att hitta på ursäkter. Det låter banalt, men det funkar förvånansvärt bra för att bryta tvekan och komma till skott i stunden.
Boktips:
– Mel Robbins – The Five Second Rule (Verktyg för att övervinna tvekan och börja handla)
Lycka till med ditt varför, dina mål och – viktigast av allt – dina nya vanor och handlingar. Jag hoppas att något från vår resa eller workshopen gav dig inspiration. Tveka inte att höra av dig om du vill diskutera vidare eller har frågor. Nu är det bara att räkna 5-4-3-2-1 och sätta igång – jag lovar att det finns solsken som väntar även på dig!