WordPress Multi Site är coolt

Jag har på jobbet i veckan fått installera en WordPress Multi Site, och man kan inte annat säga än att funktionen är riktigt bra.

Tanken med WordPress Multi Site är att man via en enda WordPress-installation kan administrera flera sajter som byggs med WordPress. Man kan installera teman och plugin från huvudinstallationen och att de finns tillgängliga på alla sajter. Det gör att både WordPress och plugins kan uppdateras från ett enda ställe, istället för att göra det på varje enskild installation. Dessutom kan samma användardatabas användas, med olika rättigheter för de olika sajterna.

Med WordPress MU Domain Mapping plugin kan man sedan se till att olika domännamn distribueras till rätt WordPress sajt. Det kan vara subdomäner lika väl som en helt annan rotdomän. Det behövs tillgång till DNS-server för att kunna peka domännamnen till och en och samma WordPress Multi Site installation. Domain Mapping plugin sköter sedan om att peka användaren till rätt sajt i WordPress installationen.

Det här är väldigt användbart. Med ett par få klick har man skapat en ny instans av WordPress, som kan användas som blogg, vanlig hemsida eller någon slags specialsida (kampanjer, undersökningar mm), tack vare den uppsjö av plugins som finns tillgängliga. Arbetet med teman gör det också lätt att få sajterna att arbeta tillsammans, med lite olika variationer på ett tema.

Ser fram med spänning att få fylla Multi Site installationen vi har på jobbet med information. Vi har redan lagt upp flera sajter, från dokumentation till videosajt och annat. Dessutom tror jag helt klart att det blir fler inom kort.