Nordlux har en dålig miljöpolicy

Nordlux Trasig lampaFörra år sedan bestämde vi oss för att köpa utelampor efter att ha letat i flera år. Ingen lampa har riktigt matchat den stil vi ville ha, och tillslut tog vi den som låg närmast våra önskemål.

Nu, 1,5 år senare, har den ena lampan gått sönder i foten och svaret jag får från tillverkaren är att jag får köpa en ny lampa. 

Är det rimligt att jag inte skall kunna köpa en reservdel? Speciellt från ett företag som säger sig ha en policy som värnar människan och miljön?

Lampan gick sönder vid foten

Just nu håller Trafikverket på att göra ordning vägen förbi vårt hus. I samband med det gick en stolplampa av vid foten. Det var tråkigt med tanke på att lampan sattes upp förra sommaren.

Jag kontaktade tillverkaren via e-post för att höra var jag kan köpa en ny fot som reservdel.

 

Nordlux mail 1

Nordlux mail 2

Nordlux mail 3

Nordlux mail 4

 

Företaget skryter med sin miljöpolicy

Företaget är Nordlux, som har som vision att bli Skandinaviens största leverantör av belysning. Frågan är om vi som kunder vill att de skall bli det?

På sin webbsida skryter Nordlux om sin kundorientering och miljöpolicy på flera ställen. Exempelvis skriver de:

Drivkraften är resultatorientering, innovation, kund och serviceorientering samt prioritering av human ressources. Allt detta skall ske i harmoni med de moraliska teman som social och miljömässig ansvarsfullhet.

Nordlux Vision och strategyJag kan inte låta bli att fundera på vad det betyder för Nordlux. Varför lever de inte upp till den vision de skriver ut på sin webbsida?

Företag måste tänka cirkulärt

Det är dags att vi som kunder ställer krav på företag att tänka cirkulärt, att göra den cirkulära ekonomin till normen. Den cirkulära ekonomin lånar tankesättet från naturens kretslopp. Jag ser gärna att produkten har en så lång livslängd som möjligt innan det går in i nästa del av kretsloppet.

Nordlux nya visoner

 

När vi utvecklar lampor så gör vi det med gott samvete. Det innebär att vi tar ett stort socialt och miljömässigt ansvar i vår vardag, från det första strecket har ritats fram till att lampan står klar i butiken. En ledande design handlar nämligen också om att värna om människor och miljö.

Redan när Nordlux ritar första strecket på pappret skall de fundera på vad som händer med lampan sedan. Nordlux måste, precis som andra företag, tänka längre än att lampan står i butiken.

  • Hur länge kommer den att hålla?
  • Hur kan vi se till att den håller så länge?
  • Vad händer med lampan när den inte skall användas längre?

Vi har ändliga resurser på vår planet, och att ha ansvar för människor och miljö är enligt mig självklart för ett företag som anser sig värna om det.

Välj ytterbelysning med omsorg

Mitt bidrag till att få till en förändring är att be dig välja ett märke som erbjuder reservdelar när du skall köpa utebelysning nästa gång. Det tänker jag göra. Vi får se till att hjälpas åt att lyfta de som faktiskt tar en miljöansvar.

Vi som kunder skall fundera på om vi kan reparera när något går sönder, även om det kostar lite mer. Det är vårt ansvar som konsumenter. Och som människa.