2014 rörde om ordentligt livets gryta

I förra årets nyårskrönika skrev jag att året som gick inte blev som jag tänkt mig. Den titeln skulle mycket väl kunna återanvändas i år igen, för det här året har bjudit på många saker som jag absolut inte trodde skulle ske. Skillnaden  är möjligen att det mesta som rört om har varit av positiv natur.

Förra året avslutades rubriken med ”Nästa år så!”, och det stämde.

Familjeboken är nyckeln

FamiljebokenEn av de allra viktigaste sakerna som hände förra året kan tyckas liten. Det var Familjeboken. Vi i familjen satte oss ner och började skriva upp mål i en gammal skolbok. Önskemål om saker som vi vill skall ske i framtiden, stora som små saker. Efter att varje medlem i familjen, barnen också, skrivit upp olika mål så skrev vi hur långt in i framtiden de olika sakerna skulle ske. Den där boken har varit med familjen hela året, och har gjort att vi gått från ord till handling i många saker. Det som gjorde skillnad var att familjen pratade om det, blev medveten om varandras önskemål och att hjärnan kunde sortera målet tydligare.

Många steg i hemmet

Boken ledde till att vi tog många, många steg här hemma. Nu tar vi ett större gemensamt ansvar hemma, även om vi har en del att jobba på där, och förbättrat mycket.

IMG_2912Förbättringar består mycket i små saker, men också av större. Byte av varmvattenberedare som vi dragit oss för, förbättring av ljus och möjligheter att använda hushållsmaskiner i köket och inte minst ett ordentligt trädgårdsland.

Ett av målen i familjeboken är att bli mer självförsörjande på vad jorden kan ge. Boken Lev mer på mindre Av Maria Österåker gav inspiration, och det har verkligen hänt saker under året, och kommer så ske framöver. Hanna har verkligen kommit igång och ger oss god mat och väldigt mycket kommer från egen skog och mark.

Jag vågade säga upp mig

Ni vet det där med att du går och egentligen vill göra helt andra saker än du gör idag och inte tar steget för det är tryggt och säkert som det är i dag. Det går att ändra på om du vågar. Frågan är bara vad det är som gör att du skall våga ta steget. För min del började det med en frukost med Mikael Trieb (@mikael_trieb) på Webcoast i mars 2014. Han hade inte tänkt hålla någon session, men när jag frågade honom om vad han skulle vilja prata om peppade jag honom att hålla en session.

Mikael Trieb pratar om mål
Mikael Trieb pratar om mål

Den sessionen på Webcoast om att nå sina mål gjorde att jag sedan åkte hem och sa upp mig. Jösses, vad det tog emot, och fortfarande är det jobbigt i bland, att lämna den tryggheten som anställd med ett lönekuvert innebär. I familjeboken fanns dock ett avsnitt som sa att jag ville jobba mer med saker på gården och att ha möjligheten att arbeta mer hemifrån. Visserligen låg det målet ett antal år framåt i tiden, men Mikaels session och det blogginlägg som han hänvisade till gjorde att jag hoppade ut i det okända redan nu.

Får jag presentera?

Tala i bilder från Näringslivsfrukost 600pxJag har känt mig för lite under året om vad jag känner att jag kan bra och gillar att göra. Jag gillar verkligen att få stå inför en publik och dela med mig av saker jag kan. Samtidigt gillar jag att hela tiden få ta del av ny kunskap. När jag hör andra berätta om vad de kan känner jag att jag skulle kunna hjälpa för att de skall lyckas ännu bättre.

Presentationsteknik är något jag satsar på, och känner att jag har mycket jag kan dela med mig inom. Jag är riktigt sugen på att lära mig mer och läser mycket litteratur och tar olika kurser som breddar och fördjupar mina kunskaper om presentationsteknik. Jag har haft förmånen att få komma ut och prata om presentationsteknik, och jag blir glad av tillropen jag fått efter det.

Nu har jag satt ihop olika utbildningspaket som gör det lättare för mig att komma ut och föreläsa om presentationsteknik eller på andra sätt hjälpa till med det, och det skall bli spännande att se hur det faller ut under 2015.

Skolan blir en viktig del av 2015

Det har gått fort politiskt för mig. Jag ville bli medlem i ett parti för att visa tydligt och aktivt att jag är för ett samhälle där fler skall få chans att lyckas, oavsett vilket hem du är född i.

Slutet av 2013 blev jag medlem i Centerpartiet, och det har nu lett till att jag den kommande mandatperioden fått en plats som ersättare i Barn- och utbildningsnämnden. Något jag ser fram emot, inte minst med tanke på de andra partikollegorna som kommer arbeta i nämnden.

Dessutom gillar jag devisen som nämnden arbetar utefter: Alla ska lyckas!

Dags att uppdatera familjeboken

Målbildstavlor på köksväggenDet är nog dags för familjen att sätta sig ner igen för att uppdatera familjeboken. Revidera tidsplaner, och sätta ny mål.  I viss mån har vi gjort det genom att sätta upp nio tavlor i köket. Varje liten tavla visar en målbild som familjen eller en enskild familjemedlem har. Där ser vi varje dag vart vi vill nå, och påminner oss om målen.

Jag undrar vad 2015 har att erbjuda. Jag vet inte riktigt, för det står inte tydligt i familjeboken.

Än…