Dags för politiskt ansvar?

politiskapartierVisst gnäller vi mycket på vad staten, riksdagen, regeringen och våra lokala politiker borde göra. Vi kräver att ansvars skall tas. Men hur är det med vårt egna ansvar? 

Jag känner att det är dags att sluta sitta och gnälla utan verkligen ta ansvar och ansöka om medlemskap i ett politiskt parti.

Men vilket?

2014 är det val igen, och då vill jag vara veta vad jag röstar på  och varför. Inför valet 2010 skrev jag om hur jag röstade och varför i ett blogginlägg, och jag tänkte redan nu  börja tänka på nästa val. Om jag verkligen vill vara med och påverka känner jag att det inte räcker med en röst i en låda var fjärde år, utan ett medlemskap som ger mig rätt att påverka ett parti inifrån (även om jag inte nu planerar för förtroendeuppdrag). Inte minst känner jag ett ansvar i tider då sverigedemokrater får allt för stort inflytande i våra beslutande organ.

Frågan är dock vilket parti jag skall välja?

Anledningen till att jag inte är medlem i något parti idag är att jag inte helt känt att jag passar in i ett parti. Jag får helt enkelt läsa parti- och idéprogram och sedan bestämma mig. Å andra sidan så kan jag påverka partiprogrammet om jag är medlem i ett parti.

Vilka partier är aktuella?

Jag tänkte mig att börja med läsa partiprogrammen för Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Fast det beror på hur lättlästa de är och hur rätt de känns. Magkänslan är att det är något av de som passar mig bäst.

Ni får gärna hjälpa mig i valet och berätta för mig om fördelar och nackdelar med programmen i de olika partierna. Gör det gärna i kommentarsfältet nedan, så fler än jag lättar kan välja att aktivt stödja ett parti mer än att lägga en röst vart fjärde år.

Jag tycker det är viktigt med familjens roll, landsbygden med dess mångfald och entreprenörsanda och gröna näringar, vikten av att alla skall få bra möjligheter och stöd. Visst känns det som de bitarna passar in i de flesta partierna?

Innan året är slut tänker jag mig ha ansökt om medlemskap i ett parti. Frågan är vilket…