Dags för politiskt ansvar?

politiskapartierVisst gnäller vi mycket på vad staten, riksdagen, regeringen och våra lokala politiker borde göra. Vi kräver att ansvars skall tas. Men hur är det med vårt egna ansvar? 

Jag känner att det är dags att sluta sitta och gnälla utan verkligen ta ansvar och ansöka om medlemskap i ett politiskt parti.

Men vilket?

2014 är det val igen, och då vill jag vara veta vad jag röstar på  och varför. Inför valet 2010 skrev jag om hur jag röstade och varför i ett blogginlägg, och jag tänkte redan nu  börja tänka på nästa val. Om jag verkligen vill vara med och påverka känner jag att det inte räcker med en röst i en låda var fjärde år, utan ett medlemskap som ger mig rätt att påverka ett parti inifrån (även om jag inte nu planerar för förtroendeuppdrag). Inte minst känner jag ett ansvar i tider då sverigedemokrater får allt för stort inflytande i våra beslutande organ.

Frågan är dock vilket parti jag skall välja?

Anledningen till att jag inte är medlem i något parti idag är att jag inte helt känt att jag passar in i ett parti. Jag får helt enkelt läsa parti- och idéprogram och sedan bestämma mig. Å andra sidan så kan jag påverka partiprogrammet om jag är medlem i ett parti.

Vilka partier är aktuella?

Jag tänkte mig att börja med läsa partiprogrammen för Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Fast det beror på hur lättlästa de är och hur rätt de känns. Magkänslan är att det är något av de som passar mig bäst.

Ni får gärna hjälpa mig i valet och berätta för mig om fördelar och nackdelar med programmen i de olika partierna. Gör det gärna i kommentarsfältet nedan, så fler än jag lättar kan välja att aktivt stödja ett parti mer än att lägga en röst vart fjärde år.

Jag tycker det är viktigt med familjens roll, landsbygden med dess mångfald och entreprenörsanda och gröna näringar, vikten av att alla skall få bra möjligheter och stöd. Visst känns det som de bitarna passar in i de flesta partierna?

Innan året är slut tänker jag mig ha ansökt om medlemskap i ett parti. Frågan är vilket…

 


 • Spontant så tycker jag att det är bra att du läser partiprogrammen. Dock ska det ju göras med en nypa salt – det finns idag mig veterligen inget parti som följer sin ideologi (förutom kanske SD och MP i Riksdagen). I min uppfattning offrar alla sin ideologi för populism, för att plocka de där extra poängen, för att det är för svårt att förklara varför man står fast vid sin ideologi i ett trängt läge.

  Mitt eget största personliga hinder är att partipolitik i Sverige innebär skjuta budbäraren, inte lyssna på budskapet. Jag vill vara fri att kritisera alla partier, och den intellektuella oärlighet jag ser bland majoriteten av politiskt aktiva gör mig illamående. Det är som om man hejar på sitt fotbollslag och inte på hur ens land ska styras. Vinst till varje pris, för vinsten är viktigare än konsekvenserna.

  Jag önskar dig lycka till, och hoppas du hittar något bra. Kanske lyckas du också åstadkomma en förändring. Personligen kommer jag att rösta på Piratpartiet i Riksdagsvalet och EU-valet, då inget annat parti (förutom kanske MP) visat ordentlig ryggrad i integritetsfrågorna.

 • Jag tycker du har rätt i så mycket du skriver, och det är därför jag inte har tagit ställning tidigare. Det är väldigt stort fokus på vad ”andra sidan” gör eller inte gör.

  Samtidigt är jag så trött på alla som klagar på att exempelvis kommunen inte gör tillräckligt. Speciellt här på lokalplan. Jag vill inte vara den som klagar utan försöker göra något i stället.

  Nu skall jag testa att vara medlem och se hur jag kan vara med och påverka, framför allt lokalt.

  För mig är inte vinsten den viktigaste, utan att ge alla bästa möjligheten att utvecklas.

 • Pingback: 2013 blev inte som jag tänkt mig, men nästa år så! « Sundhults blogg()

 • Pingback: 2014 rörde om ordentligt livets gryta | Sundhults blogg()

 • Pingback: Solen går upp för 2016 | Sundhults blogg()