Ditt val

Jag förstår inte de som tänker lägga en blank röst. Varför? På vilket sätt är det konstruktivt? Är det för att politiker inte lyckats genomföra det som förväntats av dig? På vilket sätt kommer politiker kunna göra ett bättre arbete med en blank röst?

Det är upp till mig att rösta på en politiker som verkställer beslut i linje med vad jag tycker. Med personvalet har den möjligheten ökat markant. Är det sedan politiker som arbetar med ny teknik för att kommunicera med medborgarna borde möjligheterna bli ännu större. Det är min chans att påverka allt i rätt riktning. En blank röst är bara gnälligt och bakåtsträvande. En röst på en politker är kontruktivt och framåtsträvande.

Egentligen borde man bli medlem i ett parti för att påverka politiken via kongress/stämma, men så konstruktiv är inte jag. Och det passar inte mig. Jag har sett mina personval som en möjlighet att få fokus på vissa sakfrågor och möjligheten att diskutera och delta på ett annat sätt.

Mitt val till riksdagen var lätt. Kristdemokraterna får min röst, för jag delar uppfattningen om hur värdefull familjen är. Familjen förser näringslivet med arbetskraft, och konsumerar vad som producerar. Familjerna är på något sätt en bas i samhället. Dessutom delar jag KDs restriktiva linje vad gäller alkohol. Alkoholen har så många negativa sidor som drabbar individer, familjen och hela samhället. Jag tror på att den som vill ha alkohol som sällskapsdryck har omdöme att handla på Systembolaget under begränsade öppettider.

Mitt personval föll på Lilith Svensson, eftersom hon finns på Twitter under användarnamnet @politkerlilith. Jag har möjlighet att följa hennes arbete, och faktiskt ställa frågor som hon svarar på. Jag känner mig verkligen delaktig. Hoppas att hon fortsätter att använda Twitter lika flitigt efter valet, som i sin personvalskampanj. Hennes mål att få arbeta med att förenkla och förbättra skattesystemet för oss är också en anledning. Så skönt att det finns de som orkar och vågar ta tag i något som av oss oftast uppfattas som gråtrist.

Regionvalet är svårare. Här känns det inte som att politiker profilerat sig. Vad röstar jag på? Vad tänker ni göra? Valet föll på KD, för jag delar deras vårdsyn. Carina Ejdestig fick min röst. Jag tror hon delar en del av min syn på alkoholen, vilket är viktigt för mig.

Till kommunfullmäktige blev det ett annat parti, Moderaterna. Egentligen helt och hållet för att jag genom att kryssa vet att frågor som ligger mig varmt om hjärtat kommer finnas på dagordningen. Jag bor i en del av Flakenbergs kommun som lätt glöms bort. Startar man i Falkenberg och åker inåt landet, och passerar Ullared  så finns vi. Vi landsbygdsbor, som inte har tillgång till samma service i staden. För att värna om det vi har är det viktigt att få vår röst hörd. Vi är många som bor här ute, och vill utveckla och utvecklas. För att kunna göra det krävs en viss infrastruktur. Bredband? Nja… Bra underhållna vägar? Nä… Därför får Claës-L Ljung min röst, för han tillhör oss öster om Ullared. Han är entreprenör och arbetar hårt med att ta vara till den resurs bygden och folket här är. En röst på honom gör att de nere vi kusten inte glömmer oss.

Jag har verkligen aktivt försökt välja mina kandidater i de olika valen. Det känns konstruktivt, framåtsträvande och ansvarsfullt. Jag är med och försöker forma min framtid.

Med en blank röst hade jag inte uppnått något.

Det är ditt val!