Jag har varit på mitt första rymdäventyr

X-wing Store Championship 2016 - Deckbox
Foto: © Samuel Linde, Deckbox

Kvällen innan hade jag sett till att Poe Dameron var redo och att hans T-70 X-ving var startklar. Biggs Darklighters klassiska X-vinge hade jag förstärkt skrovet på. På ”Dutch” Wanders Y-vinge hade vi skruvat på en TLT-kanon. Nu hoppade jag ur bilen och fick solen i ansiktet utanför Bruket i Varberg där jag stegade in i Deckbox lokaler. Det var här min första turnering i spelet X-Wing Miniatures Game skulle spelas.

Inne i lokalen fanns de andra tjugo förväntansfulla spelarna. Mattorna på de tio borden var utrullade och visade bilder på stjärnor, planeter och Dödsstjärnan. Runt om i lokalen plockade killarna, för det var bara killar, ihop sina skepp.

Nu vill jag berätta för er vad det här är för spel och hur det gick i den första turneringen jag spelade.

Ett rymdäventyr med flygstrid

X-Wing Miniatures Game är ett spel där du med modeller av rymdskeppen från Star Wars utkämpar en flygstrid. Det finns skepp från rebellernas sida och från Imperiets sida.  Det är en spelare på varje sida som spelar. Hur skeppen får flyttas bestäms av manöverhjulet som är unikt för varje typ av modell.

Skeppen flyttas med bestämda mallar

När skeppet skall flyttas görs det med en mall som placeras framför farkosten som visar var den kommer att hamna efter förflyttningen.  Mallarna är de du ser till vänster i bilden nedan. Spelaren bestämmer i hemlighet i förväg hur skeppen skall flyttas, och sedan görs förflyttningen i tur och ordning efter de olika piloternas skicklighet, nybörjarpiloterna flyttas först. Det gäller att på förhand förutse hur motståndaren flyttar så du hamnar i bästa position för att slå ut fiendeskepp.

X-wing - Mallar och knappar till spelet

För att göra det extra knepigt finns det, förutom alla rymdskepp, ett antal asteroider (som du ser uppe till höger i bilden)  på spelplanen som du skall manövrera kring.

Hur du kan skjuta är begränsat

När du skall skjuta använder du en speciell linjal, den övre med grön markering som du ser i bilden. Där kan du se om du når att skjuta på motståndaren. På skeppsbasen (till vänster om asteroiden i bilden) visas också i vilken vinkel du kan skjuta mot motståndaren.

Är skeppen nära dig får du en extra anfallstärning som gör det lättare för dig att träffa. När du försvarar dig är det omvänt, du får en extra försvarstärning om du är långt ifrån när du skall slå om du blir träffad eller inte.

Välj din pilot och utrustning

X-Wing - Olika typer av kortFarkosterna bemannas av olika piloter (korten till vänster i bilden ovan), där många av namnen känns igen från filmerna, böckerna och TV-serierna som är byggda kring Star Wars. Varje pilot har sina speciella egenskaper. Sedan kan skeppen utrustas med en liten robot, en droid, som förbättrar skeppet på olika sätt (kortet överst i bilden ovan). Du kan välja att sätta dit R2-D2 eller BB-8 exempelvis.

Sedan kan du skruva på ditt skepp och uppgradera det på olika sätt med teknisk utrustning  och vapen, för att passa den strategi du tänker ge dig ut i strid med (också korten överst i bilden ovan).

Poäng gör matcherna jämna

För att göra det jämnt kostar olika piloter, droider, utrustning och vapen, så din utmaning blir att hitta den bästa konfigurationen du kan få för 100 poäng.

Vill du läsa lite mer utförliga regler på svenska så hittar du en bra genomgång på Starfighters sida om spelet.

Poe, Biggs och Dutch stod på min sida

Jag hade satt ihop en lista lite kvickt kvällen innan turneringen. Jag tänkte att min chans mot skickliga spelare som är duktiga på att flyga skepp var liten. Därför tänkte jag att det vore bäst att vara defensiv. Nu skall du få se vilka piloter, droider och uppgraderingar jag valde. I rubriken ser du många poäng varje skepp kostade, och i listan under vad varje del kostade. Totalt får det alltså max bli 100 poäng.

Poe Damerons i en T-70 X-wing (36 poäng)

Poe DameronPoe är med i Star Wars – The Force Awakens, där de flyger nyare uppdaterade X-wings kallade T-70. Min tanke var att han skulle stå för attackerna på motståndarna lite från sidan. Jaga motståndaren om chans gav.

Poe är relativt dyr, men hans specialegenskap att påverka tärningsslag är av stor nytta. Jag såg till att uppgradera skrovet så att det skulle tåla lite extra, och gjorde honom till veteran för att få agera före motståndaren.

Biggs Darklighter i en klassisk X-wing (32 poäng)

Bigg DarklighterBiggs är en barndomsvän till Luke Skywalker och känns igen från de tidiga Star Wars filmerna. Han var med i striden om Dödsstjärnan fast överlevde inte uppdraget. Som tur är kan vi fortfarande spela honom i spelet.

Specialegenskapen är att fiender måste skjuta på honom istället för mina andra skepp  så länge han är nära dem. Han skyddar således mina andra farkoster. Jag lät R2-D2 flyga med honom, och han kan laga skeppets sköldar om det flygs lite försiktigt. En bra sak då jag vet att han kommer dra på sig många attacker. Dessutom förbättrade jag skrovet på skeppet.

Nu skall jag undersöka om det inte vore bättre att uppgradera sköldarna i stället, eftersom R2-D2 kan generera nya sköldar, medan  om skrovet tar skada går det inte att laga.

Dutch Vander i en Y-wing (32 poäng)

Dutch WanderJon ”Dutch” Vander var också med på slaget vid Yavin i de tidigare Star Wars filmerna. Han överlevde inte heller uppdraget.

Specialegenskapen här är att han kan låsa siktet på ett skepp för att sedan låta ett annat skepp ta över låsningen och underlätta skyttet. Detta var en egenskap jag aldrig utnyttjade under spelet, så här finns lite att skruva på. Likaså använde jag aldrig egenskaperna hos R2-F2, som skulle ökat på försvaret. Som nybörjare är det lätt att glömma de här extra funktionerna som ges.

En sak som jag inte flugit med tidigare var TLT, Twin Laser Turret. En laserkanon som kan skjuta runt om hela skeppet på lite avstånd. Den här fick jag oerhörd nytta av. Jag kunde skjuta två omgångar med den dessutom

Hur gick det för mig i turneringen då?

Jag hade hur kul som helst! Riktigt roligt att spela mot andra som var så duktiga och fokuserade på spelet.

Match1: Första tävlingsmatchen någonsin för mig

Min första tävlingsmatch i X-wing Miniatures Game

Första matchen mot Johan så hade jag lite otur och förlorade ett skepp tidigt i matchen, och då kunde han jaga runt mig på spelplanen och slå ut mina andra två andra skepp ganska enkelt.

Vid mina skepp ser ni manöverhjulen som ligger upp och ned. Johan skall precis vända på sitt första hjul för att  visa hur han skall flytta sitt skepp. Ni kan se lite asteroider som vi måste undvika, för annars kan skeppen ta skada om vi törnar emot.

Match 2: Ett bra sätt att lära sig höger/vänster

Andra matchen mot Lukas gjorde jag två misstag jag aldrig gjort tidigare. Med två skepp flög jag utanför spelplanen, vilket betyder att de tas ut ur spelet. I båda fallen hade jag angett fel riktning på manöverhjulet. Du skall på förhand ange hur du skall flyga, och jag flög skeppen mot mig, och råkade ställa in vänster i stället för höger och vände rakt ut över kanten. Det blev aldrig riktigt match där på grund av mina misstag. Har inte gjort det misstagen när jag spelat här hemma, så det var lite onödigt att göra det under tävlingsspel.

Match 3: Han Solo fick ge upp för Poe

Min första seger i X-Wing Miniatures GameHär lyckades min taktik, och tärningarna visade rätt saker i början. Jag var ganska aggressiv för att slå ut en A-wing tidigt och lyckades. Biggs var riktigt jobbig för min motspelare Simon och slutligen lyckades jag slå ut hans stora Millenium Falcon med Han Solo som pilot.

Som ni märker kan matcherna spelas rebell mot rebell, eller Imperiet mot Imperiet. Det kan till och med bli Poe mot Poe exempelvis.

Det här blev första segern i en tävlingsmatch i X-Wing Miniatures Game. På bilden ser du Hur Y-vingen på avstånd kan attackera Millenium Falcon och Poe står nära och får en extra tärning när han skall skjuta. Bigg däremellan tvingar Falcon att skjuta på honom istället för de två skeppen som skjuter för fullt mot Han Solo. Dessutom har jag lyckats tränga in den stora farkosten vid kanten med en del asteroider som han måste manövrera runt.

Match 4: Palpatine känns ojust

Gustav hade gjort en aggressiv lista med skepp. Han hade en stor Lambda Shuttle med kejsare Palpatine ombord. Hans egenskaper med att kunna ändra tärningskast, och skeppens bestyckning med Predator gjorde att träningskasten från Gustavs sida blev otäcka för mig.

Även här blev jag jagad, och råkade hamna på ett sådant sätt att jag misslyckades med ta mig en bit ifrån striden, vilket hade gynnat mig och min Y-vinge.

Får vara glad över att jag lyckades slå ut Lambda-skytteln som gjorde att kejsaren försvann ur spelet.

Vad flög de andra för rymdskepp?

Nu undrar du vad vinnaren, och alla andra valde att ställa upp med för skepp, eller hur? Det finns en lista över hur turneringen gick, där det stå vilka piloter och uppgraderingar de valt. Ni ser också i listan att jag hamnade på sjuttonde plats.

Kommer jag spela turnering igen?

Ja!

Så många trevliga människor, och ett så oerhört kul spel. Jag kommer spela fler turneringar om tillfälle ges. Tills dess skall jag skriva på nya listor, skaffa lite nya skepp och provflyga, och lära mig höger/vänster.

För att jag var med och tävlade fick jag ett nytt kort att bestycka mina skepp med, C-3PO som kan hjälpa till att undvika att bli träffad. Kanske han skall vara med på något skepp?

Så är det någon i trakten av Ullared som är sugen på att spela så får ni höra av er. Kanske åker jag till Halmstad eller Varberg på de spelkvällar som arrangeras där varje vecka.