Det finns lite olika sätt att installera en Zappi V2-laddbox, och här tänkte vi berätta hur vi gjort i Sundhult, och hur det kommer sig att vi gjort som vi gjort.
Vill du ha en fullständig beskrivning av funktionerna i laddboxen Zappi V2 så kan du läsa den utförliga beskrivningen vi gjort.
Vi låser in vår laddbox
Vi kommer placera vår laddbox i vår verkstad, och största anledningen till det är att vi har växelriktare för solcellerna här, och att det är ett låst utrymme som vi kan ha övervakning på.
Vi placerar den på en plats nära en port så att vi kan dra ut en laddkabel och ändå stänga verkstaden om det skulle behövas.
Mätarskåpet ligger en bit bort
Inkommande el ligger 20 meter bort på ekonomibyggnaden, och där vill vi ansluta lastavkännare för att kunna detektera hur stor förbrukning vi har på gården. Då kan laddboxen dra ner effekten och ge prioritet till annat som behöver el.
Känna av om vi producerar överskott på solel
Vi vill också känna av om vi producerar el med ett överskott, alltså vilken riktningen elen har vid elmätaren. Då kan vi ställa in att prioritera att ladda med solel.
Det gör också att vi i en app kan se hur mycket el solcellerna producerar, hur mycket vi förbrukar på gården och hur mycket vi importerar/exporterar till gården.
Avkännarna i laddboxen kommer också visa exakt vad vi laddar bilen med.
Hur fungerar lastavkännaren?
Hur känner laddboxen av hur mycket ström som går i ledningen egentligen?
En en elström går genom en elledning skapas ett magnetfält runt. Magnetfältet roterar runt ledningen. Fr att veta vilket håll magnetfältet roterar med finns en minnesregel kallad tumregeln.
Den fungerar så att om du greppar ledningen med tummen utsträckt i den riktning som el gå kommer dina fingrar visa hur magnetfältet roterar.
Lastavkännaren är en modul som vi snäpper på elledningen och som har två sladdar till sig. På lastavkännaren finns en markering som visar huvudriktningen. Då kommer en positiv signal skickas i ledningen när strömmen flyter åt det hållet, och storleken på signalen avgör hur mycket ström som flyter i ledaren.
Bara tre ingångar för lastavkänning
Som du vet finns det bara tre ingångar för last avkänning i en laddboxen, och vi behöver en ingång för varje fas om vi skall köra trefas. För att kunna koppla in fler lastavkännare får vi använda en lite enhet kallad Harvi, som kopplas trådlöst till Zappi-boxen.
I vårt fall gör vi så att i mätarskåpet kopplar vi in en Harvi, som har en räckvidd på 100 meter, så slipper vi dra ledningar dit.
Från Zappi-boxen drar vi CAT6-kabel, vanlig tvinnad nätverkskabel, till solcellsanläggningen där vi kan montera lastavkänningen för den. Det går att förlänga kablaget till lastavkännaren med 100 meter kabel om det skulle behövas.
Vi har 25 Ampere till gården
Till gården har vi huvudsäkringar på 25 A, som skall räcka till ganska mycket. Det är här lastavkännaren gör nytta och ser till att vår elektriska varmvattenberedare och hushållsmaskiner får prioritet.
När vi kopplar in laddboxen kommer vi göra det med 16 A avsäkring på tre faser, som ger oss en toppeffekt på 11 kW för laddningen. Det är var vår Tesla Model 3 har som ombordladdare.
Även om du har en elbil som idag bara laddar på en fas är det idé att göra en trefasinstallation.
Väl dimensionerad kabel till laddboxen
I verkstaden har vi en undercentral, där också solcellsanläggningen är inkopplad. Från den undercentralen till laddboxen drar vi en 10 mm2 elkabel, som alltså klarar en ström på 32 A. Det gör vi för att vi kan ställa in laddaren att ta 16 A från elnätet och komplettera med 16A från solcellsanläggningen.
Som sagt var har vi ingen större nytta av det för den bil vi har idag, men vem vet vad det blir för bil i framtiden eller vem som kommer på besök. Då är det bara dumsnålt att inte göra det ordentligt från start,
En hub för internetanslutning
En sista komponent i systemet är en Hub (ja, den heter så), som gör att du kan styra och övervaka laddboxen med en app via internet.
Enheten ansluts med en trådlös koppling till laddboxen, och med en nätverkskabel till din internetaccess.
Som tur är har vi nätverk i verkstaden med ledninga pratar, så det är bara att koppla in och köra igång.
Stöd för installation av laddbox
Du kan få bidrag på 50%, maximalt 10 000 kronor, för din installation av laddbox från Naturvårdsverket (detta skrivs 2020-03-09) när du låter en auktoriserad elektriker.
Det är ett riktigt bra initiativ som gör att fler kan skaffa bra och säkra installationer, så att vi kan undvika risker där elsystemen i husen överbelastas och till och med orsakar elolyckor.
Mer om laddboxens funktioner
Där beskrivs hur du kan låta laddboxen prioritera att ladda med solel, och till och med bara ladda med solel.
Utöver finns det många fler kombinationer som gör Zappi flexibel.
Det finns en artikel där du kan se hur installationen ser ut när den är klar i ett videoklipp. Där får du se hur laddningen fungerar och hur smidigt det är med den speciella Tesla ladd-kabeln.
Tänker du beställa en Tesla?
Klicka gärna på vår värvningslänk: https://ts.la/johanna49712 när du beställer, så får du (och vi) 1500 km gratis laddning på SuperCharger. Du gör också så vi är med och kan vinna en Tesla Model Y eller Tesla Roadster.