Nu har jag vinterminglat

Igår var jag på Vinterminglet, #ssmx, i Stockholm. Där fick jag träffa en hel hög människor som tidigare bara varit Twitter-alias för mig. Mycket trevligt!

Dagens kan sägas vara en inspirationsdag för oss som gillar webben. Många av de som kom till Vinterminglet är sådana som jobbar med kommunikation, gärna i kombination med webben. Förutom på mingel bjöds det på en rad föreläsningar.

Den alltid lika inspirerande Johan Ronnestam (@ronnestam) började dagen. För er som vill lyssna på Johan rekommenderar jag er att lyssna till hans föredrag som finns på UR/Samtidens webbplats. För er som var på plats, eller vi se vad Johan presenterade här, kan kika på hans presentation på SlideShare.

Sedan kom en intressant programpunkt där Sverigesradios VD Mats Svegfors och vice VD Cilla Benkö (@Cilla_Benko) pratade om Journalistik 3.0 – medieormen ömsar skinn. Men mycket intressant diskussion, där frågan är hur journalistens roll kommer att se ut framöver. Uppdaterat: Lyssna på föredraget på Medieormens sajt.

Nu var det dags för reklamavbrott, eller Telia (guldsponsor av tillställningen),som berättade om sin kundtjänst via Twitter (@Telia_service). Telia presenterade den nya appen Telia trends som skall användas för att göra undersökningar kring kommunikation.

Malin Ströman, (@malinstroman) lärde oss om ”gamification”, spelifiering, där man blandar spel med verkliga livet. Något som spås bli allt större med större användande av sociala medier, nätverk och nya plattformar. Ett exempel på detta är Stardoll.com som varit med och skapat. Föreläsning finns fångad på video av Alex Picha (@alexpicha). Titta på hennes presentation om du vill.

Big in Japan

Direkt efter maten, som höll mycket hög klass, berättade Sofia Svanteson (@sofiasvanteson) om att lyckas i Japan,  Vi lärde oss säga ”uuuuuuuuuu” och att det är bra. 🙂 Mycket engagerad förläsning som var spännande.

Nu kom en av de sju dvärgarna upp på scen, Anton Johansson (@agaton), som lät mig få vet att jag är en gammal gubbe som vill ha svarta hörlurar som låter bra, gärna med bluetooth. Anton sprudlade på scen när han berättade om hur han varit med och skapata e-handelsbolaget Headler.se och bad oss i princip åka hem och starta e-handel. Mycket bra föreläsning.

Nu kom ett pass som jag tyckte var mycket intressant. Det var Jan de Man Lapidoth (@jandeman) pratade om ledarskap och sociala medier. Sammanfattas nog med ordet autencitet, äktheten. Tyvärr blev det kanske lite slätstruket, efter Antons livliga framträdande när Jan valde att stå stilla vid det bord på scenen utan presentation på skärmen. Ett ämne jag hoppas på att förkovra mig mer i senare.

Siffror statistik och förbannad lögn

Dags siffror, statistik och förbannad lögn. 😉 Hampus Brynolf (@hampusbrynolf) presenterade sin rapport om Twitter-statistik bland svenska twittrare. Han berättade hur man tagit fram underlaget, och jag konstaterar att jag till hör de 6% av svenska twittrare som producerar nästan 70% av innehållet som finns på Twitter. Du kan själv läsa rapporten.

Den hemliga programpunkten var näst på agendan. Johan Staël von Holstien pratade om sin syn på Internet. Församlingen funderade flera gånger under föredraget om det var på riktigt eller en stand-up akt. Det fanns massor av bra saker att fundera kring, som tyvärr försvann bakom onyanserat poltiskt ställningstagande. Tack vare Mattias Östmar (@mattiasostmar) har ni möjlighet att se en del av Johans framträdande på video.

Det var nu kvällen tog vid som startade med minglande och snack om allt möjligt, innan det var dags för sushi och asiatisk mat. Under Till desserten höll Mattias Boström (@mattiasb) en härligt nerdigt stand-up som inte skulle gå hem någon annanstans än här (videoklipp från uppträdandet). Det fanns massor av härliga ordvitsar och kopplingar som går hem i Göteborg.

Sammantaget en mycket trevlig dag, med en hel del spännande infallsvinklar, och för mig mycket roligt att få sätta ansikten på Twitter-alias. Dessutom en rad nya bekantskaper som jag ser fram mot att få samtala med på Twitter.

Andra som skrivit om Vinterminglet:

2011-02-21 Uppdaterad med länkar.

2011-02-22 Uppdaterad med video från Mattias framträdande, ljudupptagning från Svegfors/Benkö och länk till Ronnestams presentation.

2011-02-23 Uppdaterad med länk till Malin Strömans blogg och länk till hennes presentation.